Yemek Tarifleri ve Sağlıklı Beslenme Portalı

E-posta Şifre giris

Permakültür dedikleri ne acaba? « Geri

eposta E-posta 15.10.2009'de eklendi.
Permakültür dedikleri ne acaba? Permakültür... .... ... İlk kez duyan herkeste derin bir sessizlik oluyor... Perma...???... Kültür.... ???... İtiraf ediyorum ben ilk kez duyduğumda kadınların saçlarına yaptırdıkları “perma” ile ilgili birşey mi acaba, diye düşünmüştüm...

Permakültür ile Türkiye’de uğraşanların sayısı iki elin parmaklarını geçmiyor.

Onlar bir yandan permakültürü öğrenmeye çalışıyor, bir yandan da Türkiye’de yaygınlaşması için uğraşıyorlar. 1970’lerde ortaya çıkan bu kavram son yıllarda tüm dünyada çığ gibi büyüyor.

Henüz Türkçe bir karşılığı yok. İngilizce “permanent” (kalıcı) ve “agriculture” (tarım) kelimelerinin birleşiminden oluşuyor.

Türkiye’de permakültürün yaygınlaşması için çalışanlardan biri olan Filiz Telek şunları söylüyor:”Tabi kulağa yabancı bir kavram gibi gelse de aslında permakültür felsefesi ve pratikleri kırsal insanının, köylünün, çiftçinin yabancı olmadığı şeyler. Özünde permakültür dediğimiz şey doğanın dilinden anlamak, doğayı dinlemek, doğanın işaretlerini okuyabilmekle ilgili. Anadolu’da mevcut, mevcut olmasına bu bilgelikler ama dünyanın her yerinde olduğu gibi hızla tükeniyor, tüketiliyor; değişen yaşam koşullarıyla birlikte yeni nesillere aktarılamadan kaybolup gidiyorlar. Permakültürün kattığı değer de tam burada: Yaşama dair bu bilgeliklerin tekrar kullanılarak popüler kültüre alternatif bir yaşam tarzı sunuyor bizlere…”



Filiz ile konuştukça kafamda biraz daha şekilleniyor Permakültür... Ama resim hala net değil... Permakültür

Permakültür nedir?
19070'lerde başlayan bu akım günümüzde çığ gibi büyüyor. Permakültür'ü kim geliştirdi? Nasıl hayata geçirdi?

Sorular ard arda geliyor Permakültür’ün felsefesi nedir? Senin hayatında permakültür ne değiştirdi? İşte Filiz Telek’in cevapları: “Benim için permakültür sağduyulu ile yaşamak. Hayatta attığınız her adımın, yaptığınız her şeyin yeryüzüne hem ekolojik boyutta hem de sosyal boyutta ne etki yarattığının farkında olmak. Yani insan yerleşimlerinin hem fiziksel boyutta hem de sosyal boyutta tasarlanması.

Permakültür sadece tarım ya da bahçeyle ilgili değil. Yaşamın tümünü kapsayan bir yaşam felsefesi.

Kendi içinde bir döngüsü olan, kendi kendine yeten, atık üretmeyen kendi kendilerini döndüren sistemler yaratmak. Bu sistem bir ev olabilir, bir bahçe olabilir, bir mahalle olabilir. Şu anda biz insanların yarattığı sistemlere baktığımızda doğayla uyumlu olmadığı, doğadan feyz alınmadığı ortada.

Doğada yaşayan herşeyde denge var, doğada atık yok. Biz bu tip çıktılara bakarak insanlar olarak yaşamlarımızı nasıl düzenleyebileceğimizi planlamaya çalışıyoruz. Ben permakültür ile 2005 yılında Kanada’da kalmıştım.

O zaman karşıma çıkmıştı. Permakültür dünyada büyüyen bir hareket. Kanada’da kaldığım çiftlikte küçük bir permakültür bahçesi yaratmak istemiştik.
Toprak sert bir topraktı, biz bu yüzden organik katmanlar yaratmıştık. O katmanların içine tohumlarımızı atıp yetiştirmek istemiştik. Ben bu bahçeye bakıp “burdan da bahçe çıkarsa ben permakültürü hayatımda uygulayacağım” demiştim.
Çünkü benim gördüğüm bir çöp yığınının içinde tohumlar atmıştık. Hakkikaten de orada çok lezzetli ürünler elde etmiştik.”

  • Bu haber için yorumlar (0 adet)

    • Geri İleri

Son Yorumlar

afiyetle

3 malzemeli kurabiye için:

Malesef yağ olarak kullanılmaktadır.

Anonim

3 malzemeli kurabiye için:

Tahin Koymasak Olurmu

nisa.

Çikolata dolgulu portakallı kurabiye için:

Vanilya koymasam olur mu?

merve sarkaya

Ali Nazik için:

Hemen marketten eksikler alınıp yapılıyor

elifim490

Havuçlu cevizli kek için:

Ilk defa bir tarifi becerip yaptım sanıyorum tarifim net ve güzel oluşundan :)

Güncel konular

.

Actifry ile irmik helvası

Actifry ile irmik helvası yapmak mümkün değildir.Çünkü kızartma tarifleri için tasarlanmış bir cihazdır. İrmik helvası genel olarak tavada , ocak üzerinde hazırlanır. irmik helvası geleneksel ta

.

Fonksiyonel Gıda Kurkumin içeren Zerdeçal

Birçok defa duyduğunuz fonksiyonel gıdalardan kurkumin bu listenin baş tacıdır. Günümüz modern yaşamda özellikle sindirim sistemi iltihabı giderek artmaktadır.Zerdeçal içeriğindeki kurkumin ile h

.

En ucuz yemek nedir?

Genel olarak temel gıdaların uygun fiyatlı ve erişilebilir olduğu yerlere göre değişmekle birlikte şu şekilde sıralanabilir. Pirinç Bir çok ülkede temel besindir ve uygun fiyatlı enerji kaynağıd

.

İpek kıvamında topaklanmayan tarhana çorbası nasıl pişirilir?

Hepimizin çok sevdiği tarhana çorbası hele de sıcacık ve ipek gibi bir kıvamda olursa kim hayır diyebilir ki. Bağışıklık sistemine de şifa olan tarhana çorbasını kışın kahvaltılarınız da da kolayl

.

Böreğin altı neden pişmez?

Böreğin altı neden pişmez? Evde böreğin altı üstü gibi tam olarak istediğimiz renkte ve pişmişlikte olmaz. Eğer böreğin altınında üstü gibi pişmesini sağlamak için fırın kabınızın içini yağlamanız

Permakültür dedikleri ne acaba?

Bu makaleyi eposta olarak göndermek için lütfen aşağıdaki bilgileri doldurunuz.

Permakültür dedikleri ne acaba?