Yemek Tarifleri ve Sağlıklı Beslenme Portalı

E-posta Şifre giris
eposta E-posta 15.10.2009'de eklendi.
Grip Bu sene grip mevsimi beklenenden erken başladı. Önceki kısa ve hızla yayılma evresini daha sonra oldukça uzun bir yavaşlama dönemi izledi.

Bugünlerde grip yine olanca ağırlığıyla gündemde ve çoğumuz için başlıca sağlık sorunu. grip deyip geçmeyin. Grip, kısa sürede yaşamı tehdit eder hale gelebilir.

NORMAL olarak grip mevsimi ekim ayında başlayıp mart veya nisan ayında bitmektedir. Özellikle aralık ayı ortalarından ocak başına kadar olan dönem ile mart başlarında yoğunlaşmalar ve küçük salgınların görülmesi olağandır. Bu genel profil izlendiğinde son günlerde grip olgularında görülen artışın pek de sürpriz olmadığı düşünülebilir.

Grip sanıldığından daha önemli bir sağlık sorunudur. Özellikle süreğen bir rahatsızlığı olanlarda, organ yetmezliği içinde bulunanlarda grip yaşamı tehdit edici bir sorun haline bile gelebilmektedir. Gribe bağlı komplikasyonların ağırlığı dikkate alınıp grip aşısının yüksek orandaki önleyici etkisi yeterince bilinirse, gribe karşı aşılanmanın doğru bir koruyucu yaklaşım olduğu anlaşılacaktır. Grip aşısının yapılması için ekim ve kasım ayları en uygun zamanlardır. Bununla birlikte ekim-mart arasındaki dönemde herhangi bir zamanda aşınızı yaptırabilirsiniz. Aşılamanın öncelikle yüksek risk taşıyanlara uygulanması düşünülmelidir.



AŞI NE KADAR ETKİLİ

Grip aşısını takiben bağışıklığın oluşması için iki haftalık bir süre yeterlidir. Dokuz yaşından küçük olan ve ilk kez aşı yapılan çocuklarda uygun seviyede bağışıklık sağlanabilmesi için birer ay arayla iki kez art arda aşı yapılması gerekebilir. Aşının koruyuculuk oranı yüksektir. Hangi sebeple ve hangi yaşta kullanılırsa kullanılsın, grip aşısını yaptırmayı düşündüğünüzde doktorunuzla görüşmenizde fayda var.

İğne yaptırmaktan korkanlar için bir burun spreyi şeklinde geliştirilen alternatif grip aşısı büyük ilgi çekmiştir. Bu yeni alternatif ''FluMist'' adıyla pazarlanmaktadır. Sprey canlı virüs içerdiğinden özellikle kronik-süregen ağır tıbbi sorunları olanlara ve organ reddini önleyen bağışıklık baskılayıcı ilaç kullananlara önerilmemektedir. FluMist, 5-55 yaşları arasındaki tüm sağlıklı bireyler için kolay, etkin ve cazip bir çözüm olabilir. Aşıya oranla daha pahalı olması başlıca dezavantajıdır.

BELİRTİLERE DİKKAT

Eğer 38 derecenin üzerindeki bir ateşi iki üç günden fazla sürer, ya da ateşiniz 39 derece üzerine çıkarsa, kuru öksürük yerini sarı-yeşil balgamlı bir öksürüğe bırakırsa, göğsünüzde ağrı ve sık sık nefes alma, nefes almada zorlanma, ağır halsizlik gibi belirtiler ortaya çıkarsa doktorunuzla hemen görüşmelisiniz.

Grip çok sık görülen, genellikle önemsenmeyip hafife alınan ve bu nedenle sağlığınız üzerinde sandığınızdan daha fazla olumsuz etkiler oluşturabilen viral, bulaşıcı bir enfeksiyondur. Burunda, göğüste dolgunluk, öksürük, boğazda yanma ve yutmada güçlük, kas ve eklemlerde ağrı, baş ağrısı, bitkinlik gibi belirtilerle her kış sizi birkaç kez yatağa mahkum edebilir, uzunca bir süre işinize gitmenize engel bile olabilir. Ayrıca belirtilen sağlık sorunlarınız varsa yaşamınızı tehdit edici komplikasyonlara da yer açması muhtemeldir. Bu nedenle grip aşısı yaptırmanızın gerekliliği konusunda doktorunuzla bugünlerde bile tartışmanızda, koruyucu ve tedavi edici önlemleri ciddiye almanızda yarar var.

