Yemek Tarifleri ve Sağlıklı Beslenme Portalı

E-posta Şifre giris

Çorbadan vazgeçilemez! « Geri

eposta E-posta 15.10.2009'de eklendi.
Çorbadan vazgeçilemez! Anne-baba evimde çorba soframızda yeri doldurulmaz bir çeşitti. Hatırlıyorum, mönüde çorba olmadığı zamanlarda babamın keyfi kaçardı. Ben de bildiğim çorba çeşitlerinin çoğunu annemden öğrendim. Elimden geldiğince de oğlumu çorba sever yapmaya gayret ettim, ediyorum.

Armut dibine düşermiş; annem gibi benimde hazır gıdalarla aram hiç iyi değil. Özellikle kendi evimde mevsim sebzeleriyle, yoğurtla, sütle hele et/tavuk suyuyla hazırlanan çorbaların tadını hiç bir pakette, kutuda bulamıyorum. Hangi hazır çorba sizin evde ellerinizle hazırladıklarınızın yerini tutabilir ki? Eminim çocuklarınız içinde “anne çorbasının” lezzeti bir başkadır.

E o zaman kaynatın çorbalarınızı, dumanı üzerinde sofraya getirin, hem de her gün. Bakın, çocuklarımıza daha sık çorba yapmamız için o kadar önemli sebeplerimiz var ki…

1- Çocuklar çorba çeşitlerini severler. Ne de olsa mamalardan sonra, daha bir yaşına bile gelmeden tanıştıkları ilk yemek çeşidi çorba. Belki bu yüzden çocuklar çorbayı pek sık reddetmiyorlar. Biz bebeklik döneminde yedirdiğimiz sebze çorbasını daha sulu ve daha zengin bir şekilde hala sunuyoruz desem? Yanında kıymalı fırın böreği, arkasındanda çikolatalı muhallebi ile... Nasıl ama mönü?



2-Çorba sağlıklı, besleyici ve doyurucudur. Bir tabak çorbada değişik besin grubundan lezzetlerin harika bileşimlerini biraya getirebilirsiniz. Çorbaya minik köfteler, tavuk veya yumurta ekleyerek protein; sebze ekleyerek vitamin ve mineral; pirinç, bulgur gibi tahıllar ekleyerek karbonhidrat; yoğurt veya süt ekleyerek kalsiyum deposu haline getirebilir, bunları birleştirerek inanamayacağınız besin değerine sahip bir yemek elde edebilirsiniz. Düşünsenize pirinçli köfteli, dört çeşit sebzeli, yumurtalı, unlu bir yoğurt çorbasını büyük bir tabak içmiş bir çocuk başka bir şey yemek isteyebilir mi? Bence hayır. Farklı tabaklarda birkaç akşamda ancak sunabileceğiniz bir sürü besleyici öğeyi zaten almış olur. Demek istediğim çorbayı sadece başlangıç yemeyi olarak düşünmemek lazım çünkü çorba sofranın yıldızı olacak kadar değerli, miktar ve malzeme çeşitliliği ayarlandığında da ana yemek olacak kadar da önemli bir yemektir.

3- Çorbanın sindirimi kolaydır. Özellikle sulu çorbalar çocukların midesine yük bindirmeden yemeğe güzel bir başlangıç yapmak için idealdir. Bu anlamda bağırsakların çalışmasına da faydası vardır. Tavuk suyuna tel şehriye çorbası veya minik küpler halinde doğranmış sebzelerin bol su veya tavuk suyunda kaynatılmasıyla yapılan duru sebze çorbası annemin tabiri ile mideden vızzz diye akar gider ama faydalarını bırakır.

4- Hastalık zamanlarında idealdir: Sebzelerle kaynatılmış tavuk suyunun tedavi edici, iyileştirici etkilerini olduğunu biliyor muydunuz? Böyle de bir gerçek varmış işte…Tavuk çorbasının dekonjestan (burun tıkanıklığını açıcı) , kırıklık giderici özelliği olduğuna çoook eskilerden beri inanılırmış
Bir çok kültürde özellikle soğuk algınlığı ve gribin ev tedavisinde tavuk suyuna çorba gerçekten de en sık başvurulan anne reçetelerinden biri. Demek annem bu çorbayı boşu boşuna “şifa niyetine” diye içirmiyormuş. Unutmayın, iyi bir tavuk suyu çıkarmanın yolu kemikli tavuk etinin yanı sıra eklenecek sebzelerde saklı. Olmazsa olmaz kereviz, kereviz sapı, havuç, soğan, patates indirmeye yakın maydanoz benim hiç ihmal etmediklerimden.

5-Her zaman tarif gerektirmez: Çorba yemek kategorileri arasında en rahat kafanıza göre takılıp, doğaçlama yapabileceğiniz bir yemek çeşididir. Suyunu azaltıp, çoğaltırsınız; malzemelerini ekler, çıkarırsınız ama her zaman lezzetli bir yemek elde edersiniz. Aslında çorba evde kalan malzemeleri değerlendirmek için de en ideal yemek çeşididir. Pirinç yerine evde kalan sebzelerle pişirilmiş yoğurt çorbasına ne dersiniz?

