Yemek Tarifleri ve Sağlıklı Beslenme Portalı

E-posta Şifre giris

Çağımızın en büyük vebası plastiktir! « Geri

eposta E-posta 02.07.2010'de eklendi.
Çağımızın en büyük vebası plastiktir! Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Haspolat, plastik, deterjan ve kimyasallarda bulunan endokrin çevre bozucuların, günümüzde 'veba' olarak nitelendirilebilecek zararlara yol açtığını söyledi.

Prof. Dr. Kenan Haspolat, endokrin çevre bozucular üzerinde yaptığı araştırmayı 'Diyarbakır'da Tarım, Doğa ve Çevre Sempozyumu'nun bugünkü oturumunda açıkladı.

Haspolat, "Endokrin çevre bozucular, endokrin sistemin çalışmasını değiştiriyor. Bu testis yapısında gerileme, sperm sayısında azalmaya, kızlarda ise ters istikamette gelişime yol açıyor. Rahim boyutunda artma ve erken ergenlik ile gebelerde gelişim bozukluğu ile rahim kanserine neden oluyor." diye konuştu.

Endokrin bozucuların birçok organın yanında, özellikle idrar yollarını ve tiroid bezlerini etkilediğini anlatan Haspolat, son on yılda üreme organ anormallikleri, testis kanseri, erkek doğum oranlarında azalma ve meni kalitesinde düşme rapor eden birçok çalışmanın bu kapsamda yer aldığını dile getirdi.



Endokrin bozucu maddelerin, en sık gıdalar yoluyla olduğunu kaydeden Haspolat, "Evlerde ve hastanelerde kullanılan birçok malzemenin içinde bulunmaktadır. Fitalatların özellikle testisi engelledikleri kabul edilmektedir. Bu nedenle fitalatlar, emzik ve oyuncakların içerisinden çıkartılmıştır.

Özellikle rahimiçi yaşamda endokrin bozuculara maruz kalınması, üreme organlarında ciddi ve geri dönüşümü olmayan anormaliklere neden olabilir. Bu dönemde östrojenik ya da antiandrojenik etkili bir endokrin bozucu maddeye maruz kalınması halinde prostat bezinin gelişimi kalıcı olarak bozabilir." diye konuştu.

Endokrin bozucu maddelerin zararlarından korunmak için plastik maddelere sarılı ve plastik kaplarda saklanan ürünlerin, özellikle mikrodalga fırında ısıtılmaması gerektiğini anlatan Haspolat, alınacak önlemleri şöyle sıraladı:

"Plastik şişedeki anne sütü ve mamaların mikrodalga ile temasının engellenmesi. Besinlerin plastik maddelerle örtülmemesi ve plastik maddelerle temasının engellenmesi. Bebeklerin plastik ürünler çiğnemesinin engellenmesi. Çocukların top vb. oyunlardan sonra, olası pestisid vb. maddelerle karşılaşmaları açısından ellerinin yıkanması. Toksik kimyasalla karşılaşma ihtimali olan balıkların haftada üç defadan fazla tüketilmemesi, küçük balıkların tercih edilmesi."
  • Bu haber için yorumlar (0 adet)

    • Geri İleri

Son Yorumlar

afiyetle

3 malzemeli kurabiye için:

Malesef yağ olarak kullanılmaktadır.

Anonim

3 malzemeli kurabiye için:

Tahin Koymasak Olurmu

nisa.

Çikolata dolgulu portakallı kurabiye için:

Vanilya koymasam olur mu?

merve sarkaya

Ali Nazik için:

Hemen marketten eksikler alınıp yapılıyor

elifim490

Havuçlu cevizli kek için:

Ilk defa bir tarifi becerip yaptım sanıyorum tarifim net ve güzel oluşundan :)

Güncel konular

.

Actifry ile irmik helvası

Actifry ile irmik helvası yapmak mümkün değildir.Çünkü kızartma tarifleri için tasarlanmış bir cihazdır. İrmik helvası genel olarak tavada , ocak üzerinde hazırlanır. irmik helvası geleneksel ta

.

Fonksiyonel Gıda Kurkumin içeren Zerdeçal

Birçok defa duyduğunuz fonksiyonel gıdalardan kurkumin bu listenin baş tacıdır. Günümüz modern yaşamda özellikle sindirim sistemi iltihabı giderek artmaktadır.Zerdeçal içeriğindeki kurkumin ile h

.

En ucuz yemek nedir?

Genel olarak temel gıdaların uygun fiyatlı ve erişilebilir olduğu yerlere göre değişmekle birlikte şu şekilde sıralanabilir. Pirinç Bir çok ülkede temel besindir ve uygun fiyatlı enerji kaynağıd

.

İpek kıvamında topaklanmayan tarhana çorbası nasıl pişirilir?

Hepimizin çok sevdiği tarhana çorbası hele de sıcacık ve ipek gibi bir kıvamda olursa kim hayır diyebilir ki. Bağışıklık sistemine de şifa olan tarhana çorbasını kışın kahvaltılarınız da da kolayl

.

Böreğin altı neden pişmez?

Böreğin altı neden pişmez? Evde böreğin altı üstü gibi tam olarak istediğimiz renkte ve pişmişlikte olmaz. Eğer böreğin altınında üstü gibi pişmesini sağlamak için fırın kabınızın içini yağlamanız

Çağımızın en büyük vebası plastiktir!

Bu makaleyi eposta olarak göndermek için lütfen aşağıdaki bilgileri doldurunuz.

Çağımızın en büyük vebası plastiktir!