Afiyetle Logo

Yemek Tarifleri, Pratik ve Kolay Tarifler

Metabolizma yavaşlığı ne anlama geliyor?

Metabolizma yavaşlığı ne anlama geliyor?
  1. Sürekli diyet yapmanıza rağmen kilo veremediğinizi ya da çok az verdiğinizi düşünüyorsanız bu yazıyı dikkatle okumalısınız.

    15-20 yıl öncesine göre daha az yemenize, pastaları, kurabiyeleri, sütlü tatlıları ve gece kaçamaklarını çoktan unutmanıza rağmen karın ve kalça çevreniz gittikçe genişliyorsa bu yazıyı bir kez daha gözden geçirmenizde fayda var!

    Hastalarımın çoğu verilen kilo programını uygularken çok dikkatlidir. Önerdiklerimizden fazlasını yemezler. Önerilerimize dikkatle uymalarına karşın fazla kilolarından istedikleri hızda kurtulamaz, üzülür, bunalırlar. Sebep çoğu kez aynıdır: Metabolizma yavaşlaması!

    Metabolizma hızının en kısa ifadesi, bedeninizin aldığı besinleri enerjiye dönüştürme ve bu enerjiyi kalori olarak yakma kapasitesidir. Metabolizmanız hızlı çalışıyorsa, aldığınız besinler kolayca enerjiye dönüştürülecek, eksiksiz olarak yakılacaktır. Eğer metabolik hızınız yavaşsa, yaşlanmanın doğal sonucu olarak yavaşladıysa ya da bir hastalık sonucu metabolik hızınız düşmüş ise bedeninizin besinleri enerjiye ve kaloriye değiştirme yeteneği de bozulacaktır. Sonuçta yakılmayan fazla kaloriler artan kilolarınızdır.

    METABOLİZMA YAŞLANDIKÇA YAVAŞLIYOR

    Yaşlandıkça metabolik hızınızın yavaşladığı doğrudur. 30’lu yaşları takiben vücudunuz her 10 yıllık dönemde yüzde 2-4 daha az enerji yakmaya başlar. Kadınlarda menopoz, erkeklerde andropoz gibi hormonal faktörlerin araya girmesi ise metabolizmanızı daha da yavaşlatacaktır. Kadınlar erkeklerden daha az kalori yakarlar. Bu nedenle metabolizması düşen kadınlarda kilo kontrolü erkeklere oranla daha güç hale gelir ve erkeklerden zaten fazla olan vücut yağ yüzdesi daha da artar.

    Diğer taraftan bedensel aktivitenin yaşlandıkça azalması, kas kitlesinde de azalmaya ve yağ depolarında artmaya neden olur. Siz yaşlandıkça aktivitenizi artıracağınız yerde azaltırsanız kas miktarınız o denli azalır. Ne kadar az kasınız olursa aktiviteniz de paralel olarak azalacaktır. Yani zamanla bu iki durum birbirini besler ve bir kısırdöngü ortaya çıkar: Zayıf kaslar, azalmış aktivite, artmış yağlar, artmış kilolar ve daha da azalan metabolik hız.

    AEROBİK EGZERSİZLERLE HIZLANIYOR

    Bu kötü zinciri nasıl kıracaksınız? Metabolizmanızı hızlandıran ilk anahtar düzenli bedensel aktivitedir. Eğer yaşamınızda önemli bir değişiklik yapmayı düşünüyorsanız, aktivitenizi artırmak ilk sırada yer almalıdır. Eğer daha az kilo almak istiyorsanız daha çok egzersiz yapmalı, daha çok kas kitlesine sahip olmalısınız. Ortalama metabolik hızınızı artırarak daha fazla kalori yakmalısınız. Egzersiz metabolizmanızın en iyi güvenli dostudur.

    Metabolizmayı hızlandıran egzersizlerin öncelikle aerobik olması gerekir. Yağlarınızı yakabilmek için mutlaka oksijene ihtiyacınız vardır. Bu nedenle hangi egzersizi yaparsanız yapın o egzersiz süresince rahat soluk alıp verebilmeli, egzersiz arkadaşlarınızla nefes nefese kalmadan sohbet edebilmelisiniz. Kalp hızınızı mevcut hızından dakikada ortalama 20 civarında artıran ritmik yürüyüşler metabolizmanızı hızlandırmanın en iyi yoludur.

