Yemek Tarifleri ve Sağlıklı Beslenme Portalı

E-posta Şifre giris

Et mamüllerinin hazırlanması ve sağlık açısından değerlendirilmesi « Geri

eposta E-posta 15.10.2009'de eklendi.
Et mamüllerinin hazırlanması ve sağlık açısından değerlendirilmesi Et ve balıkların çeşitli hazırlama şekilleri vardır. Bunların lezzetli ve kolay sindirilebilmesi için genel esaslar şunlardır:

Suda Haşlama
Bu usul, sığır ve tavuk pişirmede kullanılır. Bazen koyun da bu şekilde pişirilir.

Suda pişirmede, et soğuk suya konup ısıtılırsa, etin pek çok gıda maddesi suya geçer. Bu su, iyi bir et suyu olur. Bunun içine biraz da et ufalanıp konulursa değeri daha da artar. Yalnız böyle soğuk suya konarak pişirilen etin ne kokusu ve ne de gıda değeri kalmaz nesi varsa suyuna geçmiş olur. Bu et suyu, iştah açıcı ve besleyicidir. Yalnız karaciğeri rahatsız olanlara yaramaz.

Et, kaynamakta olan suya konup haşlanırsa, üst kısmı kabuk bağlayarak gıda kısmının suya geçmesini önler. Haşlama et tavsiye edilenler eti böyle pişirmelidir.

Izgara
Yağ yemesi yasak olanlar için iyi bir hazırlama şeklidir. Izgara et, bütün gıda değerini muhafaza eder. Izgara önce kızdırılmalı sonra üzerine zeytinyağı sürülmüş et (köfte, biftek vs.) kızgın ızgaraya konulmalıdır. Böylece etin besleyici suyu dışa akmaz. Bir yüzü kızaran et, maşa ile çevrilmeli; çatalla çevirerek et delinmeli ve suyu akıtılmalıdır.ızgarada et pişirirken tuz eklenmelidir. Zira tuz, etin suyunun akmasına yol açar. Kızaran etler tabağa alınıp üzerlerine biraz taze tereyağı ve biraz da kıyılmış maydanoz konur.



Izgaralık etin kalınlığı 2 cm. civarında olmalıdır. Daha ince olursa, kuru olur; kalın olursa, iç kısmı pişmez.

Kızartma
Kızartılacak etin kalınlığı1 cm. civarında olmalıdır. Daha ince olursa, yağ dokuları alınmamalı, yer yer ince bir tabaka halinde yağ kalmalı veya en iyisi etin üzerine zeytinyağı sürüp öyle kızartılmalıdır. Fırından çıkartıldığında üzerine taze tereyağı konur. Böylece tereyağının kızarması önlenir.

Yağda Kızartma
Bol yağ içerisinde et pişirilir (kızartılır). Bu nevi hazırlanan etin hazmı zor olur.

Düdüklü Tencerede Pişirme
Et önce biraz kızartılmalı ve sonra tencereye konup pişirilmedir. Yağsız etler düdüklüde hafif olur. Düdüklüde pişen yağlı etler ise zor sindirilir.

Sebzeli Güveç
Et, patates veya diğer sebzelerle birlikte pişirilir. Hoş bir koku alır. Fakat mide ve karaciğeri rahatsız veya hassas olanlar, sebzeli eti pek iyi hazmedemezler.

BALIKLARIN PİŞİRİLMESİ

Suda Haşlama:
Yağsız balıklar suda pişirilir. Balık yeterince kaynatılarak iç kısımların pişmesi sağlanmalıdır. Böylece kolay sindirilir.

Izgara:
Izgara etlerdeki avantajlar, ızgara balıklar için de aynıdır. Izgarada balığın piştiği, silkeleyince kılçıklarından ayrılmasıyla anlaşılır. Balıklar ızgaraya konmadan üzerlerine zeytinyağı sürmelidir.

Kızartma:
Bir tepsi içerisinde balık fırına sürülür. Yalnız tepsiye biraz beyaz şarap ve biraz da yağ tercihen ayçiçek veya zeytinyağı) konur. Tereyağı konulmamalıdır, zira sıcakta yanar.

Yumurta
• Yumurta önemli ve komple bir gıdadır. Çeşitli vitaminleri, demiri ve proteini ile herkese çok faydalıdır.

• Herkes yumurta yiyebilir. Sadece miktar değişiktir.

• Biyolojik değeri yüksektir ve bilhassa çocuklara ve büyüme çağındaki gençlere çok faydalıdır.
• 2-2,5 yumurta, 100 g etin terini tutar.

• Yumurtadan tam istifade edebilmek için ustalıkla pişirmek gerekir: yumurtanın beyazı çiğ yenirse hazm olunamaz ve çıkar gider. Buna karşılık, sarısı çiğ yenirse, çok yararlı olur. Bu hale göre; yumurta ya tüm katılaşmamış rafadan olmalıdır. (akı pişmiş sarısı duru) veya sirkeli sıcak suya kırılarak, beyazı dağılmadan pişirilmelidir. Beyazı katılaşınca, sarısı tam katılaşmadan sudan kaşıkla alınmalıdır.patlatmadan bu şekilde hazırlanan yumurtaya tuz, kekik, karabiber, kuşdili vs. Baharat ekerek yenilmelidir.

