Yemek Tarifleri ve Sağlıklı Beslenme Portalı

E-posta Şifre giris

Güneşe dost besinlerle sağlıklı bir yaz « Geri

eposta E-posta 15.10.2009'de eklendi.
Güneşe dost besinlerle sağlıklı bir yaz Yaz güneşinin güçlü ışınları renkli, hareketli ve enerjik günleri müjdeliyor. Ancak güneşin zararlarından korunmak ve sağlıklı bronzlaşmak için en etkili yol, bilinçli beslenme. İşte güneş ışınlarına kalkan olacak besinler...


Güneş, deniz, tatil ve bronz bir ten... Yazın keyfi bambaşka. Ancak, nerdeyse cilt kanseri ile özdeşleşen güneşle randevuya hazırlıklı olmak gerekiyor. Çünkü güneş artık dost değil. Atmosferde bulunan ve zararlı güneş ışınlarını süzen ozon tabakası, bilinçsizce kullandığımız spreyler ve kirlettiğimiz hava nedeniyle delindi. Süzülmeyen ultraviyole ışınları cildin savunma bariyerini yok ederek erken yaşlanmaya yol açıyor, 60 yaş üstü insanlarda katarakt oluşma riskini artırıyor, bağışıklık sistemini bozuyor, cilt ve diğer kanser türlerine zemin hazırlıyor.

Güneş dost değil, ama düşman da değil. Hala doğadaki en zengin D vitamini kaynağı, depresyon ve pek çok sağlık sorununun ilacı. Hal böyle olunca onunla barışık yaşamanın yollarını öğrenmeliyiz. Güneş ışınlarının zararlarından korunmak için en etkili yol, bilinçli beslenmek.


Bilinçli bir beslenme programı, 27 günde bir yenilenen cilt tabakasını içerden besleyerek ölü hücrelerin atılmasını sağlar. Cildin savunma mekanizmasını güçlendirerek onu zararlı dış etkenlerden korur. Cilde renk veren pigmentasyon işlevini düzenlerken sağlıklı bir bronzluk için gerekli olan melatonin üretimini artırıp cildi güneşe hazırlar. Güneşin cilt kuruluğunu artıran etkilerine karşı nem oranını dengeler. Bağışıklık sistemi düzenli çalışarak olası kanser ve diğer hastalık risklerini ortadan kaldırır.


Güneşe dost besinler
Güneşten korunmak için doğru besinleri seçin. Sofranızda öncelikli olarak güneşin zararlarına karşı koruyucu görevi üstlenen betakaroten, provitamin B5 ve C vitaminli besinlere yer verin. Çok değerli bir betakaroten kaynağı olan havucu sofranızdan eksik etmeyin. Havuç tüm cilt problemlerini çözümlüyor. Cildi besleyip tazeliyor ve güzel bir bronzluk için zemin hazırlıyor. Ayrıca etkili bir antioksidan olduğu için bağışıklık sistemini güçlendirerek kalp hastalıkları, gırtlak, yemek borusu, akciğer ve cilt kanserlerini önlüyor. Günde iki havuç yiyin veya 1 bardak havuç suyu için. Ancak havuçla birlikte mutlaka 1-2 damla zeytinyağı tüketin. Yağ, vücudun havucu daha iyi özümsemesini ve vitamin emilimini sağlıyor.

Yaz meyve ve sebzelerinin çoğu değerli birer betakaroten kaynağı: Domates, kayısı, kavun, ıspanak, maydanoz, yeşil biber, asma yaprağı ve dereotu... Özellikle havuç, kayısı, domates ve biber doğal bir güneş filtresi gibi cildi güneşin zararlı ışınlarından koruyarak sağlıklı bir bronzluğa zemin hazırlıyor ve kansere yakalanma riskini ortadan kaldırıyor.

Güçlü bir antioksidan ve zengin bir vitamin kaynağı olan domates, yaz boyunca yenilmesi gereken sebzelerden biri. Çünkü sıcak havalarda artan nem kaybı, ciltte kuruluk yapabiliyor. Domates, sağlıklı bir bronzluğu uzun süre korurken, cildin kurumasını ve bazı kanser türlerini de önlüyor. Her gün 1-2 domates yemeye özen gösterin.

C vitamini ve provitamin B5 içeren tüm besinleri sofralarınızdan eksik etmeyin. C vitamini cildin erken yaşlanmasını ve kırışıklıklara yol açan serbest radikallerin oluşumunu engelliyor. Ayrıca güçlü bir antioksidan olarak kanser hücrelerinin gelişmesini önlüyor. C vitamini en çok domates, yeşil biber, çilek, kivi ve maydanozda bulunuyor.

Provitamin B5, cildi nemlendirme özelliğine sahip bir vitamin. Ciltte yeni hücrelerin gelişmesinde önemli bir etken. Güneş ışınlarının neden olduğu kızarıklıkları gideriyor, güneşe maruz kalan saç tellerinin kırılıp kurumasını önlüyor. Provitamin B5 en çok tahıllar, yumurta sarısı, mantar, baklagiller, karnabahar ve patateste bulunuyor.


Yaz sofrasının vazgeçilmezleri
Günlük beslenme programınızda öncelikli olarak havuç ve domates yer almalı. Havuç cildi güneşe hazırlayıp sağlıklı bir bronzluğa zemin hazırlarken, domates bronzluğun kalıcılığını sağlıyor. Yaz sofranızdan kayısı, kavun, maydanoz, yeşil biber, marul, soğan, sarımsak, salatalık, böğürtlen, semizotu, kiraz ve şeftaliyi eksik etmeyin.

