Yemek Tarifleri ve Sağlıklı Beslenme Portalı

E-posta Şifre giris

Sağlığınız için avakado yiyin! « Geri

eposta E-posta 01.02.2011'de eklendi.
Sağlığınız için avakado yiyin! Avokado, kabuğu yeşil, yenen kısımları beyaz, iri çekirdekli bir meyvedir. Avokado için meyve diye bahsederiz ancak yemeklere ve salatalara de eklenir. Üstelik kalori kaynağı, diğer meyvelerde olduğu gibi karbonhidrat değil içindeki yağdır. Yağ oranı yüksek olmasına rağmen daha çok doymamış yağ asitleri içerdiği için hazmı kolaydır. Kandaki kolesterol seviyesini düşürücü bir etkiye sahiptir. Yapısında yaklaşık yüzde 1-2 protein yüzde 10-17 yağ, yüzde 1.5-2.0 şeker ve yüzde 80 su bulunur. Avokadonun anavatanı Meksika ,şili ve Guetamala olmakla birlikte günümüzde ülkemizin güney sahillerinde de üretiliyor.

Yaklaşık 500 kadar avokado çeşidi vardır, ancak çakıl kabuklu olanlar en çok bilinenler. Ayrıca sene boyunca rahatça bulunabilirler. Avokado tereyağımsı bir dokuda olup, fındık tadıyla zengin, soluk yeşilden altın yeşiline kadar farklı renklerde olup, meyvenin çeşidine göre değişmektedir. Avokado meyveleri değişik şekil, renk ve büyüklüktedir. Meyve iriliği 200-600 gram arasında değişir. Meyveler yuvarlak, oval veya armut şeklinde olabilir. Kabuk rengi hafif sarımtırak yeşilden koyu yeşile, kahverengi kestane renginden, erguvani siyaha kadar değişir. Kabuk yüzeyi düz veya pürüzlü olabilir.



Avokado, tam olgunluğa toplandıktan sonra erişir. Lezzetini anlamak için olgunlaşmasını beklemek gerekiyor. Bunun için hemen tüketmek üzere satın alıyorsanız, bilinenin aksine yumuşak olanı seçmeniz daha iyi. Seçerken aynı zamanda derisinin parlak ve kaygan olmasına, salladığınızda çekirdeğin sesinin gelmesine dikkat edin. Ama eğer birkaç gün sonra tüketecekseniz, sert olanı tercih etmeniz daha iyi olacaktır. Kağıda sarılan avokadolar birkaç gün içinde yenecek olgunluğa ulaşırlar. Avokadoyu oda ısısında bekletmek gerekir. Buzdolabına koymanız, soğuktan hiç hoşlanmayan bu meyvelere iyi gelmez. Meyve olmasına rağmen, daha çok sebze gibi kullanılır. Limon suyu ile iyi uyum sağlar. Baharatla pişirilen yemeklerle, acılı soslarla kullanılabilir. Giriş yemekleri ve salatalarda da bolca kullanılabilen avokado, nötr tadıyla çok farklı yerlerde karşımıza çıkar. Bir omletin içine, çorbalara, peynirli makarna soslarına katılabildiği gibi, tatlı olarak hazırlanan, çilekli puding ve sorbelerde de kullanılabilir.

Kalori içeren meyvelere kıyasla, avokadonun besin değeri yüksektir. Yaklaşık orta boy bir avokadonun beşte birinde beş gram tekli doymamış yağ asidi vardır. Tekli doymamış yağ asitleri kalp için koruyucudur.

Araştırmalar, avokado tüketimiyle kan yağlarının düzelmesinde olumlu etki ve kan şekeri kontrolünü sürdürmeye yardımcı sonuçlardan bahsediyor. Avakodo’nun yağ içeren bir meyve olması uzun süre tokluğa yardımcı olduğundan glisemik indekse dolayısıyla kilo vermeye de yardımcı olarak düşünülüyor

100 gramında yaklaşık olarak 180 kalori vardır. Aynı zamanda diğer meyvelere oranla yüksek potasyum ve C vitamini içerir. Bu kalori değerini ise dokusunda yüksek oranada yağ olmasına borçludur.

