Yemek Tarifleri ve Sağlıklı Beslenme Portalı

E-posta Şifre giris

Nefes nefese kalmanın nedenleri ve çözümü nedir? « Geri

eposta E-posta 18.01.2010'de eklendi.
Nefes nefese kalmanın nedenleri ve çözümü nedir? Kişinin genel sağlık durumu, anatomisi ve eğitimi gibi faktörlere bağlı olarak nefes alma hızları ve yoğunlukları arasında büyük farklılıklar oluşur. Dinlenme halinde genellikle solunum sayısı dakikada 12-18 arasındadır. Dünya sağlık teşkilatının tavsiye ettiği sayı 8-12 arasıdır. İdeal olanı 8 sayısının altına indirmektir. Hareket halinde olunduğu zaman solunum hacmi ve hızı artar.

Hareket halinde iken kas dokularında karbondioksit üretimi arttığı için kandaki karbondioksit seviyeside yükselir. Bazı atardamarlar karbondioksit artışına tepki gösterirler ve beynin sapında nefesi düzenlemekten sorumlu medulla yı uyararak solunumun hacim ve hızını otomatik artmasına sebep olurlar. Dinlenme halinde akciğerlere girip çıkan hava kapasitesi yaklaşık ½ litredir. Buna gel git hacmi denir. İsteğe bağlı olarak akciğerlere ilave hava çekildiğinde buna "tamamlayıcı" hava hacmi denir. Benzer şekilde yaklaşık 1/2 litre hava zorla akciğerlerden dışarı atılabilir ve buna da "bütünleyici" hacim derler. Bütünleyici hacim dışarı atıldıktan sonra da akciğerlerde yaklaşık 1/2 litre hava alır, buna da kalan hacim denir. .



Vücudun yaşamsal işlevlerini sürdürebilmesi için gerekli olan enerjiyi üretmesi işlemine respirasyon denir. Vücudun enerjisi vücutta yiyecek maddelerinden üretilen bir şeker tipi olan glikoz ile oksijenden oluşur. Bu enerjiyi meydana getirmek için oluşan kimyasal değişikler elliden fazla safhayı kapsar ancak bunlar aşağıdaki denklemle basitleştirilerek anlatılabilir.

Glikoz > oksijen > karbondioksit > su > enerji

Elli kadar ara safha başlıca iki kademeden oluşur. Birinci kademede ancak küçük miktar enerji meydana gelir ve ekstra oksijene gerek yoktur. Buna anaerobik (oksijensiz solunum) denir. Bu kademe sırasında biri laktik asit olan birçok ara madde meydana gelir. Fazla zorlanma yani ekstra enerjiye ihtiyaç duyulması halinde kaslara verilen oksijen miktarı yeterli seviyede tutulamaz. Bu da reaksiyonlar zincirinin ikinci kademesinin oluşmasına yol açarak başta laktik asit olmak üzere ara maddelerin meydana gelmesine sebep olur. Bu koşullarda oksijen verilmesi şarttır. Bu kademeye aerobik oksijenli solunum denir.

Çok daha fazla zorlanma durumunda kaslara verilen enerji başlıca anaaerobik şekilde sağlanarak laktik asit daha hızlı surette üretilir. Hızlı üretildiği için kaslarda laktik asit toplanması olur. Eğer fiziksel zorlanma devam ederse, asidin etkisini dengeleyecek kadar oksijen gelinceye kadar laktik asit kasların faaliyetini engellemeye ve enerji sarfiyatını sınırlamaya başlar. Yeterli oksijen gelinceye kadar kaslarda ağrı ve nefeste sıkıntı yaratarak hareketi engeller. Yetersiz oksijenle kaslar çalışmaya devam etmek zorunda olduğunda vücut oksijen borçlanmasına girer. Biriken laktik asidin dengelenmesi/ nötr hale getirilmesi için büyük enerji kaybı sonrasında bir süre sık ve fazla hava çekerek nefes almaya devam edilir. Bu hızlı nefes alma safhasına kendine gelme veya toparlanma süresi denir.

