Yemek Tarifleri ve Sağlıklı Beslenme Portalı

E-posta Şifre giris

Karadenizin incisi Rize mutfağından geleneksel yemekler « Geri

eposta E-posta 28.12.2020'de eklendi.
Karadenizin incisi Rize mutfağından geleneksel yemekler ahvaltı Sofrası: Rize’nin köylerinde çayla birlikte kahvaltılara “çay kahvaltısı” denir. Kahvaltı sofralarında en sık görülen katıkları şu şekilde sıralayabiliriz; bal, domates, kavurma, kaymak, koleti peyniri, minci, pekmez, reçel, salatalık, tereyağı ve yumurta. Kahvaltı sofralarında ekmekten başka hamur işi olarak çirilta, börek ve pide dahil edilebilir. Yumurta genellikle kayağna (omlet) şeklinde tüketilir. Kavrulmuş tereyağına peynir doğranarak veya minci eklenerek de kayağna yapılır.

Alabalık Tava: Derelerden avlanan alabalık, mısır ununa yatırılıp tereyağında kızartılır. Rize’nin akarsularından yakalanan üzeri kırmızı benekli alabalığın lezzeti başka hiçbir balıkta bulunmaz.

Çilbur: Kaynamış süt içine mısır unu konarak karıştırılır, tuz ve şeker ilave edilerek pişirilir. Servis edilirken tabaklara alınarak üzerine erimiş yağ dökülür.

Çimili: Pazı yaprağı, patates, soğan ve tereyağıyla yapılır.



Çirilta: Yumurta, un, su, süt ve tuz bir kapta akışkan bir kıvam elde edilene kadar çırpılır. Tavada kızdırılmış yağda bir kepçe yardımıyla yayılıp iki tarafı da pişirilir.

Çumur: Sıcak mısır ekmeğinin içi yayvan bir kap içerisine boşaltılır. İçerisine bol miktarda tereyağı ve tuzlu minci (Lor) katılarak karıştırılır.

Enişte Lokumu: Eskiden kaynanaların damadı için yaptıkları yüksek kalorili bir kurabiye, pasta türüdür. Enişte lokumu, uzun süre bayatlamadan kalabildiği için uzun yolculuklar için azık olarak da hazırlanır.

Şeker, yumurta ve yoğurt bir kap içinde şeker eriyinceye kadar çırpılır. Eritilmiş ılık yağ bu karışıma eklenir. Yarım limon suyuna karbonat karıştırılıp karışıma eklenir ve hamur haline getirilir. Hamurdan alınan parçalar lokum şekline getirilir. Bu parçalar yağlanmış tepsiye yerleştirilir. Üzerine sac örtülerek kuzinede ya da fırında orta hararette pişirilir.

Hamsili Pilav: Hamsi ve iç pilavla yapılır. İç pilav pirinç yağ ve tuzla kavrulmak suretiyle hazırlanır. Pilava soğan fıstık kuş üzümü şeker baharat konur. Maydanoz kullanıldığı da olur. Hamsi kılçıkları çıkarılıp ikiye ayrılır. Yarısı pilavın altına yarısı üstüne dizildikten sonra pişirilir.

Hapsikoli: Hamsili ekmek çoğunlukla sıcak olarak, yanında salata ile yenir. Önceden suya konmuş hamsiler kılçıklarından ayıklanır. Bütün sebzeler ve içyağı ince ince doğranır, elenmiş un ve kaynar su ilave edilerek karıştırılır ve ekmek hamuru şeklinde yoğrularak tepsiye yerleştirilir, mısır ekmeği gibi pişirilir. Hamsili ekmeğin hamuruna su yerine kaymaklı süt ve yumurta katılırsa daha da lezzetli olur. Yörede hamsi katılmadan, hamur sadece sebze ve baharatlarla zenginleştirilerek de yapılır.

Hasifte: Kavrulmuş arpa ununa eritilmiş tereyağı dökülerek yapılır.

Herse: “Herse” genellikle düğünlerde davetlerde ve imecelerde yapılan bir yemekti. Pişirilen arpa kurutularak dibekte dövülür. Dibekte dövülmüş arpa, sütle pişirilir. Herse pişerken bir kepçe ile sürekli karıştırılır ve kepçenin tersiyle ezilir. Yemek sütlaç kıvamını alınca üzerine şeker şerbeti dökülerek kaşıkla yenir. Şeker yerine pekmez de dökülebilir.

Hoşmer: Kaymaklı taze süt bir tavaya boşaltılır. Süt tavada kaynarken elenmiş mısır unu, yavaşça süte ilave edilir. Kıvama gelince ince doğranmış köy peyniri ve tuz eklenir. Peynirin hoşmer içinde erimesiyle birlikte sıcak servis yapılır.

