Yemek Tarifleri ve Sağlıklı Beslenme Portalı

E-posta Şifre giris

Vücudunuz kışa hazır mı? « Geri

eposta E-posta 15.10.2009'de eklendi.
Vücudunuz kışa hazır mı? Ispanak, roka gibi yiyecekleri sofranızdan eksik etmeyin haftada birkaç kez balık, hergün bir elma tüketin...

Sonbahar ve kış aylarında vücut soğuğa karşı direncini korumak için çok fazla enerji harcamaz ve metabolizmanın çalışma hızı düşer. Sürekli yeme ihtiyacı duyulduğu için diyet yapmak güçleşir ve hareket azalır. Ancak sağlıklı bir kış dönemi geçirmek isteyenlerin kilo kontrolü ve fiziksel aktivitelerine dikkat etmesi gerekir. Suadiye Memorial Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Oya Yüksek, 'Kış döneminde sağlıklı beslenme' hakkında bilgi verdi.

Kışın metabolizma ısı üretmeye odaklanır ve daha yavaş çalışmaya başlar. Bu yüzden de dikkat edilmezse kilo artışları kaçınılmaz hale gelebilir. Kilo artışının ikinci bir nedeni ise fiziksel aktivitenin azalmasıdır.Hormonal değişimlere bağlı olarak sindirim sisteminde kabızlık gibi problemler oluşabilir.

Hormonlara bağlı olarak ve havaların soğumasıyla birlikte bağışıklık sisteminin zayıflaması ve direnç düşmesi gibi durumlar meydana gelebilir.



BUNLARI NASIL ÖNLEMELİSİNİZ?
Yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edin. Süt ve süt ürünleri, et grubu, meyve-sebze her gün, kuru baklagilleri ise haftada 2 defa beslenmenizde bulundurmaya özen gösterin.

Özellikle kilo artışı yaşamamak adına peynir-süt-yoğurt grubunda az yağlıları tercih edin. Pişirme yöntemi olarak kızartmalardan kaçının.
Bol sıvı alımına dikkat edin. Su alımıyla birlikte ekinezya, yeşil çay, kuşburnu, ıhlamur, rezene, kekik çayları soğuk algınlıklarından korunmak için içebilirsiniz.

Kabızlığın önlenebilmesi için kefir, probiyotik yoğurt, yulaf kepeği ve kuru baklagilleri tercih edin.

Soğuk algınlığından korunmak için; antioksidan içeriği açısından yeşil yapraklı sebzeleri (Ispanak, roka, tere gibi) tüketin. Meyve alımını günlük 4-5 porsiyonda tutun. Portakal, mandalina, nar, kivi tüketin.

Mineral içeriği açısından kuru meyvelerde beslenmenizde bulunsun.

Haftada birkaç kez balık tüketmeye özen gösterin. Bağışıklık sistemi açısından Omega 3 yağ asitleri önemlidir.

Salatalarınıza zeytin yağı ve limon kullanın. Hem E vitamini hem Omega-9 yağ asidi hem de C vitamini açısından vücut için bir koruma sağlar.

Yemeklerde kullanacağınız sıvı yağın yararlılığı açısından piştikten sonra üzerine dökmeyi tercih edin.

Haftada birkaç kez ceviz veya badem tüketebilirsiniz.

Besinlerle yeterli alamadığınız durumlarda ise antioksidan olarak; quercetin (en çok elmada bulunur), yeşil çay veya yeşil çay ekstresi tercih edin.

Kilo kontrolü için fiziksel aktivitenize dikkat edin ve haftada 2 veya 3 defa yürüyüş yapmaya çalışın.


  • Bu haber için yorumlar (0 adet)

    • Geri İleri

Son Yorumlar

afiyetle

3 malzemeli kurabiye için:

Malesef yağ olarak kullanılmaktadır.

Anonim

3 malzemeli kurabiye için:

Tahin Koymasak Olurmu

nisa.

Çikolata dolgulu portakallı kurabiye için:

Vanilya koymasam olur mu?

merve sarkaya

Ali Nazik için:

Hemen marketten eksikler alınıp yapılıyor

elifim490

Havuçlu cevizli kek için:

Ilk defa bir tarifi becerip yaptım sanıyorum tarifim net ve güzel oluşundan :)

Güncel konular

.

Actifry ile irmik helvası

Actifry ile irmik helvası yapmak mümkün değildir.Çünkü kızartma tarifleri için tasarlanmış bir cihazdır. İrmik helvası genel olarak tavada , ocak üzerinde hazırlanır. irmik helvası geleneksel ta

.

Fonksiyonel Gıda Kurkumin içeren Zerdeçal

Birçok defa duyduğunuz fonksiyonel gıdalardan kurkumin bu listenin baş tacıdır. Günümüz modern yaşamda özellikle sindirim sistemi iltihabı giderek artmaktadır.Zerdeçal içeriğindeki kurkumin ile h

.

En ucuz yemek nedir?

Genel olarak temel gıdaların uygun fiyatlı ve erişilebilir olduğu yerlere göre değişmekle birlikte şu şekilde sıralanabilir. Pirinç Bir çok ülkede temel besindir ve uygun fiyatlı enerji kaynağıd

.

İpek kıvamında topaklanmayan tarhana çorbası nasıl pişirilir?

Hepimizin çok sevdiği tarhana çorbası hele de sıcacık ve ipek gibi bir kıvamda olursa kim hayır diyebilir ki. Bağışıklık sistemine de şifa olan tarhana çorbasını kışın kahvaltılarınız da da kolayl

.

Böreğin altı neden pişmez?

Böreğin altı neden pişmez? Evde böreğin altı üstü gibi tam olarak istediğimiz renkte ve pişmişlikte olmaz. Eğer böreğin altınında üstü gibi pişmesini sağlamak için fırın kabınızın içini yağlamanız

Vücudunuz kışa hazır mı?

Bu makaleyi eposta olarak göndermek için lütfen aşağıdaki bilgileri doldurunuz.

Vücudunuz kışa hazır mı?