    BAZI HORMONLARLA BOZULUYOR

    Eğer aerobik egzersizleri ağırlık kaldırma gibi dayanıklılık antrenmanları ile desteklerseniz daha da başarılı olursunuz. Dayanıklılık antrenmanları ile hem aerobik aktiviteye oranla daha fazla kalori yakarsınız hem de kas kütlenizi artırarak vücudunuzun enerji tüketen dokusal rezervini çoğaltır, gece uyurken bile kalori yakarsınız!

    Düşük metabolizma hızının sorumlusu bazen de hormonal yetersizliklerdir. Tiroit hormonu yetersizliği bunun en iyi bilinen örneğini oluşturur. Tiroit hormonu yetersizliği ileri düzeyde olduğunda "Hipotiroidi" olarak isimlendirilen sağlık sorununu ortaya çıkarır. Hipotiroidide düşük metabolizma hızına bağlı hızlı kilo alma, hastalığın halsizlik, yorgunluk, kabızlık, unutkanlık gibi diğer birçok belirtilerine eşlik eder.

    Çok hafif düzeydeki tiroit bezi yetmezliğinde ise metabolik hızdaki düşme ve bunun sonucunda oluşan kilo verme güçlüğü bazen ilk ve tek belirtidir. Bu nedenle kilo verme programları başlatılırken, özellikle zor kilo verip kolay kilo alanların tiroit hormonu yetersizliği yönünden dikkatlice incelenmesi gerekir.

    KESİN SAKLAYIN

    Metabolizmayı hızlandırma rehberi

    Kilonuzu kontrol etmede güçlük çekiyor musunuz? Eğer yeterince kalori kısıtlaması yaptığınızdan ve gereği kadar aktif bir yaşam sürdürdüğünüzden eminseniz metabolizmanızı biraz ateşlemeyi deneyin. İşte size kolay uygulanabilir bazı öneriler:

    1. Tiroidinizi kontrol ettirin: Tiroit bezinin normal çalışmaması kilo almanızı kolaylaştırır. Guatr sorunu olanların önemli bir kısmında tiroit bezi yeterli tiroit hormonu üretemez. Normalden daha az tiroit hormonu vücudun normalden daha az enerji yakmasına neden olur. Tiroit bezinizin iyi çalışıp çalışmadığından emin olmak için tiroit bezi hormonlarının ölçülmesi yeterli olacaktır.

    2.Yürürken daha hızlı değil daha uzun mesafelere gidin: Vücudunuzun oksijen eşliğinde yaptığı hareketler ne kadar uzun sürerse bedeninizin o kadar çok yakıt (yağ depolarınız) harcayacağından emin olabilirsiniz.

    3.Gezinmek yerine, ciddi bir yürüyüş yapın: Adımlarınızı biraz sıklaştırırsanız metabolizmanızı daha da hızlandırır, daha çok yağ yakabilirsiniz. Uzun mesafeleri katetmek her zaman iyidir, bu mesafeleri daha hızlı adımlarla katetmek ise daha da iyidir.

    4. Yemek sonrası kısa yürüyüşler yapmayı unutmayın: Yemeği takiben yaptığınız hafif yürüyüşlerde metabolizmanın daha hızlı bir süreçle işlediği, daha çok kalori (enerji) ve daha çok yakıt tükettiği biliniyor. Yemek sonrası yürüyüşlerin metabolizmayı hızlandırıcı etkisinden yararlanın.

    5.Öğün atlamayın: Yavaş ve uzun süre çiğneyerek yemeyi deneyin.

    6.Hayatınızı baharatlandırın: Kırmızı acı biber, turp ve hardal gibi baharatların metabolizmayı hızlandırabileceği düşünülür. Baharatlar vücudunuzu daha hızlı bir çarka sokabilir, metabolizma hızınızı yükseltebilir.

    7. Doktorunuz tarafından önerilmeyen ilaçları kullanmayın: Zayıflamak adına yosun hapları, detoks likidleri, tiroit ekstreleri, amfetamin, sibutramin, efedrin gibi maddeleri kullanmamaya özen gösterin.