Sık sık ve çok kolaylıkla nefes nefese kalmak bir solunum yetersizliği durumudur. Nefes Teknikleri uygulayarak ciğer kapasitesini daha iyi kullanmak ve alınan nefesin hızlı ve yeterli oranda servis yapılmasının sağlamak gerekir.

Nefes teknikleri uygulamaları ile diyafram adalesi ve kaburga adaleleri aktif hale getirilerek ciğer hacmi ve hava alma kapasitesi geliştirlir. İç solunumun geliştirilmesi içinde nefes boşlukları yaratma ve nefes tutma çalışmaları yaptırılarak oksijen taşıyıcı hemeglobin sayısının artması için hemoglobin yapımını tetiklenir ve oksijen karbondioksit gazlarının değişim süreci olan diffizyon hızlandırılır.

Mustafa kartal
  • Bu haber için yorumlar (3 adet)

    • Ekim 24 2013

      Afiyetle

      Afiyetle

      Bahar hanım selamlar, üye girişi yapmadığınız zamanlarda sayfa kendi kendini yeniliyor. Üye girişi yaptığınız takdirde sayfa kendi kendini yenilemeyecektir.
    • Ekim 23 2013

      Afiyetle

      Afiyetle

      Bilgilendirdiğiniz için teşekkürler konu ile hemen ilgileniyoruz.
    • Ekim 23 2013

      bahar

      bahar

      sayfanız sürekli neden yenilenip duruyor anlamadım yenilenmekten yazıları okumak mümkün olmuyor
    • Geri 1 İleri

Son Yorumlar

afiyetle

3 malzemeli kurabiye için:

Malesef yağ olarak kullanılmaktadır.

Anonim

3 malzemeli kurabiye için:

Tahin Koymasak Olurmu

nisa.

Çikolata dolgulu portakallı kurabiye için:

Vanilya koymasam olur mu?

merve sarkaya

Ali Nazik için:

Hemen marketten eksikler alınıp yapılıyor

elifim490

Havuçlu cevizli kek için:

Ilk defa bir tarifi becerip yaptım sanıyorum tarifim net ve güzel oluşundan :)

Güncel konular

.

Actifry ile irmik helvası

Actifry ile irmik helvası yapmak mümkün değildir.Çünkü kızartma tarifleri için tasarlanmış bir cihazdır. İrmik helvası genel olarak tavada , ocak üzerinde hazırlanır. irmik helvası geleneksel ta

.

Fonksiyonel Gıda Kurkumin içeren Zerdeçal

Birçok defa duyduğunuz fonksiyonel gıdalardan kurkumin bu listenin baş tacıdır. Günümüz modern yaşamda özellikle sindirim sistemi iltihabı giderek artmaktadır.Zerdeçal içeriğindeki kurkumin ile h

.

En ucuz yemek nedir?

Genel olarak temel gıdaların uygun fiyatlı ve erişilebilir olduğu yerlere göre değişmekle birlikte şu şekilde sıralanabilir. Pirinç Bir çok ülkede temel besindir ve uygun fiyatlı enerji kaynağıd

.

İpek kıvamında topaklanmayan tarhana çorbası nasıl pişirilir?

Hepimizin çok sevdiği tarhana çorbası hele de sıcacık ve ipek gibi bir kıvamda olursa kim hayır diyebilir ki. Bağışıklık sistemine de şifa olan tarhana çorbasını kışın kahvaltılarınız da da kolayl

.

Böreğin altı neden pişmez?

Böreğin altı neden pişmez? Evde böreğin altı üstü gibi tam olarak istediğimiz renkte ve pişmişlikte olmaz. Eğer böreğin altınında üstü gibi pişmesini sağlamak için fırın kabınızın içini yağlamanız

Nefes nefese kalmanın nedenleri ve çözümü nedir?

Bu makaleyi eposta olarak göndermek için lütfen aşağıdaki bilgileri doldurunuz.

Nefes nefese kalmanın nedenleri ve çözümü nedir?