6- Çorba ile sebze fobisi ortadan kalkar: Bu gerçekten böyle! Öyle ki çocuklar hayatta ağzıma koymam dedikleri bir sebzeyi çorbanın içerisinde afiyetle yer, hatta sebze yediklerinin farkına bile varmazlar. Örneğin havuç, kereviz, kabakla birlikte pişirilmiş mercimek çorbası tel süzgeçten geçirildiğinde sebzeler içinde görünmez olur. Sebze yedirmek için harika bir yol değil mi?

7-Sütten istifade ettirmek için çorba iyi bir alternatiftir: Süt içmeyi reddeden çocuklar sütlü çorbaları afiyetle yiyip, sizi hayrete düşürebilirler. Durum buysa, sütü çorba yapımında daha çok kullanıp, süt içmiyor diye daha az üzülün. Süt özellikle brokoli, karnabahar, havuç, kabak hatta tarhana çorbasının içine çok yakışıyor. Deneyin, beğenip, beğendireceksiniz.

8- Çorbayla peynir yeme alışkanlığı da kazanabilirler: Çocuklar sıcak çorbanın içinde sünen peynirin hem tadından hem de görüntüsünden çok hoşlanıyorlar. Özellikle sofraya domates, kırmızı mercimek veya sütlü çorbalar getirdiyseniz peynir rendelemeyi unutmayın.

9-Balığı sevdirmek çorba ile daha kolaylaşır: Benim oğlum gibi “balık yeme konusunda garanti veremem” modunda bir çocuğunuz varsa, balık çorbası yapın. Beyaz etli bütün bir balığı illa ki soğan ve diğer mevsim sebzeleri ile güzelce kaynatın. Tel süzgeçten süzüp balık etlerini suyun içine didikleyin. Un, yumurta ve limonla terbiyesini yapıp, mükemmel bir balık çorbası elde edin. İşe yarıyor.

10-Çocuklar çorba içinde nane, maydanoz, dereotu gibi bitkilere hayır demeyebilirler: Diğer yemeklerden tek tek ayıkladıkları bu bitkiler çorba içerisinde daha kolay kabul edilirler. Naneli yoğurt ve mercimek, maydanozlu sebze, dereotlu kabak çorbası gibi.

Sofralarımızda sıcacık çorbalara yer açıp, çocuklarımızın içini hem anne sevgisi hem de çorbalarımızla ısıtalım.

Sağlıklı, ve mutlu kalın.

*Bebeğim ve Biz dergisi Kasım 2007 sayısında yayınlanmıştır.
  • Bu haber için yorumlar (0 adet)

    • Geri İleri

Son Yorumlar

afiyetle

3 malzemeli kurabiye için:

Malesef yağ olarak kullanılmaktadır.

Anonim

3 malzemeli kurabiye için:

Tahin Koymasak Olurmu

nisa.

Çikolata dolgulu portakallı kurabiye için:

Vanilya koymasam olur mu?

merve sarkaya

Ali Nazik için:

Hemen marketten eksikler alınıp yapılıyor

elifim490

Havuçlu cevizli kek için:

Ilk defa bir tarifi becerip yaptım sanıyorum tarifim net ve güzel oluşundan :)

Güncel konular

.

Actifry ile irmik helvası

Actifry ile irmik helvası yapmak mümkün değildir.Çünkü kızartma tarifleri için tasarlanmış bir cihazdır. İrmik helvası genel olarak tavada , ocak üzerinde hazırlanır. irmik helvası geleneksel ta

.

Fonksiyonel Gıda Kurkumin içeren Zerdeçal

Birçok defa duyduğunuz fonksiyonel gıdalardan kurkumin bu listenin baş tacıdır. Günümüz modern yaşamda özellikle sindirim sistemi iltihabı giderek artmaktadır.Zerdeçal içeriğindeki kurkumin ile h

.

En ucuz yemek nedir?

Genel olarak temel gıdaların uygun fiyatlı ve erişilebilir olduğu yerlere göre değişmekle birlikte şu şekilde sıralanabilir. Pirinç Bir çok ülkede temel besindir ve uygun fiyatlı enerji kaynağıd

.

İpek kıvamında topaklanmayan tarhana çorbası nasıl pişirilir?

Hepimizin çok sevdiği tarhana çorbası hele de sıcacık ve ipek gibi bir kıvamda olursa kim hayır diyebilir ki. Bağışıklık sistemine de şifa olan tarhana çorbasını kışın kahvaltılarınız da da kolayl

.

Böreğin altı neden pişmez?

Böreğin altı neden pişmez? Evde böreğin altı üstü gibi tam olarak istediğimiz renkte ve pişmişlikte olmaz. Eğer böreğin altınında üstü gibi pişmesini sağlamak için fırın kabınızın içini yağlamanız

Çorbadan vazgeçilemez!

Bu makaleyi eposta olarak göndermek için lütfen aşağıdaki bilgileri doldurunuz.

Çorbadan vazgeçilemez!