Yemek Tarifleri ve Sağlıklı Beslenme Portalı

E-posta Şifre giris

İftar ve sahur için yemek önerileri « Geri

eposta E-posta 22.07.2010'de eklendi.
İftar ve sahur için yemek önerileri Ramazan ayının sıcak günlere denk gelmesi, iftarda ve sahurda yediklerimizin değişmesi söz konusudur. Her sene ilerleyerek daha da sıcaklara denk geleceğinden yiyeceklerimizin farklılaşması da söz konusudur. Artık ağır ve yağlı yiyeceklerin yanı sıra daha hafif ve zeytinyağlı yiyeceklerin tüketilmesi gerekmektedir.


Su ya da hurmayla iftar edin
İftarda, orucumuzu açmak için en uygun yöntem en temel besin maddemiz su olabilir. Ya da kan şekerini düzenlemek için iftarımızı bir hurma ile de açabiliriz. İftar sofrasındaki su, ne sıcak ne de soğuk olmalıdır. Sağlık açısından ılık su tercih edilmelidir. Uzun süre aç kalmış bir mide ve sindirim sistemi üzerinde, yük oluşturacak besinlerden uzak durmak en sağlıklı tercihtir.

İftara çorba ile başlayın
İftar yemeğine mutlaka çorba ile başlanmalıdır. Çorbanın orta sıcaklıkta olmasına dikkat etmek sindirim sistemi için faydalı olacaktır. Bağırsak problemi olanlar çorba ile birlikte kepekli ekmek tercih edebilirler.



Sebze yemeğini tercih edin
İftar sofralarında mutlaka sebze yemeğini tercih etmeliyiz. Sebze yemeğine ilaveten kıyma veya tavuk da katarak değişiklik yapabiliriz. Sofralarımızda mutlaka salataya yer vermeliyiz, salatayla birlikte komposto veya yoğurt da bulunabilir. Komposto ve yoğurt, sıcak günlerde serinlememiz açısından da önemli bir yer tutar.

Sahur yemeğine dikkat
Sahurda protein içeriği fazla olan yumurta, yoğurt, peynir, süt gibi gıdalar tüketilebilir. Bu gıdalar, midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirirler. Sahurda kahvaltı şeklinde bir öğün olabilir veya fazla yağlı olmayan hamur işleri tercih edilebilir. Sahur yemekleri azar azar, iyice çiğneyerek yenmelidir. Çiğ sebze, domates, salatalık gibi yiyeceklere mutlaka sahurda yer verilmesi gereken sahurda, bol sıvı tüketilmeli ve su içilmelidir.

Sağlıklı oruç önerileri
1) Ramazan ayında 4 öğün beslenilmelidir. Öğünler; sahur, iftar yemeği, iftardan sonra 1-1,5 saat aralıklarla iki ara öğün şeklinde düzenlenmelidir.

2) Sahur yemeğinde midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren; yumurta, süt, yoğurt, peynir veya kuru fasulye, nohut, mercimek yemeklerinin tüketilmesi uygundur.

3) İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi uygundur.

4) İftardan sonra ve sahur vakitlerinde ortalama 2-2,5 litre su içmeye, bununla birlikte enerji verirken sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve suları vb. içmeye özen gösterilmelidir.

5) İftarda sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tercih edilmelidir.

6) İftar yemeğinden sonra kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olması açısından yararlı olmaktadır. Teravih namazına uzak bir camiye gitmek de uygun olacaktır.

7) Yemek pişirme yöntemi olarak özellikle ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş, tütsülenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır.

Komposto ve hoşafı ayıran özellik nedir?
Dilden dile söylenen 'komposto ve hoşaf aynı anlama mı gelir' cümlesi gerçekten doğru mu? Uzun zamandır biri birinin yerine kullanılan hoşaf ve komposto gerçekten aynı şey sanılmıştır. Ancak gerçek olan geleneksel sofralarımızın baş tacı olan hoşaf ve kompostonun birbirinden farklı olduğudur.

