Yemek Tarifleri ve Sağlıklı Beslenme Portalı

E-posta Şifre giris

Evde Yetişen Gıdalar « Geri

eposta E-posta 15.10.2009'de eklendi.
Evde Yetişen Gıdalar Küçük bir bahçeniz veya bir balkonunuz ya da genişçe bir pencere önününüz varsa, en taze gıdaları da yetiştirme imkanınız vardır. Küçük bir çabayla, sağlıklı gıdalar yetiştirmenin ve bu gıdaları başkalarıyla paylaşmanın keyfini sürecek ve eminiz ki bundan büyük bir tatmin duyacaksınız.


Kendi meyve ve sebzelerinizi yetiştirmek size besinlerce zengin, enerji veren ve toksik kimyasallardan arınmış lezzetlerde ürün sağlar. Aynı zamanda küresel iklim değişikliklerinin, doğal afetlerin ve artan taşıma maliyetlerinin neden olduğu gıda fiyatlarındaki artışlardan da kendinizi bir miktar korumuş olursunuz. Bazı temel ihtiyaçlarımızı kendimiz yetiştirerek bütçemizi düşürebiliriz.

İyi ve güvenli toprak kullanın ki yetiştirdiğiniz gıda doğal bir şekilde organik olarak büyüsün, ayrıca çoğunlukla üretimde yaygın olarak kullanılan böcek öldürücüleri siz kullanmayın. Sevdiğiniz yiyecekleri yetiştirin, özellikle de bulunması güç olanları. Bu bitkiler, süs bitkileri kadar renkli ve tazelik vericidirler, bu da küçük tarımınızın bonusu olur!



Nasıl yetiştirilir:

Bahçede yiyeceklerinizi yetiştirmek için, önce toprağı altüst ederek hazırlayın, eğer gerekiyorsa toprak yumuşayana ve düzleşene kadar biraz kuru yaprak veya doğal gübre ilave edin. İçerde yetiştirilebilir tohumlarla işe başlayın, güzel bir havada tohumu doğrudan toprağa ekin. Büyümeye başladığında seyrekleştirilebilirler. Çeşitli hastalıkları önlemek için ekinleri her yıl değiştirmeyi unutmayın.

Birçok sebze kapalı ortamda, geniş bir pencere önünde, balkonda veya güneş gören bir avluda saksılarda yetiştirilebilir. Hayal gücünüze ve yaratıcılığınıza göre uzun dikdörtgen kaplar, çeşitli boylarda saksılar, yukardan asılan sepetler, tahta kovalar veya başka yaratıcı fikirler kullanarak bunu yapabilirsiniz.

Yetiştireceğiniz yeri gübre veya saksı toprağıyla doldurun ve drenaj için delikler olmasına dikkat edin; drenajı mükemmelleştirmek için tabanına taş ya da kırık saksı parçaları koyun. Eğer tohumları doğrudan ekerseniz, bitkinizin büyüklüğüne bağlı olarak bir saksı başına bir bitki şeklinde (10-20cm çapında) ekin; daha sonra seyreltilebilir.
Bitkinizi bol miktarda güneş alabileceği bir yere koyun ve özellikle sıcak ve kuru havalarda suyla doldurun.

Yetiştirme önerileri:

Yeşil yapraklar: Güzel geniş bir pişmiş toprak kapta veya uzun bir pencere yanı kutusunda ıspanak, karışık marul, semizotu veya roka yetiştirdiğinizi düşünün.

Domates: Standart, erik büyüklüğünde (Roma) veya kokteyl domateslerinin hepsi evde yetiştirilebilir. Standart domateslerin sırıkları saksının ortasına dikilir, aynı şekilde Roma domateslerinin de öyle. Kokteyl domateslerinin de dahil olduğu bazı daha küçük çeşitleri askılı sepetlerde balkonunuzda veya mutfağınızda yetişebilir.

Biber: Tatlı dolmalık biber fidelerini yetiştirmek için 20cm çaplı daha büyük saksılar daha uygundur. Bir fide için bir saksı kullanılır ve güneşli bir yere konur. Toprağını nemli tutun ama ıslak olmasın. Biberler yeşerdiğinde toplanır, böylece yeni biberler yerine gelebilir. Ya da koparmak için tam olgunlaşmasını bekleyin ancak daha az ürün elde etmiş olursunuz. Hatta biraz da acı biber çeşitlerini deneyin.

Fasulye ve bezelye: Bunlar bir bahçede kolaylıkla yetiştirilebilirler; sırık kullanın ve çeşitli boyları desteklemek için iple gerin. Balkonunuzda büyük bir saksıda, yeşil fasulyenin çeşitli tohumlarını, bakla tohumlarını ve bezelye tohumlarını bir kızılderili çadırı şeklinde ekin. Çiçek açmalarını seyredin ve büyüyünce enfes yemekler yapın.

