Yemek Tarifleri ve Sağlıklı Beslenme Portalı

E-posta Şifre giris

Donmaya dikkat « Geri

eposta E-posta 15.10.2009'de eklendi.
Donmaya dikkat Uzmanlar, soğuktan nasıl korunabileceğinin yollarını anlattı...
Uzmanlar, hava çok soğuk ve rüzgar şiddetliyse, mümkün olduğunca dışarı çıkılmaması gerektiğini belirterek, şayet çıkmak zorunda kalınırsa, sürenin kısa tutulması ve sıkı giyinilmesi gerektiğini bildirdi. Dış giysilerin, sıkı dokunmuş ve tercihan rüzgar geçirmez olması gerektiğini ifade eden uzmanlar, yün, ipek ve sentetik giysilerin, ısıyı pamukludan daha iyi tuttuğunu kaydetti.

Soğuk havanın kalbe ekstradan yük bindirdiğini vurgulayan uzmanlar, "Kalp hastalığı ya da yüksek tansiyonunuz varsa, doktorunuza danışmadan soğuk havada dışarıda kar küreme gibi ağır işler yapmayın. Eğer iş görmeniz gerekiyorsa, iyi giyinin ve yavaş hareket edin. Unutmayın ki vücudunuz ısısını korumak için zaten gereğinden fazla çalışmaktadır, yükünü bir de siz arttırmayın. Rüzgarın hızı arttıkça vücudunuzdan ısı kaybı hızlanır. Rüzgar çok şiddetliyse, çok soğuk olmayan havada bile sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz" uyarısında bulundular.



Hipotermi : Vücut sıcaklığının aşırı derecede düşmesi

Soğuk havada vücudun, ürettiğinden daha fazla ısı kaybettiğini söyleyen uzmanlar, soğuğa maruz kalınan süre uzarsa, sonunda vücudun birikmiş enerjisinin tükeneceğini belirtti.

Vücut sıcaklığının anormal derecede düşmesine 'hipotermi' adı verildiğini ifade eden uzmanlar, bu durumun, beyni etkileyerek düşünme ve hareket etme fonksiyonlarının bozulmasına yol açtığını bildirdi.

Hipoterminin, genellikle çok soğuk ortamlarda ortaya çıktığına dikkat çeken uzmanlar, ancak kişi, yağmur, terleme ya da suya düşme sebebiyle ıslandıysa, çok soğuk olmayan havada bile (5 oC'nin üzerinde) görülebileceğini kaydetti.

Uzmanlar, hipotermi riski taşıyanları şöyle sıraladı: Yeterli yiyeceği, giysisi ve ısınması olmayan yaşlılar, Soğuk odada uyumaya bırakılan bebekler, uzun süre dışarıda kalanlar (evsizler, yürüyüşçüler, avcılar vb.).

Hipoterminin uyarıcı belirtilerini, titreme, aşırı yorgunluk, dalgınlık, ellerin tutmaması, hafıza kaybı, peltek konuşma, uyku hali, parlak kırmızı, soğuk cilt ve az hareket olarak açıklayan uzmanlar, bu belirtilerden herhangi biri farkedildiğinde, kişinin ateşi 35 derecenin altındaysa durumun acil olduğunu ve derhal doktora başvurulması gerektiğini bildirdi.

En çok burun, kulaklar, yanaklar, çene, el ve ayak parmakları donuyor

Donmayı, 'vücudun bir kısmının donma sonucu zarar görmesi' olarak ifade eden uzmanlar, etkilenen bölgelerde duyu kaybı ve renk değişikliği olduğunu belirtti.

En çok donan yerlerin burun, kulaklar, yanaklar, çene, el ve ayak parmakları olduğunu kaydeden uzmanlar, donmanın, vücutta kalıcı hasara, ağır vakalarda ise organların kesilmesine yol açabileceği uyarısında bulundu.

Kan dolaşımı bozukluğu olan ve giysileri yeterli olmayanlarda donma riskinin daha fazla olduğuna dikkat çeken uzmanlar, ciltte kızarma ve ağrı hissedildiğinde hemen kapalı bir yere gidilmesini veya o bölgenin örterek korunmasını istedi.

Cildin beyaz veya sarı-gri bir renk alması, cildin sertleşip mum gibi olması ve duyu kaybı gibi belirtiler görüldüğünde doktora başvurulması gerektiğini vurguluyan uzmanlar, doktora ulaşamayacak durumda olunduğunda ise şunların yapılması gerektiğini bildirdi: "Hemen ılık ve kapalı bir yere gidin.

Ayakları donan kişi, çok gerekmedikçe yürümemelidir. Yürümek doku hasarını arttırır.

Donan kısmı, ılık (sıcak değil) suya sokun. Suyuk sıcaklığı, normal cildin dayanacağı kadar olmalıdır.

Ya da donan kısmı vücut ısınızla ısıtın. Örneğin el parmaklarını koltuk altında tutun.

Donan kısma masaj yapmayın, karla ovmayın. Bu hasarı arttırır.

Isıtmak için ateş, soba, cep sobası vb. kullanmayın. Donan kısımlar hissetmediğinden kolaylıkla yanabilir".

İHA
  • Bu haber için yorumlar (0 adet)

    • Geri İleri

Son Yorumlar

afiyetle

3 malzemeli kurabiye için:

Malesef yağ olarak kullanılmaktadır.

Anonim

3 malzemeli kurabiye için:

Tahin Koymasak Olurmu

nisa.

Çikolata dolgulu portakallı kurabiye için:

Vanilya koymasam olur mu?

merve sarkaya

Ali Nazik için:

Hemen marketten eksikler alınıp yapılıyor

elifim490

Havuçlu cevizli kek için:

Ilk defa bir tarifi becerip yaptım sanıyorum tarifim net ve güzel oluşundan :)

Güncel konular

.

Actifry ile irmik helvası

Actifry ile irmik helvası yapmak mümkün değildir.Çünkü kızartma tarifleri için tasarlanmış bir cihazdır. İrmik helvası genel olarak tavada , ocak üzerinde hazırlanır. irmik helvası geleneksel ta

.

Fonksiyonel Gıda Kurkumin içeren Zerdeçal

Birçok defa duyduğunuz fonksiyonel gıdalardan kurkumin bu listenin baş tacıdır. Günümüz modern yaşamda özellikle sindirim sistemi iltihabı giderek artmaktadır.Zerdeçal içeriğindeki kurkumin ile h

.

En ucuz yemek nedir?

Genel olarak temel gıdaların uygun fiyatlı ve erişilebilir olduğu yerlere göre değişmekle birlikte şu şekilde sıralanabilir. Pirinç Bir çok ülkede temel besindir ve uygun fiyatlı enerji kaynağıd

.

İpek kıvamında topaklanmayan tarhana çorbası nasıl pişirilir?

Hepimizin çok sevdiği tarhana çorbası hele de sıcacık ve ipek gibi bir kıvamda olursa kim hayır diyebilir ki. Bağışıklık sistemine de şifa olan tarhana çorbasını kışın kahvaltılarınız da da kolayl

.

Böreğin altı neden pişmez?

Böreğin altı neden pişmez? Evde böreğin altı üstü gibi tam olarak istediğimiz renkte ve pişmişlikte olmaz. Eğer böreğin altınında üstü gibi pişmesini sağlamak için fırın kabınızın içini yağlamanız

Donmaya dikkat

Bu makaleyi eposta olarak göndermek için lütfen aşağıdaki bilgileri doldurunuz.

Donmaya dikkat