Yemek Tarifleri ve Sağlıklı Beslenme Portalı

E-posta Şifre giris

Bebeğimin Cildi « Geri

eposta E-posta 15.10.2009'de eklendi.
Bebeğimin Cildi Bebeğinizin doğumu harika bir andır. Hayatınızın en büyük hazinesi dünyaya gelmiştir ama hâlâ küçücüktür ve savunmasızdır. Bu nedenle, sınırsız mutluluğun yanında bebeğinizin sağlığı ve büyümesi hakkında kaygıların da olması doğaldır. Bu kaygılardan biri de cilt rahatsızlıklarıdır.

Cilt tahrişleri veya kızarıklıkları farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Ancak bu nedenlerin en önemlisi, cildin daha yetişkinlerinki kadar gelişmemiş olmasıdır. Dolayısıyla bebek cildine özel bir bakım yapılması gerekmektedir.

Bebeğinizin cildi sizinkinden iki kat daha ince...

Cilt insan bedenini dış etkenlere karşı koruyan karmaşık ve çok işlevli bir organdır. Aynı zamanda, özellikle erken doğmuş bebeklerde, vücudun dengesini koruması açısından çok önemlidir.

Yeni doğmuş bir bebeğin cildi henüz tam gelişmemiştir. Yapısı ve işlevleri bakımından yetişkin cildine göre oldukça farklıdır. Bebeğin cildi, yetişkin cildi seviyesine erişeceği iki yıllık süre boyunca sürekli değişir. Ciltteki katmanların tam olgunlaşmamış olması, bebek cildinin yetişkin cildine göre iki kat daha ince olmasının asıl nedenidir.



Olgunlaşmamış olsa da, aşağıdaki etkenlere karşı koruma sağladığı için, cilt bebeğin sağlığı için önem taşıyan bir unsurdur.
Mikroorganizmalar (bakteriler, virüsler ve mantarlar)
Fiziksel etkenler (morötesi ışınları)
Kimyasal etkenler (bazı kozmetik maddeleri, deterjanlar, zehirli maddeler ve ilaçlar)
Mekanik etkenler (yaralanmalar, zedelenmeler)
Cildin pH değeri doğumdan kısa süre sonra 5,5-6,0’a çıkarak, doğum sırasında cenin yağı nedeniyle bakterilerden arınmış olan ciltte aşırı derecede bakteri üremesini engellemeye çalışır. Vernix caseose adlı bu yağ temizlendikten sonra, cildin koruyucu işlevi başlatılmış olur.

Bebek ve çocuk cildi pürüzsüz, yumuşak ve esnek olduğu için ideal cilt olarak kabul edilir. Ayrıca, güneş ışınları, rüzgar ve yorgunluk gibi etkenlerin yol açtığı zararlara da henüz uğramamıştır. Bu nedenle, gelecek yıllarda çocuğunuzun sağlıklı bir cilde sahip olması için doğum anından itibaren cilt bakımına özen gösterilmelidir.

Bebeğinizin hassas cildi için en önemli bakımlardan biri de bebeğinizin altının temizliğidir. Bebeğinizin altını temizlerken aşağıdaki noktalara dikkat edininiz:

Bebeğinizin alt temizliğini ılık bir odada yapın.
Bebeğinizin altını temizlemeden önce ellerinizi yıkayın.
Bir elinizle ayak bileklerinden tutarak bacaklarını kaldırın. Kızların mikrop kapmaması için, alt temizliğini önden arkaya doğru silerek yapın. Erkeklerin altını da aynı şekilde temizleyin.
Bebeğinizin bacaklarının eklem yerlerini ve tüm deri kıvrımlarını aşağıya ve vücuttan dışa doğru hareketle silin.
Bebeğinizin deri kıvrımlarını iyice kurulayın.
Eğer gerekiyorsa, bebeğinizin cinsel organlarının çevresine ve kalçasına doktorunun tavsiye ettiği kremi sürün.
Altını kuruladıktan sonra hava alması için kısa bir süre açık bırakın.
Altını bağlayın.


Prof. Dr. Haluk Çokuğraş


--------------------------------------------------------------------------------

TPK Sorularınızı Cevaplıyor
Bebeğim 3 haftalık, günde 8 kereye kadar dışkı yapıyor? Bu normal midir? Yeni doğan bebeğin ilk dışkısı koyu renkli, yapışkan bir maddedir ve buna mekonyum adı verilir. Bu maddede sindirilmiş ve sindirilmemiş mukus, doğum sıvıları, bebeğin cildini kaplayan ve sürtünmeyle dökülen ince tüyler ve dökülen hücreler bulunmaktadır. Yeni doğanların bağırsakları henüz tam gelişmediğinden ve sıvı ile beslendiklerinden yumuşak dışkıya sahiptirler. Bu sebepten, ilk zamanlar bebeğinizin yumuşak bir dışkıya sahip olması günde 10 kereye kadar dışkı yapması gayet normaldir. Bebeğinizin bağırsaklarının gelişmesiyle, bu sıklığın azaldığını fark edeceksiniz.


Bebeğinizin bezinin içinde rahat edebilmesi için bez bebeğin beline iyi oturmalı, ancak küçük parmağınızın girebileceği kadar gevşek bırakılmalıdır.

Kaynak Bebek .com
  • Bu haber için yorumlar (0 adet)

    • Geri İleri

Son Yorumlar

afiyetle

3 malzemeli kurabiye için:

Malesef yağ olarak kullanılmaktadır.

Anonim

3 malzemeli kurabiye için:

Tahin Koymasak Olurmu

nisa.

Çikolata dolgulu portakallı kurabiye için:

Vanilya koymasam olur mu?

merve sarkaya

Ali Nazik için:

Hemen marketten eksikler alınıp yapılıyor

elifim490

Havuçlu cevizli kek için:

Ilk defa bir tarifi becerip yaptım sanıyorum tarifim net ve güzel oluşundan :)

Güncel konular

.

Actifry ile irmik helvası

Actifry ile irmik helvası yapmak mümkün değildir.Çünkü kızartma tarifleri için tasarlanmış bir cihazdır. İrmik helvası genel olarak tavada , ocak üzerinde hazırlanır. irmik helvası geleneksel ta

.

Fonksiyonel Gıda Kurkumin içeren Zerdeçal

Birçok defa duyduğunuz fonksiyonel gıdalardan kurkumin bu listenin baş tacıdır. Günümüz modern yaşamda özellikle sindirim sistemi iltihabı giderek artmaktadır.Zerdeçal içeriğindeki kurkumin ile h

.

En ucuz yemek nedir?

Genel olarak temel gıdaların uygun fiyatlı ve erişilebilir olduğu yerlere göre değişmekle birlikte şu şekilde sıralanabilir. Pirinç Bir çok ülkede temel besindir ve uygun fiyatlı enerji kaynağıd

.

İpek kıvamında topaklanmayan tarhana çorbası nasıl pişirilir?

Hepimizin çok sevdiği tarhana çorbası hele de sıcacık ve ipek gibi bir kıvamda olursa kim hayır diyebilir ki. Bağışıklık sistemine de şifa olan tarhana çorbasını kışın kahvaltılarınız da da kolayl

.

Böreğin altı neden pişmez?

Böreğin altı neden pişmez? Evde böreğin altı üstü gibi tam olarak istediğimiz renkte ve pişmişlikte olmaz. Eğer böreğin altınında üstü gibi pişmesini sağlamak için fırın kabınızın içini yağlamanız

Bebeğimin Cildi

Bu makaleyi eposta olarak göndermek için lütfen aşağıdaki bilgileri doldurunuz.

Bebeğimin Cildi