Afiyetle Logo

En Güzel Yemek Tarifleri, Pratik ve Kolay Tarifler

Yoğurdu Sevin

Yoğurdu Sevin
  1. Süt ürünlerinin ana gıda gruplarından olan yoğurt en besleyici ve sağlıklı besinlerden biridir. Yüksek miktarda protein, kalsiyum, fosfor, iyod, flor ve çeşitli vitaminleri içerir.

    Yoğurt bağışıklık sistemini güçlendirerek birçok hastalığı önleyici etkiye sahiptir. Yoğurdun ve yoğurt üretiminde kullanılan laktik asit bakterilerinin kanser, enfeksiyonlar, gastro intestinal hastalıklar ve astım gibi hastalıkları önleyici etkilerinin olduğu yapılan araştırmalarda bulunmuştur. Tüm bu hastalıkların oluşmasında en önemli nedenin bağışıklık sistemi olduğu saptanmıştır.

    Yoğurt, bağışıklık sistemine uyarıcı etkisinden dolayı çeşitli hastalıkların önlenmesinde önemli bir etkendir. Yoğurdu sofralarından eksik etmeyen kişiler ve özellikle yaşlılar gibi bağışıklık sistemi baskılanmış gruplarda bağışıklık sistemi ile ilgili hastalıklara karşı direnç de artmaktadır.

    İşte yoğurt hakkında bilmemiz gereken her şey

    •Zararlı bakterilerin üremesini durdurarak bağırsakların düzenli olarak çalışmasını sağlar.
    • Sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına etkisi bulunmaktadır, mide rahatsızlıklarını önler.
    • Şeker hastaları için yararlı bir besindir, kan şekerini düzenleyici etkisi bulunmaktadır. Kaymağı alınmış ve mutlaka ekşimemiş yoğurt tercih edilmelidir.

    • Bağırsak düzensizliklerinin giderilmesine, özellikle çocuk ve yetişkinlerde karşılaşılan ishallerin tedavisine yardımcı olur.
    • Bağırsaklarda bulunan tehlikeli ve zararlı mikropların çoğalmalarına ve hatta yaşamalarına engel olur.

    • Kanser riskini azaltır, özellikle kolon kanserine karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır.

    • Vücuttaki kolesterol miktarının azalmasına yardımcı olur, LDL kolesterolü azaltır.

    • Kandaki asit baz dengesini sağlıklı hale getirir.
    • Süt ve süt ürünlerini tükettikten sonra laktoz intolerans nedeniyle bağırsaklarda gaz problemi yaşayan kişilerde laktozun parçalanması nedeniyle gaz oluşumunu azaltır.

    • Bağırsakları temizlediği, zararlı bakterileri önleyerek ishal oluşumunu engellediği için gıda zehirlenmelerine karşı koruyucudur.

    • Bağırsaklarda B vitaminlerinin bolca üretilmesini sağlar.

    • Rahatlatıcı etkisi bulunmaktadır. Bu nedenle iyi ve rahat bir uyku için idealdir.

    • Kalsiyumun daha fazla emilmesini ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini sağlamaktadır.

    • Antibiyotik kullananlar, ilacın etkisiyle zarar görebilecek yararlı bakterilerin korunması amacıyla yoğurt yemelidirler.

    • Midesi çok duyarlı olanlar ile oniki parmak bağırsağı ülseri olanlara dokunabilir. Bu durumda dikkatli tüketilmelidir.

    • Yoğurt ayrıca inulin adıyla bilinen, alt sindirim sistemindeki sağlığı geliştirici bakterilerin üremelerini ve canlı kalmalarını sağlayan prebiotik bir madde içermektedir. Yoğurt gibi fermente süt ürünlerinin üretiminde kullanılan geleneksel laktik asit bakterileri gastrointestinal sistemde canlı kalamaz.

    Kolon kanseri riskini azaltıyor
    Probiyotik gıdalar, ‘yeterli sayıda alındığı zaman bağırsak mikroflorasının dengesini geliştirerek katkıda bulunan canlı bakteriler içeren gıdalar’ olarak tanımlanmaktadır. Probiyotiklerin bağışıklık sistemini geliştirdiği ve kolon kanseri riskini de düşürdüğü belirtilmektedir. Geleneksel olarak probiyotikler yoğurt ve diğer fermente gıdalara eklenirken, son yıllarda içeceklere ve tablet, kapsül veya dondurularak kurutulmuş formdaki preparatlara da ilave edilmiştir.

    Sindirim sisteminde bulunan bu yararlı bakterilerin etkileri, onların canlı olmasına ve metabolik aktivitelerine bağlıdır. Probiyotikler yutuldukları zaman mide ve safra asitleri tarafından elimine olabilirler, ancak bir kısmı kalın bağırsağa ulaşır ve orada yerleşir. Üremeleri oligasakkarit olarak bilinen kompleks karbonhidratların varlığına bağlıdır. Belirli oligosakkaritler prebiyotikler olarak düşünülür. Bunlar sindirilemeyen gıdalardır, ancak kolondaki bir veya sınırlı sayıdaki bakterinin aktivitesi ve üremesini destekleyerek yarar sağlar. Probiyotik gıdalardan maksimum yararın sağlanabilmesi için, prebiyotikler kullanılır. Fermente olabilen lif türleri, zararlı bakterilerin gelişimini engelleyerek probiyotik etki gösterir. Barsak içindeki ortamın ph’sını değiştirerek aside dönüştürür ve zararlı bakteri enzimlerinin çalışmasını engeller. Böylece sağlık üzerinde koruyucu etkiye sahiptir.

