Yemek Tarifleri ve Sağlıklı Beslenme Portalı

E-posta Şifre giris

Sinüzit nedir? « Geri

eposta E-posta 15.10.2009'de eklendi.
Sinüzit nedir? Sinüzit burun çevresi sinüsleri örten mukozanın enfeksiyonudur. Paranazal Sinüslerin önemli fonksiyonları havanın nemlendirilmesi, filtrasyonu ,ısının regülasyonudur. Paranazal sinüsler burun boşluğuna çeşitli delikler vasıtasıyla açılırlar.Salgı yapan goblet hücrelerinden zengin mukoza ile örtülüdürler.

Enfeksiyonlar burun ve sinüs mukozasında ödem ve aşırı sekresyon artımına neden olurlar. Enfeksiyonun ilerlemesi ile siliyer aktivitenin azalması ve ödem nedeni ile ostiumların daralması sonucu sekresyonlar sinüs boşluklarında birikmeye başlar.


Sinüzit Çeşitleri?
a)Akut Sinüzit
Enfeksiyonun aniden gelişmesi durumunda ortaya çıkan tabloya akut sinüzit adı verilir. Nazal konjesyon ve burun akıntısının 1-2 hafta süre ile devam etmesi durumuna akut sinüzit adı verilebilir. Bu durumda burun muayenesinde ödem, kızarıklık ve pürülan drenaj görülür.

b)Kronik Sninüzit
6-12 haftadan uzun süren enfeksiyonlar kronik sinüzit olarak adlandırılırlar.Allerji, burun içindeki anatomik bozukluklar sinüzitin kronikleşmesinde önemli etkendirler. Enfeksiyonu oluşturan etmenler virüsler, bakteriler ve mantarlar olabilir.Üst solunum yolu enfeksiyonlarını takibeden sinüzitler başlangıçta viraldirler, ancak kısa sürede bakteriyel sinüzit haline dönüşürler.



c)Akut Bakteriyel Sinüzit ve Fungal Sinüzit

En sık rastlanan sinüzit tipi bakteriyel sinüzitlerdir. Mantarların oluşturduğu sinüzitlere fungal sinüzit adı verilir.Bunun da alt grupları vardır ve tedavileri farklılık arz eder. Bazıları ölümcül seyreder..



BURUN KANAMASI
Burun, vücudumuzun en çok kan alan organların başında gelmektedir. Burunun üç önemli görevi vardır.
-Solunan havayı ısıtmak
-Temizlemek
-Nemlendirmek

Burun bu işlevlerini görebilmek için çok geniş bir damar açığına sahiptir.İşte damar açığının herhangi bir yerindeki bir patoloji, kanamaya neden olabilir.

İSTANBUL TIP MERKEZİ KBB uzmanı kanamaya neden olan patolojik oluşumların iki grupta toplandığını belirterek, bunlarıBurunun kendine ait lokal nedenler ve Sistematik rahatsızlar sonucunda olan nedenler olarak tanımlıyor.


Hastalık habercisi mi?

Burun kanamalarına yol açan lokal nedenler arasında; burun travmaları,burun kırıkları, burun mukozasındaki damarların yapılarının zayıflığı, burundaki damarların anomalileri, burun iltihapları ve burun tümörleri sayılıyor.

Ancak kanamaya neden olan etkenler bunlarla sınırlı kalmıyor. İkinci grup-taki etkenler daha tehlikeli sonuçlar verebiliyor.

Burun kanamalarının ikinci önemli etkeni sistemik rahatsızlıklara bağlı nedenlerdir. Kanamaların bir kısmı sistemik hastaların sonucunda oluşan kanama ve pıhtılaşma problemlerine bağlıdır. Kan hastalıkları, kronik böbrek hastalıkları, karaciğer hastalıkları, hipertansiyon burunda kanama yapan hastalıklardır.


Önlemek için ne yapmalı?

Burun kanamasından korunmak için,genel olarak aşırı sıcak ortamlarda yorucu hareketlerden ve travmadan kaçınılması gerekiyor. Burun kanamasının sık görülmesi halinde ise düzenli bir tedaviye ihtiyaç duyulur.

Sık sık burun kanaması geçirenler öncelikle bir KBB uzmanına muayene olmalı ve kanama nedeni doğru saptanmalıdır. Lokal bir sebep varsa cerrahi olarak tedavi edilmelidir. Ağrıyı dindirmek için aspirin türü ilaçlar verilmemelidir. Eğer kanamaya neden olabilecek hipertansiyon, diabet, böbrek yetmezliği gibi sistematik bir hastalık varsa muhakkak tadavi edilmelidir.

