Yemek Tarifleri ve Sağlıklı Beslenme Portalı

E-posta Şifre giris

Bu yaz bunlara dikkat « Geri

eposta E-posta 15.10.2009'de eklendi.
Bu yaz bunlara dikkat GÜNDE 2 LİTRE SU
Aşırı sıcaklarda terleme, susuzluk ve yükselen vücut ısısı temel sorunlardır. Bu nedenle ateşi düşürmek ve bol su içirmek, öncelikle yapmamız gerekenlerdir.

Su, hayattır. Susuz kalmayın. Günde en az 2 litre kadar su için. 2 litre, aşağı yukarı 10 su bardağı su demektir. Kimilerimiz çay, kola, bira ile su ihtiyacını giderdiklerini düşünürler. Ancak bu kesinlikle doğru bir düşünce değildir. Bu tür içecekler, bırakın susuzluğumuzu gidermeyi, tam tersine idrar çıkışına neden olarak bedenimizi daha da susuz bırakırlar. Aynı şekilde kahve de idrar söktürücü etki yapar.

Bu nedenle yaz sıcaklarında meşrubat olarak ayran, soda, limonata tercih edin. Taze sıkılmış meyve suları için. Meyve ve bitki çaylarına da sözüm yok, onları da tercih edebilirsiniz. Bira ve kola üreticileri kusura bakmasınlar ama gerçek budur.
Çok önemli bir gerekçeniz yok ise saat 11.00 ile 16.00 arasında sokağa çıkmayın. Çıkmak zorunda kalırsanız donanımlı olun! Başınızda şapka, elinizde su şişesi ve güneş gözlüğünüzü takmış olarak gölge yerlerde dolaşın.



Tıka basa beslenmeyin. Abur cubur gıdalardan uzak durun. Hafif yemeklerden az miktarda yiyin. Yağlılardan, ağır tatlılardan, alkolden uzak durun. Dondurma ve sütlü tatlılar, yaz için idealdir. Bol miktarda yaz meyveleri tüketin. Karpuz, kavun ve şeftalinin hakkını verin. Hazır olanları değil taze meyve sularını tercih edin.

DOMATES, BİBER, PATLICAN
Yemeklerinizi ızgara ya da haşlama olarak hazırlayın. Tava ya da fritözde kızartılan besinlerden uzak durun. Et yerine yaz sebzelerini bolca tüketerek lezzet ve damak keyfinin hakkını verin. Hani Barış Manço da yaz uykusundan "Domates biber patlıcan" ile uyanmıştı ya, bilmem hislerimi açıkça anlatabildim mi?

Yaz ayları için kahvaltı, olmazsa olmazlardandır. Kahvaltıyı asla atlamayın. Sabah beslenmesi; enerji, su ve tuz dengelerimiz için son derece önemlidir. Yaz kahvaltısında peynir ve meyvenin yararı çoktur.

Açık renkli pamuk ya da keten giysiler tercih edin. Slip yerine paçalı külot giyin. Dar giysilerden sakının. Terlik ya da sandalet türü ayakkabılar seçin.

Ayaklarınızı çok sarkıtmayın. Sık olarak soğuk ya da ılık su ile yıkayın. Uygun olduğu sürece ayaklarınızı sandalye ya da tabure üzerine uzatın.
Ev hanımlığının ağır sorumluklarından olan ütü, bulaşık ve yemek yapmayı sıcağın bunalttığı saatlerde değil, serin saatlerde yapın.

KORUMA FAKTÖRLÜ KREM
Güneşe doğrudan maruz kalmayın. Çıkmak zorunda iseniz en yüksek koruma faktörlü ürünleri kullanın. Güneş altında asla şapkasız dolaşmayın.
sıcak çarpması başta kalp damar hastaları, hipertansiyon ve şeker hastaları olmak üzere maruz kalan herkeste yaşamı tehdit edecek derecede ciddi durumlara yol açar. Buna maruz kalanlar, derhal gölge ve serin bir yere taşınmalı, giysileri çıkartılmalı, ıslak çarşaflar ile serinletilmelidir. Ateşin düşmediği, bilincin bulanıklaştığı durumlarda hastaneye kaldırılmalıdır.