    Osman MÜFTÜOĞLU

Beslenme ve Yaşam Haberleri

Civanperçemi (Achillea millefolium)

Civanperçemi (Achillea millefolium)

Civanperçemi, şifalı bir bitkidir ve tarih boyunca kan durdurucu, yara iyileştirici ve mikrop önleyici etkileriyle kullanılmıştır. Yaprakları ve çiçekleri sindirim sistemi için iyi bir toniktir.Spa

Marketlerdeki sebze ve meyvelerde ilaç tehlikesi

Marketlerdeki sebze ve meyvelerde ilaç tehlikesi

Marketlerde satılan sebze ve meyvelerin tarım ilacı (pestisit) kalıntısı taşıyıp taşımadığını gözle veya basit yöntemlerle tam olarak anlamak mümkün değildir. Ancak bazı ipuçları ve korunma yolları va

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Bitki Koruma Ürünleri Veri Tabanı, Türkiye'de ruhsatlı tarım ilaçları hakkında detaylı bilgi sunan resmi bir kaynaktır. Bu platform üzerinden domates gibi belirli bitkiler

Domateste Kullanılan Tarım İlaçları: Ne Kadar Güvendeyiz?

Domateste Kullanılan Tarım İlaçları: Ne Kadar Güvendeyiz?

Domates, Türk mutfağının vazgeçilmez sebzelerinden biridir. Ancak bu lezzetli sebzenin tarladan sofraya gelene kadar hangi süreçlerden geçtiği, özellikle de hangi tarım ilaçlarının kullanıldığı konusu

Kovan bal mı süzme bal mı? Farklar neler?

Kovan bal mı süzme bal mı? Farklar neler?

Kovan Balı: Doğallığın Gerçek Tadı Doğaya olan ilginin ve sağlıklı beslenme arayışının arttığı son yıllarda, sofralarda giderek daha fazla yer bulan ürünlerden biri de hiç kuşkusuz kovan balı. Peki m

Urla Enginar Festivali: Ege’nin Kalbinde Bir Lezzet ve Kültür Buluşması

Urla Enginar Festivali: Ege’nin Kalbinde Bir Lezzet ve Kültür Buluşması

Her bahar, Ege'nin serin meltemleriyle birlikte mis gibi enginar kokusu yayılır Urla sokaklarına. Renkli tezgâhlar kurulur, yöresel kıyafetler giyilir, sahneye müzisyenler çıkar. Çünkü bu sadece bir s

Urlalı TeyzelerimizUrla Enginar Festivali ile Baharın Tadı Çıkıyor

Urlalı TeyzelerimizUrla Enginar Festivali ile Baharın Tadı Çıkıyor

Kızım, sen hiç bahar vakti Urla sokaklarında, taze enginar kokusuyla yürüdün mü? Yoksa hayatın tadını tam bilmezsin!" Şimdi sana bir Urlalı olarak içimden geldiği gibi anlatayım: Her yıl nisan a

Güneşle Şarj Olmuş Mantarlar

Güneşle Şarj Olmuş Mantarlar

Güneşle Şarj Olan Mantarlar: D Vitamini Deposu Nasıl Yaratılır? Mantarlar sadece lezzetli bir yemek malzemesi değildir; aynı zamanda doğru şekilde hazırlandığında güçlü bir D vitamini kaynağına dön

Öğrenciyim pratik yemek menü planlama

Öğrenciyim pratik yemek menü planlama

Pazartesi Patates Graten + Baharatlı Yoğurt Sosu Patatesleri ince dilimle, fırın kabına diz, aralarına kaşar rendele. Üzerine süt ve yoğurt karışımı dök, fırında kızart. Yanında yoğurt sos:

Moringalı Smoothie Tarifi: Doğal Enerji ve Vitamin Deposu | Afiyetle.com

Moringalı Smoothie Tarifi: Doğal Enerji ve Vitamin Deposu | Afiyetle.com

Sağlıklı yaşam için mükemmel bir seçenek: Moringalı smoothie! Vitamin ve antioksidan dolu bu tarif ile enerjinizi doğal yollardan artırabilirsiniz. Tarifin detayları Afiyetle.com’da! Günümüzde sağl