    Probiotikler ve prebiotikler, tıbbi olarak daha etkili olmaları için bir arada kullanılmakta ve buna da sinbiyotikler adı verilmektedir.

    Yoğurdun içerdiği probiotik ve prebiotik maddelerin kabızlık, ishal, kalp hastalıkları, şeker, kemik erimesi, oburluk ve kalın bağırsak kanseri gibi çeşitli rahatsızlıklara iyi geldiği, bağışıklık sistemini güçlendirdiği özellikle immunoglobulin A’dan zengin olduğu, B grubu vitaminler ve folik asit sentezinde yer aldığı, laktozun sindirimini kolaylaştırdığı ve ishali önleyici etkisinin bulunduğu bilinmektedir.

    Deyim yerindeyse, yoğurt 7’den 70’e herkese lazım. Hatta en çok 7’sindekine ve 70’indekine lazım. Bu yüzden çocuk yaşlı herkesin günlük beslenmelerinde muhakkak yoğurda yer vermesi gerekmektedir.

    Kaynak:Nokta Dergisi-27 Eylül/3 Ekim 2004
    Taylan Kümeli

Beslenme ve Yaşam Haberleri

Tavuk suyu nasıl uzun süre saklanmalıdır? Yararları neler ?

Tavuk suyu nasıl uzun süre saklanmalıdır? Yararları neler ?

1. Buzdolabında Saklama Cam kavanozlara veya kapaklı saklama kaplarına koyarak 3-4 gün boyunca buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Üzerindeki yağı almazsanız, koruyucu tabaka oluşturacağı için bi

3500 TL YE Dengeli Ramazan Menüsü 2025

3500 TL YE Dengeli Ramazan Menüsü 2025

Ramazan için dengeli ve çeşitli bir haftalık menü oluştururken iftar ve sahurda hem lezzetli hem de besleyici seçeneklere yer vermek önemlidir. İşte önerdiğimiz bir haftalık Ramazan menüsü: Pazarte

Türk kahvenizi nasıl alırdınız? Şekerli mi sade mi?

Türk kahvenizi nasıl alırdınız? Şekerli mi sade mi?

Türk kahvesi, kültürümüzün en özel ve köklü lezzetlerinden biri olmasının yanı sıra birçok farklı nedenle tüketilmelidir. İşte Türk kahvesi içmek için birkaç güzel sebep: Eşsiz Lezzeti ve Aroması:

Mardin lezzetleri yemeden ölmeyin!

Mardin lezzetleri yemeden ölmeyin!

SEMBUSEK : Mardin'de yapılan ve kapalı lahmacun olarak da bilinen bir hamur yemeğidir. MALZEMELER : Un, tuz, kıyma, soğan, maydanoz, yeşil biber, karabiber, yumurta, maya YAPILIŞI : a)

Ananası bir de böyle kesin

Ananası bir de böyle kesin

Ananası nasıl kesiceğinizi biliyormusunuz işte gerekli malzemeler keskin bir bıçak ve kesme tahtası Kesme adımlarını takip edin 1- Üst ve alt kısım kesimi Ananası kesme tahtasına yerleştirin.

Şipşak elektirikle yemek pişirmek isteyenler buraya

Şipşak elektirikle yemek pişirmek isteyenler buraya

Robo çift katlı yemek pişirici tencereler artık herkesin tercihi. 5 litreye ship kapasitesi ile pilav, makarna gibi yemekleri kolayca yapabilir aileniz veya sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz. Üs

Tavuk Dünyası Menü İçerik Bilgileri İncelemesi

Tavuk Dünyası Menü İçerik Bilgileri İncelemesi

Kendini Beğenmiş Tavuk Marine Edilmiş Tavuk But: Tavuk But Eti, Chili Mix Baharat Karışımı (Buğday Nişastası, Tuz, Şeker, Kurutulmuş Sarımsak Tozu, Aroma Vericiler, Kurutulmuş Sebzeler (Kereviz,

Yeni yıl sofrası hazırlamanın püf noktaları

Yeni yıl sofrası hazırlamanın püf noktaları

Yeni Yıl Sofrası: Unutulmaz Anlar İçin İpuçları Yeni yıl, sevdiklerimizle bir araya gelerek eski yılı uğurladığımız ve umut dolu bir başlangıç yaptığımız özel bir dönemdir. Bu anlamlı günü taçlandı

Patates nasıl haşlanır?

Patates nasıl haşlanır?

Patates Nasıl Haşlanır? Patates haşlama işlemi oldukça basittir ve tariflerinizin temel bir aşaması olabilir. İşte adım adım doğru şekilde patates haşlama rehberi: Malzemeler: •İhtiyacınız kad

izmirde Dubai çikolatası modası

izmirde Dubai çikolatası modası

Büyük küçük herkesin lezzetine doyamadığı Dubai çikolatası hem görüntüsü hem çıtırdısı ile herkesi mest ediyor. Çikolatanın sırrı kadayıf ve antepfıstığı ezmesinde saklı. Uğruna uzun kuyruklar o

--Güncel Etiketler--