Avokado ancak yumuşadıktan sonra yenilebilir. Sert iken acıdır. Yumuşayan Avokado’nun kabuğu ince şekilde soyulur. (El veya bıçak ile soyulabilir.)

Avokado nasıl yenir ?
1. Meyva uzunlamasına ortadan kesilir. Ortadaki iri çekirdek çıkarılır. Meyva ince ince cips gibi doğranır veya ezilir. Tuz, kırmızı veya karabiber ekilir. Limon sıkılır karıştırılır. Arzuya göre biraz taze veya kuru soğan kıyılarak ilave edilir. Maydanoz ve domates ilave edilebilir. Salata gibi yenir, yağ istemez.
2.Soyulmuş ve ezilmiş avakado sarımsaklı yoğurt ile karıştırılır. Limon ilave edilmez, böyle de yenilebilir.
3. Omlet yapılır. Peynir yerine avokado konur.
4. Mantar sote gibi sote yapılabilir.
5. Ezilmiş avokado bal ve ezilmiş cevizle karıştırılır. Bu takdirde tuz, limon, biber ilave edilmez.
Bazı öneriler
1. Avokadoları soyduktan sonra kararmamaları için limonlu suda bekletin.
2. Salatalar için, avokadoları dilimlemek yerine bir kaşıkla oval parçalar çıkardıktan sonra üzerlerine limon sıkarak servis yapabilirsiniz.
3. Çabuk sos hazırlamak için, soyulmuş avokadoyu püre haline getirin. İçine 1 çorba kaşığı rendelenmiş soğan, 1 limonun suyu, 4-5 damla acısso, tuz ve karabiber ekledikten sonra karıştırın. Havuç, salatalık ve kerevizle servis yapın.
4. Avokado tavuğa çok yakışır. Taze bir pidenin veya sandviçin içine haşlanmış tavuk, ince dilimlenmiş avokado, salata yaprakları, domates dilimleri ve taze soğan koyun. Arasına mayonez gezdirin.


Üstelik avakado meyve olduğundan, vitaminler, mineraller, ve diğer bitkisel steroller içerir. Folik asit, potasyum, C, E ve K vitaminleri, lifle birlikte oluşan bir besin kaynağıdır.

Avokadonun Faydaları Nelerdir?
Zengin vitamin ve mineraller içeriği sebebiyle yetersiz beslenenler için önemlidir.

A, C ve E vitamini bakımından zengindir.

Lutein ve Glutathion gibi antioksidanlar içerir. Birbirinden değişik karotenler avokadolarda bulunur, bunlar, alfa karoten, beta karoten, zeaksantin ve lüteindir. Lütein, 60 yaş üstünde sıkça görülen görme kayıplarına sebep olan, yaşa bağlı beneklerin dejenere olma riskini azaltarak göz sağlığına faydalıdır.

Kalp ve damar sağlığını korur. Kalp damarlarının daralması ve tıkanmasını önleyici özelliktedir.

Kandaki kötü kolesterolü düşürücü tekli doymamış yağlar içerir.

Diğer meyvelere nazaran daha fazla protein içerir.

Asparagin, aspartik asit, glutamin ve glutamik asit gibi serbest aminoasitlere diğer meyvelerden daha fazla oranda sahiptir.

Zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar.

Tansiyon düşürücü etkisi avokado yararları arasındadır.

Yangı giderici ve nemlendirici özelliğiyle avokado yağı egzema ve sedef sorunları için faydalıdır.

Üreme sisteminin sağlıklı çalışmasına katkıda bulunur.

Sahip olduğu doymamış yağ asitleriyle kolesterolün yükselmesini önleyici etkiye sahiptir.

Hücrelerin yenilenmesini sağlayıcı özelliktedir.