• Bazı kimselerde yumurta allerji yapar ve onların karaciğerlerine dokunur. Karaciğeri ve safra yolları rahatsız olanlarla, yumurtanın allerji yaptığı kimseler, yumurtayı az ve seyrek yemelidirler.

• Bazı kimselerde rafadan, bazı kimselerde ise yağda yumurta zararlı olabilir. Herkes kendine dokunmayan şekli bilmelidir.

• Aynı öğünde, et, balık, yumurta, beyin gibi ağır yiyecekler birlikte yenilmemelidir. Bu bakımdan sucuklu veya pastırmalı, kıymalı yumurta bilhassa hasta kimselerce yenilmemelidir. Hazımları zor olur ve dokunur.

• Günde en fazla 1 yumurta yenilmelidir. Fazla yenirse zararlı olur.

• Herkes az veya normal miktarda yumurtayı, kendine yararlı şekilde hazırlayıp yemelidir. Zira yumurta yeri doldurulamaz bir gıdadır ve faydalı maddelere havidir.

• Sağlıklı şahıslar ve çocuklar haftada 5-6, yaşlılar 2-3’den fazla yumurta yememelidir.

• Zayıflamak isteyenler, diğer yiyeceklerin yanında günde 1 yumurta yerlerse sarsılmadan zayıflayabilirler.

• Yenilecek yumurta en az 3 gün beklemiş olmalıdır. Günlük yumurta iç kısmı tam olgunlaşmamıştır ve dinlenmesi lazımdır.

• Tabii yemle, çiftlikte beslenen tavuk yumurtaları daha iyidir. Bayat et, balık unları, kan ile beslenen tavukların yumurtası zararlı maddeleri insana nakleder. Bilhassa damar sertliği, böbrek rahatsızlığı, karaciğer-safra yolları hasta ve kolesterolü yüksek olanlara bu yumurtalar çok dokunur.

• Yumurtaların tazelik muayenesi: 1 litre suda 120 gr. Tuz eritilir ve yumurta bu suya konur. Eğer yumurta tam dibe dalarsa 2-3 günlüktür. Ortada durursa 3-5 günlük, su yüzüne yakın durursa 15,20 günlük veya bayattır.

• Yumurta kırılınca sarısı dağılmazsa, o yumurta tazedir, sarısı dağılırsa bayattır.

• Hindi ve ördek yumurtaları pek yenmez; bunlar pasta vb. Yerlerde kullanılır ve bunlar bazen zehirlenmelere yol açarlar.

• Yumurta buzdolabında veya kireçli suya batırılarak birkaç hafta saklanabilir.

  • Bu haber için yorumlar (0 adet)

    • Geri İleri

Son Yorumlar

afiyetle

3 malzemeli kurabiye için:

Malesef yağ olarak kullanılmaktadır.

Anonim

3 malzemeli kurabiye için:

Tahin Koymasak Olurmu

nisa.

Çikolata dolgulu portakallı kurabiye için:

Vanilya koymasam olur mu?

merve sarkaya

Ali Nazik için:

Hemen marketten eksikler alınıp yapılıyor

elifim490

Havuçlu cevizli kek için:

Ilk defa bir tarifi becerip yaptım sanıyorum tarifim net ve güzel oluşundan :)

Güncel konular

.

Actifry ile irmik helvası

Actifry ile irmik helvası yapmak mümkün değildir.Çünkü kızartma tarifleri için tasarlanmış bir cihazdır. İrmik helvası genel olarak tavada , ocak üzerinde hazırlanır. irmik helvası geleneksel ta

.

Fonksiyonel Gıda Kurkumin içeren Zerdeçal

Birçok defa duyduğunuz fonksiyonel gıdalardan kurkumin bu listenin baş tacıdır. Günümüz modern yaşamda özellikle sindirim sistemi iltihabı giderek artmaktadır.Zerdeçal içeriğindeki kurkumin ile h

.

En ucuz yemek nedir?

Genel olarak temel gıdaların uygun fiyatlı ve erişilebilir olduğu yerlere göre değişmekle birlikte şu şekilde sıralanabilir. Pirinç Bir çok ülkede temel besindir ve uygun fiyatlı enerji kaynağıd

.

İpek kıvamında topaklanmayan tarhana çorbası nasıl pişirilir?

Hepimizin çok sevdiği tarhana çorbası hele de sıcacık ve ipek gibi bir kıvamda olursa kim hayır diyebilir ki. Bağışıklık sistemine de şifa olan tarhana çorbasını kışın kahvaltılarınız da da kolayl

.

Böreğin altı neden pişmez?

Böreğin altı neden pişmez? Evde böreğin altı üstü gibi tam olarak istediğimiz renkte ve pişmişlikte olmaz. Eğer böreğin altınında üstü gibi pişmesini sağlamak için fırın kabınızın içini yağlamanız

Et mamüllerinin hazırlanması ve sağlık açısından değerlendirilmesi

Bu makaleyi eposta olarak göndermek için lütfen aşağıdaki bilgileri doldurunuz.

Et mamüllerinin hazırlanması ve sağlık açısından değerlendirilmesi