Pek çok rahatsızlıkta olduğu gibi burun kanamasında da aileden gelen özelliklerin etkisi olabileceği kabul ediliyor.
.

DOKTORUNUZ DİYOR Kİ..

-Burun kanadığında kesinlikle yatmayın
-Burun kanatlarını iki taraflı sıkın
-Burnunuz sık sık kanıyorsa, muhakkak bir hekim kontrolünden geçin
-Aspirin türü ilaçları kullanmayın
-Yüksek tansiyon diyabet gibi sorunlarınız varsa ilaçlarınızı düzenli kullanın
Çocuk sinüzitlerinde mümkün olduğunca medikal yaklaşım ile sınırlı kalınmalıdır.

Enfeksiyonun kafa içine yayılımı sinüzitlerin neden olabileceği ikinci grup ciddi komplikasyonlardır. Eğer ki geçirilmiş bir travma sonucu sinüslerle dura arasında açıklık gelişmiş ise,intrakranial komplikasyon gelişme ihtimali daha fazladır. En sık görüleni ekstradural abse teşekkülüdür. Menenjit daha ziyade çocuklarda görülen bir sinüzit komplikasyonudur. Araknoid membranın iyi bir bariyer olmasına karşın beyin absesi görülebilecek komplikasyonlardandır.

Sinüzit, erken dönemde ilaçlarla kolaylıkla tedavi edilebilen bir hastalıktır. Özellikle burun içinde anatomik bozuklukların giderilmesi,diğer predispozan faktörlerin elimine edilmesi sinüzitin kronikleşmesine fırsat vermeyecektir.

TEDAVİ

Kronik sinüzitin tedavisinde Fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisinin yaygınlaşması bir devrim olmuştur. Fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisi ile kronik sinüzitlerin tedavisinin yanısıra, travma sonrası oluşan optik sinir problemleri ve BOS rinorelerine de mikroinvaziv yaklaşım mümkün olabilmiştir.








  • Bu haber için yorumlar (0 adet)

    • Geri İleri

Son Yorumlar

afiyetle

3 malzemeli kurabiye için:

Malesef yağ olarak kullanılmaktadır.

Anonim

3 malzemeli kurabiye için:

Tahin Koymasak Olurmu

nisa.

Çikolata dolgulu portakallı kurabiye için:

Vanilya koymasam olur mu?

merve sarkaya

Ali Nazik için:

Hemen marketten eksikler alınıp yapılıyor

elifim490

Havuçlu cevizli kek için:

Ilk defa bir tarifi becerip yaptım sanıyorum tarifim net ve güzel oluşundan :)

Güncel konular

.

Actifry ile irmik helvası

Actifry ile irmik helvası yapmak mümkün değildir.Çünkü kızartma tarifleri için tasarlanmış bir cihazdır. İrmik helvası genel olarak tavada , ocak üzerinde hazırlanır. irmik helvası geleneksel ta

.

Fonksiyonel Gıda Kurkumin içeren Zerdeçal

Birçok defa duyduğunuz fonksiyonel gıdalardan kurkumin bu listenin baş tacıdır. Günümüz modern yaşamda özellikle sindirim sistemi iltihabı giderek artmaktadır.Zerdeçal içeriğindeki kurkumin ile h

.

En ucuz yemek nedir?

Genel olarak temel gıdaların uygun fiyatlı ve erişilebilir olduğu yerlere göre değişmekle birlikte şu şekilde sıralanabilir. Pirinç Bir çok ülkede temel besindir ve uygun fiyatlı enerji kaynağıd

.

İpek kıvamında topaklanmayan tarhana çorbası nasıl pişirilir?

Hepimizin çok sevdiği tarhana çorbası hele de sıcacık ve ipek gibi bir kıvamda olursa kim hayır diyebilir ki. Bağışıklık sistemine de şifa olan tarhana çorbasını kışın kahvaltılarınız da da kolayl

.

Böreğin altı neden pişmez?

Böreğin altı neden pişmez? Evde böreğin altı üstü gibi tam olarak istediğimiz renkte ve pişmişlikte olmaz. Eğer böreğin altınında üstü gibi pişmesini sağlamak için fırın kabınızın içini yağlamanız

Sinüzit nedir?

Bu makaleyi eposta olarak göndermek için lütfen aşağıdaki bilgileri doldurunuz.

Sinüzit nedir?