Avokadonun yararları arasında zengin demir içeriğiyle kansızlığı önleyici etkiside bulunur.

Sahip olduğu protein, vitaminler, mineraller sayesinde, küçük çocukların ve hamile kadınların sağlıklı beslenmesinde yararlıdır.

Avokado kalori: 100 gram avokado yaklaşık olarak 180 kaloriye sahiptir.

Avokado maskesi : Avokadodan hazırlanan maskeler cildi güzelleştirici, canlılık verici ve kuru ciltler için nemlendiricidir.

Avokado yağı kozmetik sektöründe de kullanılmaktadır. Güzellik kremleri, güneş koruyucu kremler, şampuan yapımında avokado yağından yararlanılmaktadır.

Avokado nasıl yenir? Taze şekilde yenilmesinin yanısıra salata ve yemeklerde de kullanılmaktadır. Kabuğu tamamen buruşmuş ve siyahlaşmış olanları değil kabuğu koyulaşmaya başlamış, yumuşak olanları tercih edin. Eğer daha sonra tüketilecekse sert olanlar alınabilir.

Avokado yağı dışardan cilde masaj yapmak için kullanılır. Avokado çekirdeklerinden sıvı distilasyon metodu kullanılarak ekstrakte edilmesiyle üretilen avokado yağı daha hızlı bir şekilde cilde nüfuz eder. Soğuk presleme metoduyla elde edilen ve de yapay koku ve renklendirici içermeyen avokado yağı tercih edilmelidir.
  • Bu haber için yorumlar (0 adet)

    • Geri İleri

Son Yorumlar

afiyetle

3 malzemeli kurabiye için:

Malesef yağ olarak kullanılmaktadır.

Anonim

3 malzemeli kurabiye için:

Tahin Koymasak Olurmu

nisa.

Çikolata dolgulu portakallı kurabiye için:

Vanilya koymasam olur mu?

merve sarkaya

Ali Nazik için:

Hemen marketten eksikler alınıp yapılıyor

elifim490

Havuçlu cevizli kek için:

Ilk defa bir tarifi becerip yaptım sanıyorum tarifim net ve güzel oluşundan :)

Güncel konular

.

Actifry ile irmik helvası

Actifry ile irmik helvası yapmak mümkün değildir.Çünkü kızartma tarifleri için tasarlanmış bir cihazdır. İrmik helvası genel olarak tavada , ocak üzerinde hazırlanır. irmik helvası geleneksel ta

.

Fonksiyonel Gıda Kurkumin içeren Zerdeçal

Birçok defa duyduğunuz fonksiyonel gıdalardan kurkumin bu listenin baş tacıdır. Günümüz modern yaşamda özellikle sindirim sistemi iltihabı giderek artmaktadır.Zerdeçal içeriğindeki kurkumin ile h

.

En ucuz yemek nedir?

Genel olarak temel gıdaların uygun fiyatlı ve erişilebilir olduğu yerlere göre değişmekle birlikte şu şekilde sıralanabilir. Pirinç Bir çok ülkede temel besindir ve uygun fiyatlı enerji kaynağıd

.

İpek kıvamında topaklanmayan tarhana çorbası nasıl pişirilir?

Hepimizin çok sevdiği tarhana çorbası hele de sıcacık ve ipek gibi bir kıvamda olursa kim hayır diyebilir ki. Bağışıklık sistemine de şifa olan tarhana çorbasını kışın kahvaltılarınız da da kolayl

.

Böreğin altı neden pişmez?

Böreğin altı neden pişmez? Evde böreğin altı üstü gibi tam olarak istediğimiz renkte ve pişmişlikte olmaz. Eğer böreğin altınında üstü gibi pişmesini sağlamak için fırın kabınızın içini yağlamanız

Sağlığınız için avakado yiyin!

Bu makaleyi eposta olarak göndermek için lütfen aşağıdaki bilgileri doldurunuz.

Sağlığınız için avakado yiyin!