GIDA ZEHİRLENMESİ
Yaz mevsiminde gıda zehirlenmelerine dikkat edin. Bu mevsim pek çok gıda maddesi süratle bozulur ve bakteri üretir. Özellikle et ve süt ürünleri ciddi ölçüde tehlike oluştururlar. Bilinçli olun, özellikle çocuklarınızı uyarın. Açıkta satılan hiçbir gıda maddesine itibar etmeyin. Güven vermeyen hiçbir mekandan alışveriş etmeyin. Sıcak ve ter, yaz aylarında derinin mantar hastalıklarına davetiye çıkarır. Özellikle koltuk altı, apış arası, kasık ve ayak mantarları sık görülür. Bunları önlemenin yolu sık duş almak ve iyice kurulanmaktır. Önleyemediğiniz durumlarda doktorunuza müracaat edin.

Ne yapmalıyız?
*Günde 2-2.5 litre su için
*Açık renkli giysiler giyin
*Şapkasız dolaşmayın
*Alkolü azaltın
*Bol meyve tüketin

Sıcak çarpması
*Serin bir ortama alın
*Giysilerini çıkartın
*Soğuk su ile ıslatın
*Uygunsa bol su içirin

Yaz menüsü
*Bol su
*Bol meyve
*Bol sebze
*Biraz et
*Pişecek her şey ızgara ya da buğulama

  • Bu haber için yorumlar (0 adet)

    • Geri İleri

Son Yorumlar

afiyetle

3 malzemeli kurabiye için:

Malesef yağ olarak kullanılmaktadır.

Anonim

3 malzemeli kurabiye için:

Tahin Koymasak Olurmu

nisa.

Çikolata dolgulu portakallı kurabiye için:

Vanilya koymasam olur mu?

merve sarkaya

Ali Nazik için:

Hemen marketten eksikler alınıp yapılıyor

elifim490

Havuçlu cevizli kek için:

Ilk defa bir tarifi becerip yaptım sanıyorum tarifim net ve güzel oluşundan :)

Güncel konular

.

Actifry ile irmik helvası

Actifry ile irmik helvası yapmak mümkün değildir.Çünkü kızartma tarifleri için tasarlanmış bir cihazdır. İrmik helvası genel olarak tavada , ocak üzerinde hazırlanır. irmik helvası geleneksel ta

.

Fonksiyonel Gıda Kurkumin içeren Zerdeçal

Birçok defa duyduğunuz fonksiyonel gıdalardan kurkumin bu listenin baş tacıdır. Günümüz modern yaşamda özellikle sindirim sistemi iltihabı giderek artmaktadır.Zerdeçal içeriğindeki kurkumin ile h

.

En ucuz yemek nedir?

Genel olarak temel gıdaların uygun fiyatlı ve erişilebilir olduğu yerlere göre değişmekle birlikte şu şekilde sıralanabilir. Pirinç Bir çok ülkede temel besindir ve uygun fiyatlı enerji kaynağıd

.

İpek kıvamında topaklanmayan tarhana çorbası nasıl pişirilir?

Hepimizin çok sevdiği tarhana çorbası hele de sıcacık ve ipek gibi bir kıvamda olursa kim hayır diyebilir ki. Bağışıklık sistemine de şifa olan tarhana çorbasını kışın kahvaltılarınız da da kolayl

.

Böreğin altı neden pişmez?

Böreğin altı neden pişmez? Evde böreğin altı üstü gibi tam olarak istediğimiz renkte ve pişmişlikte olmaz. Eğer böreğin altınında üstü gibi pişmesini sağlamak için fırın kabınızın içini yağlamanız

Bu yaz bunlara dikkat

Bu makaleyi eposta olarak göndermek için lütfen aşağıdaki bilgileri doldurunuz.

Bu yaz bunlara dikkat