BİR ÖNERİ

Grip desteklerini nasıl kullanacaksınız?


C vitamini: Günde iki kez 500-1000 mg.


Echinacea: Günde üç-dört kez 200 mg.


Çinko tableti: Günde bir kez 5-15 mg.


Kimler daha çok risk altında?


Doktor, hemşire, hastabakıcı gibi sağlık sektöründe görev yapanlar,


Çocuk bakıcıları,


İleri yaştakiler ve genel durumu bozuk olan yaşlılar


Gribin yaygın olduğu aylarda hamileliğinin ikinci veya üçüncü döneminde bulunanlar


Bağışıklık sistemi, herhangi bir hastalık (AIDS, lösemi) veya organ nakli (böbrek, karaciğer nakli) ya da kemoterapi uygulamaları nedeniyle ileri derecede zayıflamış halde bulunanlar,


Şeker hastaları, kalp, karaciğer ve akciğer yetmezliği sorunu bulunanlar.


Gribe karşı vücut nasıl güçlendirilir?

Mümkün olduğunca yeterli ve dengeli beslenmelisiniz. Özellikle C vitamininden zengin ve diğer vitaminleri, mineralleri, karotenoidleri bol miktarda ihtiva eden sebze ve meyvelere kış süresince daha fazla yoğunluk vermelisiniz. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için yeteri kadar uyumayı ve egzersiz alışkanlığınızı kış aylarında da aksatmadan sürdürmeyi unutmayın.

Göz ve ağzınıza dokunmadan önce mutlaka ellerinizi yıkamalı, gripli olduğu düşünülen kişilerle temasınızı sınırlamalısınız. Gripten korunmada ve gribi daha kısa sürede geçirmede C vitamini, Echinacea ve çinko tabletlerinin etkisi de önemlidir.

Grip riski sadece yetişkinler için sözkonusu değildir. Çocukları da risk altına alan özel bazı sorunlar bulunabilir. Bu sorunlar mevcutsa çocuklara da grip aşısı yapılması gerekir.

  • Bu haber için yorumlar (0 adet)

    • Geri İleri

Son Yorumlar

afiyetle

3 malzemeli kurabiye için:

Malesef yağ olarak kullanılmaktadır.

Anonim

3 malzemeli kurabiye için:

Tahin Koymasak Olurmu

nisa.

Çikolata dolgulu portakallı kurabiye için:

Vanilya koymasam olur mu?

merve sarkaya

Ali Nazik için:

Hemen marketten eksikler alınıp yapılıyor

elifim490

Havuçlu cevizli kek için:

Ilk defa bir tarifi becerip yaptım sanıyorum tarifim net ve güzel oluşundan :)

Güncel konular

.

Actifry ile irmik helvası

Actifry ile irmik helvası yapmak mümkün değildir.Çünkü kızartma tarifleri için tasarlanmış bir cihazdır. İrmik helvası genel olarak tavada , ocak üzerinde hazırlanır. irmik helvası geleneksel ta

.

Fonksiyonel Gıda Kurkumin içeren Zerdeçal

Birçok defa duyduğunuz fonksiyonel gıdalardan kurkumin bu listenin baş tacıdır. Günümüz modern yaşamda özellikle sindirim sistemi iltihabı giderek artmaktadır.Zerdeçal içeriğindeki kurkumin ile h

.

En ucuz yemek nedir?

Genel olarak temel gıdaların uygun fiyatlı ve erişilebilir olduğu yerlere göre değişmekle birlikte şu şekilde sıralanabilir. Pirinç Bir çok ülkede temel besindir ve uygun fiyatlı enerji kaynağıd

.

İpek kıvamında topaklanmayan tarhana çorbası nasıl pişirilir?

Hepimizin çok sevdiği tarhana çorbası hele de sıcacık ve ipek gibi bir kıvamda olursa kim hayır diyebilir ki. Bağışıklık sistemine de şifa olan tarhana çorbasını kışın kahvaltılarınız da da kolayl

.

Böreğin altı neden pişmez?

Böreğin altı neden pişmez? Evde böreğin altı üstü gibi tam olarak istediğimiz renkte ve pişmişlikte olmaz. Eğer böreğin altınında üstü gibi pişmesini sağlamak için fırın kabınızın içini yağlamanız

Grip

Bu makaleyi eposta olarak göndermek için lütfen aşağıdaki bilgileri doldurunuz.

Grip