Sarmısak, Soğan: Sarmısak dişlerini ayırın ve büyümeye hazırlamak için bir hafta kadar buzdolabında bekletin. Uçlarıyla birlikte ekin. Soğan ve sarmısaklar tohumdan büyüyebilirler. 6 santimlik saksılarda sarmısak ve soğan yetiştirmeyi deneyin. Yemek için ihtiyaç olduğunda da yapraklarını dibe yakın bir yerden kesin. Sarmısak ve soğan çoğunlukla yeşil yapraklı sebzelerin yanına ekilir, bu diğer bitkileri zararlı böceklerden korur. Sarmısak aynı zamanda domates ve hatta güllerin etrafına da böcek kovucu olarak dikilir.

Kök sebzeler: Havuç, pancar ve taze patatesi deneyin. Yetiştirme kaplarınız ve saksılar derin ve yeteri kadar geniş olsun. (yaklaşık 20cm derinliğinde).

Otlar: Fesleğen, Maydonoz, Kişniş, Origan, Kekik, Dereotu, Nane, Adaçayı, vb.: Kekik, adaçayı ve biberiye gibi pekçok ot güneşli yer sever, oysa maydonoz ve fesleğen bir miktar gölge tercih eder. Otlar küçük saksılarda (7cm) kendi kendilerine büyüyebilirler. Hatta mutfakta el altında bulunabilir ve salata, sos veya sebze ve diğer yemekler için taze taze kullanılabilirler.

Filizlers: Filizler çoğunlukla kapalı ortamda ve yıl boyunca yetiştirilebilir. Denemek için en iyi tohumlar alfalfa ve yoncadır; fasulye olarak maş fasulyesini, mercimeği veya nohutu deneyin. Filiz yetiştirmek için pek çok teknik bulunmasına rağmen, en temel fikir tohumları veya fasulyeleri 12-24 saat kadar suda bekletmektir. Ardından süzüp, durulayıp tekrar tamamıyla süzmek gerekir. Suda bekletilmiş tohumun kabuğunu soyabilirsiniz ve filizlenene kadar hergün aynı işlemi uygulayabilirsiniz.

Orman meyveleri: Çilek veya ahududu büyük bir saksıda yetişir, bol miktarda taze meyve sağlar ve kahvaltınız veya akşam yemeklerinde tatlı olarak mükemmel olur.


  • Bu haber için yorumlar (0 adet)

    • Geri İleri

Son Yorumlar

afiyetle

3 malzemeli kurabiye için:

Malesef yağ olarak kullanılmaktadır.

Anonim

3 malzemeli kurabiye için:

Tahin Koymasak Olurmu

nisa.

Çikolata dolgulu portakallı kurabiye için:

Vanilya koymasam olur mu?

merve sarkaya

Ali Nazik için:

Hemen marketten eksikler alınıp yapılıyor

elifim490

Havuçlu cevizli kek için:

Ilk defa bir tarifi becerip yaptım sanıyorum tarifim net ve güzel oluşundan :)

Güncel konular

.

izmirde Dubai çikolatası modası

Büyük küçük herkesin lezzetine doyamadığı Dubai çikolatası hem görüntüsü hem çıtırdısı ile herkesi mest ediyor. Çikolatanın sırrı kadayıf ve antepfıstığı ezmesinde saklı. Uğruna uzun kuyruklar o

.

Dubai çikolatası workshop

Tiktok başta olmak üzere instagram ve influencerların yaptığı dubai çikolatasını sizde öğrenmek ve sevdiklerinizle paylaşmak istermisiniz. İşte A dan Z ye Dubai çikolatasının yapımını öğrenebileceğ

.

Dubai çikolatası tarifleri

Dubai çikolatası, dünyanın her yerinden gurmeler ve çikolata severler için bir lezzet yolculuğuna çıkarıyor. Bu tariflerde, hem klasik hem de yaratıcı seçenekler sunarak, sizlere evinizde Dubai'nin eş

.

Actifry ile irmik helvası

Actifry ile irmik helvası yapmak mümkün değildir.Çünkü kızartma tarifleri için tasarlanmış bir cihazdır. İrmik helvası genel olarak tavada , ocak üzerinde hazırlanır. irmik helvası geleneksel ta

.

Fonksiyonel Gıda Kurkumin içeren Zerdeçal

Birçok defa duyduğunuz fonksiyonel gıdalardan kurkumin bu listenin baş tacıdır. Günümüz modern yaşamda özellikle sindirim sistemi iltihabı giderek artmaktadır.Zerdeçal içeriğindeki kurkumin ile h

Evde Yetişen Gıdalar

Bu makaleyi eposta olarak göndermek için lütfen aşağıdaki bilgileri doldurunuz.

Evde Yetişen Gıdalar