Ramazan ayı yaz ayına denk geldiğinden sofralarımızda daha bir arar olduğumuz komposto ve hoşafı birbirinden ayıran en önemli özellik ise birinin kuru diğerinin yaş meyvelerle yapılıyor olmasıdır. Komposto mevsimin yaş meyvelerinden yapılan, hoşaf ise kuru meyvelerden yapılan içecektir. İkisi için de sizlere vereceğimiz tarifimiz var. Bu sıcak günlerde sizlerin de içini serinleteceğimiz tariflerimiz altta;

Kuru Üzüm Hoşafı

Malzemeler:

1 Çay Bardağı Kuru Üzüm

1 Su Bardağı Toz Şeker

5 Su Bardağı Soğuk Su

Yapılışı:

1 Çay bardağı çekirdeksiz kuru İzmir üzümünü, ılık su içerisinde 5 dakika dinlendirin. Süzgece alıp iyice yıkayın. Ocak üzerindeki tencereye, 1 çay bardağı kuru üzüm ve 5 su bardağı soğuk su katıp, karıştırın. Tencere kaynamaya başladıktan sonra, tencere kapağı hafif aralık bırakıp kapatın. Ocak ısısını, en düşük konuma getirin. 10-15 dakika sonra üzümler yumuşamış olacak. 1 su bardağı toz şekeri de ekleyip Kendi damak tadınıza göre şekerini ayarlayarak içine ilave edebilirsiniz) karıştırın. Hoşafı, 3 dakika daha kaynatıp ocaktan indirip soğumaya bırakın. Afiyet olsun.

Vişne kompostosu

Malzemeler:

1/2 kg. vişne

5 su bardağı su

1 su bardağı şeker

Yapılışı:

Vişnelerin saplarını temizleyip yıkayın. Su ile beraber çekirdekli vişneleri ateşe koyun. Kaynayınca şekerini ilave edin on - on beş dakika kadar kaynatıp soğumaya bırakın. Şekerini ağız tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Soğuk olarak servis yapın. Afiyet olsun.
  • Bu haber için yorumlar (0 adet)

    • Geri İleri

Son Yorumlar

afiyetle

3 malzemeli kurabiye için:

Malesef yağ olarak kullanılmaktadır.

Anonim

3 malzemeli kurabiye için:

Tahin Koymasak Olurmu

nisa.

Çikolata dolgulu portakallı kurabiye için:

Vanilya koymasam olur mu?

merve sarkaya

Ali Nazik için:

Hemen marketten eksikler alınıp yapılıyor

elifim490

Havuçlu cevizli kek için:

Ilk defa bir tarifi becerip yaptım sanıyorum tarifim net ve güzel oluşundan :)

Güncel konular

.

Actifry ile irmik helvası

Actifry ile irmik helvası yapmak mümkün değildir.Çünkü kızartma tarifleri için tasarlanmış bir cihazdır. İrmik helvası genel olarak tavada , ocak üzerinde hazırlanır. irmik helvası geleneksel ta

.

Fonksiyonel Gıda Kurkumin içeren Zerdeçal

Birçok defa duyduğunuz fonksiyonel gıdalardan kurkumin bu listenin baş tacıdır. Günümüz modern yaşamda özellikle sindirim sistemi iltihabı giderek artmaktadır.Zerdeçal içeriğindeki kurkumin ile h

.

En ucuz yemek nedir?

Genel olarak temel gıdaların uygun fiyatlı ve erişilebilir olduğu yerlere göre değişmekle birlikte şu şekilde sıralanabilir. Pirinç Bir çok ülkede temel besindir ve uygun fiyatlı enerji kaynağıd

.

İpek kıvamında topaklanmayan tarhana çorbası nasıl pişirilir?

Hepimizin çok sevdiği tarhana çorbası hele de sıcacık ve ipek gibi bir kıvamda olursa kim hayır diyebilir ki. Bağışıklık sistemine de şifa olan tarhana çorbasını kışın kahvaltılarınız da da kolayl

.

Böreğin altı neden pişmez?

Böreğin altı neden pişmez? Evde böreğin altı üstü gibi tam olarak istediğimiz renkte ve pişmişlikte olmaz. Eğer böreğin altınında üstü gibi pişmesini sağlamak için fırın kabınızın içini yağlamanız

İftar ve sahur için yemek önerileri

Bu makaleyi eposta olarak göndermek için lütfen aşağıdaki bilgileri doldurunuz.

İftar ve sahur için yemek önerileri