Bunun yanısıra bağırsak işlevinin düzenli çalışmasını sağlayan makarna, pilav ve ekmek gibi yiyecekleri de hergün düzenli olarak tüketin. Beyaz ve kepekli ekmeği dengeli olarak kullanın, çünkü her ikisi de organizma için gerekli. Yemeklerinizde zeytinyağı kullanmaya özen gösterin. Zeytinyağında bulunan yağ asitleri ile bazı maddeler iyi kolesterolü yükseltip kötü kolesterolü düşürüyor ve kanser oluşumunu engelliyor.

Protein gereksinimi için tavuk, hindi, kuzu ve balık eti yiyin. Kuzu eti, peynir, süt ürünleri ve hindi etinde bulunan antioksidan özellikli yağ asitleri (KLA), kanseri önlüyor. Günde 1-2 fındık büyüklüğünde tereyağı yiyebilirsiniz. Öğün aralarında 1-2 küçük kase yoğurt yiyin. Yoğurt, bağırsakların işlevini düzenleyip cilde parlaklık kazandırıyor ve pürüzsüz bir bronzluğa zemin hazırlıyor.


Güneş alerjisine dikkat!
Alerjik bir bünyeye sahipseniz ve güneşe çıktığınız zaman cildinizde kızarıklık ve kaşıntı oluşuyorsa yiyeceklerinizi özenle seçin. A ve C vitaminleri ile likopen maddesi, alerjik ciltleri güneşin etkilerinden koruyor . Beslenmenize dikkat etmenin yanısıra, güneşe çıkarken mutlaka güneş kremi sürün. Bu tür ürünler cildin korunma mekanizmasını güçlendirirler.


Güneş yanıklarına karşı doğal formüller...
Farkında olmadan güneşte fazla kalmış olabilirsiniz. Cildiniz kızarıp yanabilir, hatta soyulabilir. Bu durumda yaz meyveleri can simidi gibidir.


Çilek maskesi
1 kase çileği ayıklayıp yıkayın ve robotta ezin. Güneşten yanmış cildinize sürüp yarım saat bekletin. Ilık su ile yıkayıp havlu ile tampon yaparak kurulayın.


Çay maskesi
2 su bardağı suyu kaynatın. İçine 2 poşet çay ilave edip 10 dakika bekletin. Çay poşetlerini içinden alıp temiz bir bez parçasını çaya batırın ve sıkarak süzün. Yüzünüze tampon yapıp 20 dakika bekleyin. Duru su ile yıkayıp havlu ile tampon yaparak kurulayın.

Salatalık maskesi
Salatalığı soymadan yıkayıp ince ince dilimleyin. Salatalık dilimlerini yüzünüze yapıştırıp yarım saat bekletin. Canlandırıcı etkisini anında hissedeceksiniz.


  • Bu haber için yorumlar (0 adet)

    • Geri İleri

Son Yorumlar

afiyetle

3 malzemeli kurabiye için:

Malesef yağ olarak kullanılmaktadır.

Anonim

3 malzemeli kurabiye için:

Tahin Koymasak Olurmu

nisa.

Çikolata dolgulu portakallı kurabiye için:

Vanilya koymasam olur mu?

merve sarkaya

Ali Nazik için:

Hemen marketten eksikler alınıp yapılıyor

elifim490

Havuçlu cevizli kek için:

Ilk defa bir tarifi becerip yaptım sanıyorum tarifim net ve güzel oluşundan :)

Güncel konular

.

Actifry ile irmik helvası

Actifry ile irmik helvası yapmak mümkün değildir.Çünkü kızartma tarifleri için tasarlanmış bir cihazdır. İrmik helvası genel olarak tavada , ocak üzerinde hazırlanır. irmik helvası geleneksel ta

.

Fonksiyonel Gıda Kurkumin içeren Zerdeçal

Birçok defa duyduğunuz fonksiyonel gıdalardan kurkumin bu listenin baş tacıdır. Günümüz modern yaşamda özellikle sindirim sistemi iltihabı giderek artmaktadır.Zerdeçal içeriğindeki kurkumin ile h

.

En ucuz yemek nedir?

Genel olarak temel gıdaların uygun fiyatlı ve erişilebilir olduğu yerlere göre değişmekle birlikte şu şekilde sıralanabilir. Pirinç Bir çok ülkede temel besindir ve uygun fiyatlı enerji kaynağıd

.

İpek kıvamında topaklanmayan tarhana çorbası nasıl pişirilir?

Hepimizin çok sevdiği tarhana çorbası hele de sıcacık ve ipek gibi bir kıvamda olursa kim hayır diyebilir ki. Bağışıklık sistemine de şifa olan tarhana çorbasını kışın kahvaltılarınız da da kolayl

.

Böreğin altı neden pişmez?

Böreğin altı neden pişmez? Evde böreğin altı üstü gibi tam olarak istediğimiz renkte ve pişmişlikte olmaz. Eğer böreğin altınında üstü gibi pişmesini sağlamak için fırın kabınızın içini yağlamanız

Güneşe dost besinlerle sağlıklı bir yaz

Bu makaleyi eposta olarak göndermek için lütfen aşağıdaki bilgileri doldurunuz.

Güneşe dost besinlerle sağlıklı bir yaz