Hemşin yöresinde kaymağı alınmış süt içeresine mısır unu karıştırılarak yapılan tava işine “kotniyar” denmektedir. Ancak kotniyara peynir konmaz.

Hupuş: Hupuş yemeğinde tazeyken tele dizilerek kurutulmuş fasulye kullanılır. Fasulyeler haşlanır. Suyu süzüldükten sonra patates, yağ ve soğan ile kavrularak üzerine su ilave edilir.

Kabak Felisi: Kabak ince ince kesilir yan yana dizilir üstüne şerbet dökülür üzeri kapatıldıktan sonra sıcak suda haşlanır. İyice piştikten sonra tatlı olarak yenir.

Kabak Sütlüsü: Kabak parçalara bölünüp kabukları soyulur, küçük küçük doğranıp suyla pişirilir. Çırpılır, süt, şeker ve tuz ilave edilir, on dakika kadar pişirilir, sahanlara veya taslara boşaltılarak soğuk veya sıcak yenir.

Kabak Tatlısı: Kastaniça kabağı dilimlenip kabukları ayıklanır. Tepsiye dizilen dilimler fırına verilir. Piştikten sonra soğumaya bırakılır. Daha sonra üzerine şerbet, pekmez veya bal eklenir. Servisten önce kabak dilimleri dövülmüş ceviz veya fındıkla ayrıca tatlandırılabilir.

Karlıbuzlu: Kış tatlısıdır. Buzlanan kar, toz şeker gibi bir kıvamda tanelenir. Temiz kar, bir sahana alınır, yeteri kadar pekmezle karıştırılır ve meyveli dondurma gibi yenir.

Karalahana Yemeği: Lahanalar yıkanıp temizlendikten sonra elde doğranır. Fasulye ile beraber veya ayrı ayrı haşlanır ve süzülür. Kazana su koyarak bütün malzeme içine konur. Tuzu biberi konularak pişirilir. Lahananın pişirildiği kazana kemikli et ilave edilirse daha lezzetli olur.

Kavruk: Kavrulan arpa ununa bal ilave edilir. Bu karışım yoğrularak top halinde küçük parçalara ayrılır.

Lahana Sarması: Soğanlar ince ince doğranır. Yeteri kadar tuzla ovulur, ince kıyılmış et, korkoti, maydanoz, tuz ve su ilave edilerek dolmanın içi hazırlanır. Daha önce haşlanmış süzülmüş lahana yaprakları ile sarılır. Dolmaların üzerini geçmeyecek kadar su konulup kazanda pişirilir. Sıcak servis yapılır. Kazanın en altına kemik konursa daha lezzetli olur. Korkoti yerine bulgur veya pirinç de konabilir.

Laz Böreği: Hamur yoğrulup yirmi parçaya ayrılır. Yirmi tane yufka açılır. Yufkalar on-on şeklinde ikiye ayrılır. Yufkaların arasında böreğin muhallebisi konulacaktır. Muhallebi şöyle hazırlanır: süt ve şeker bir kapta kaynatılır. Tuzu ilave edilir. Başka bir kapta bir bardak soğuk süt içine dört yumurta sarısı ve buğday unu katılarak iyice çırpılır. Piştikten sonra içine biraz karabiber serpilir. On hamur açıldıktan sonra aralarına bol bol tereyağı sürülür. Üst üste konulur ve üzerine soğumuş muhallebi dökülür. Sonra on hamur daha açılır, aralarına tekrar tereyağı sürülerek muhallebinin üzerine dizilir. Arzu edilen şekilde kesilerek tereyağı sürülür üzerine ve fırına verilir.

Böreğin tatlı olmasını sağlayan en önemli nedeni şerbetidir. Tepsi sıcakken şerbet ılık olmak şartıyla böreğin üzerine dökülür. Fındık veya cevizle süslendikten sonra ılık olarak servis yapılır.

Mısır Ekmeği: Mısır unu, kabartma tozu, yoğurt, sıvı yağ, tuz ve şeker su ilave edilerek yoğurulup hamur haline getirilir. Hamur kıvama gelene kadar su ilave edilerek yoğurulur. Tepsi yağlanarak hamur tepsiye yerleştirilir. Üzerine un serpilerek kızarıncaya dek pişirilir.

Muhlama: Tereyağı eritilir. Mısır unu ile karıştırılıp pembeleşinceye kadar kavrulur. Az su ilave edilir. Kaynamaya başlayınca üzerine telli peynir eklenir. Muhlama piştikten sonra üzerine kavrulmuş tereyağı ilave edilir.

Pazariça: Haşlanan fasulyeler kavrulmuş tereyağında mısırunu ve su ile birlikte pişirilir. Üzerine bolca biber ilave edilir.

Pazı Tavalisi: Soğanlar halka şeklinde doğranıp yağda kavrulur. Haşlanıp süzülen pazılar sıkılarak yağda kavrulmuş soğana ilave edilir. Ezilmiş sarımsak ve tuz konup 10-15 dakika kavrulur.

Pepeçura: Üzümler ezilir, şırası alınır. Gerekirse üzümlerin posası az bir suda pişirilerek posada kalan öz de alınır. Bir kazana koyduğumuz ve kaynar hale getirdiğimiz üzüm suyuna yavaş yavaş un yedirilir, gerekirse şeker ilave edilir. Muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Sahanlara taslara konup soğuk olarak ikram edilir. Bir kaç gün hatta daha fazla bekletmek daha makbuldür. Küflenmeye başlamış olması bekleme süresini belirler. Bekletilen pepçuranın üzerindeki küf, ince bir zar gibidir. Küflü kısmın altı bozulmadan bekler.

Tavali: Taze fasulyeler kırılarak kazana konur. Pişirildikten sonra suları süzülür. Doğranmış soğan veya pırasa yaprağı yağda kavrulur. Suları süzülmüş olan fasulyeler kavrulmuş sarımsak ve soğana ilave edilir. Tuzu konulduktan sonra bir süre daha kavrulur.

Taze Fasulye Yemeği: Fasulyeler ayıklanır. Tencereye tereyağı ve daha az sıvı yağ konur doğranmış soğanlar eriyen yağda kavrulur. Yemek etli olacaksa önce etler kavrulur suyunu çekince soğan eklenir. İsteğe göre doğranmış domates ve biber ve salça da eklenip kavurmaya devam edilir. Sebzeler kendini bırakınca fasulyeler de tencereye dökülür ve kaynamış su eklenir. Tuz ve zevke göre nane veya diğer baharatlar eklenip pişmeye bırakılır.

Tomari: Tomari, sulak yerlerde, ırmak kenarlarında kendiliğinden yetişen otsu bir bitkidir. Yapraklan pazı yaprağı genişliğinde ve pazıdan biraz daha serttir. Tomari kavurması pazı kavurması gibi yapılmaktadır. Pazı ve tomari karışımı olarak da yapılabilir. Tomari, doğu Karadeniz’de yaygın olarak galdirik adıyla anılmaktadır.
  • Bu haber için yorumlar (0 adet)

    • Geri İleri

Son Yorumlar

afiyetle

3 malzemeli kurabiye için:

Malesef yağ olarak kullanılmaktadır.

Anonim

3 malzemeli kurabiye için:

Tahin Koymasak Olurmu

nisa.

Çikolata dolgulu portakallı kurabiye için:

Vanilya koymasam olur mu?

merve sarkaya

Ali Nazik için:

Hemen marketten eksikler alınıp yapılıyor

elifim490

Havuçlu cevizli kek için:

Ilk defa bir tarifi becerip yaptım sanıyorum tarifim net ve güzel oluşundan :)

Güncel konular

.

Actifry ile irmik helvası

Actifry ile irmik helvası yapmak mümkün değildir.Çünkü kızartma tarifleri için tasarlanmış bir cihazdır. İrmik helvası genel olarak tavada , ocak üzerinde hazırlanır. irmik helvası geleneksel ta

.

Fonksiyonel Gıda Kurkumin içeren Zerdeçal

Birçok defa duyduğunuz fonksiyonel gıdalardan kurkumin bu listenin baş tacıdır. Günümüz modern yaşamda özellikle sindirim sistemi iltihabı giderek artmaktadır.Zerdeçal içeriğindeki kurkumin ile h

.

En ucuz yemek nedir?

Genel olarak temel gıdaların uygun fiyatlı ve erişilebilir olduğu yerlere göre değişmekle birlikte şu şekilde sıralanabilir. Pirinç Bir çok ülkede temel besindir ve uygun fiyatlı enerji kaynağıd

.

İpek kıvamında topaklanmayan tarhana çorbası nasıl pişirilir?

Hepimizin çok sevdiği tarhana çorbası hele de sıcacık ve ipek gibi bir kıvamda olursa kim hayır diyebilir ki. Bağışıklık sistemine de şifa olan tarhana çorbasını kışın kahvaltılarınız da da kolayl

.

Böreğin altı neden pişmez?

Böreğin altı neden pişmez? Evde böreğin altı üstü gibi tam olarak istediğimiz renkte ve pişmişlikte olmaz. Eğer böreğin altınında üstü gibi pişmesini sağlamak için fırın kabınızın içini yağlamanız

Karadenizin incisi Rize mutfağından geleneksel yemekler

Bu makaleyi eposta olarak göndermek için lütfen aşağıdaki bilgileri doldurunuz.

Karadenizin incisi Rize mutfağından geleneksel yemekler