Yemek Tarifleri ve Sağlıklı Beslenme Portalı

E-posta Şifre giris

Ne kadar çok emzirirseniz o kadar çok süt üretirsiniz « Geri

eposta E-posta 15.10.2009'de eklendi.
Ne kadar çok emzirirseniz o kadar çok süt üretirsiniz Emzirmek hem anne hem de bebek için yeri doldurulamaz bir deneyim, anne bebek arasında kurulacak olan ilişkinin ilk basamağı.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şule Yazgan, bebeğini emzirmek isteyen annelere mutlaka eğitim verilmesi gerektiğini belirterek, bu geçişi yapmanın anneler için her zaman çok kolay olmadığını söylüyor.
Dr. Şule Yazgan’a, emzirmek isteyen annelerin yanıtını en çok merak ettikleri soruları yönelttik.

Emzirmeyle ilgili yaşanan başlıca sorunlar neler?

İlk dönem, anne sütüyle beslenme açısından sallantılı geçiyor. Bebek yeterince ağzını açmayabiliyor, annenin meme başında yaralar çatlaklar oluyor. Ancak yepyeni bir beceri kazanıldığı da unutulmamalı. Emzirme açısından ilk ayın çok kolay olmayabileceğini kabullenmek ve uygun destekle her annenin bebeğini emzirebileceğini bilmek lazım.


Anne sütü nasıl artırılır?

Sütü artırmanın yolu, memeyi sık sık boşaltmaktan geçer. Bebeğinizi ne kadar sık emzirir, memeyi ne kadar sık boşaltırsanız, o kadar çok süt yapımı olacaktır. Ayrıca emzirirken kendinizi ne kadar iyi hissederseniz, sıkıntıdan, yorgunluk, kaygı, acı ve ağrıdan uzak olursanız, sütünüz o kadar iyi akacaktır.



Hangi besinler sütü artırır?

Öncelikle annenin yeteri kadar dinlenmesini, susadıkça su içmesini öneriyoruz. Aşırı şekerli, kalorili gıdalar fazla kilo alımına neden olacak ve süt yapımı açısından önemli bir fark yapmayacaktır. Sütü artırdığı düşünülen gıdalardan bazıları, soğan, sarmısak, çemenotu, rezene, ısırgan otudur. Bu gıdalar uygun miktarlarda kontrollü olarak kullanılabilir. Sütün artması için herhangi bir önlem aldığınızda, anlamlı bir değişiklik olması için 3 - 4 gün beklemeniz gerekir.

Bebeği ne sıklıkla ve nasıl bir düzende beslemeli?

Bebeklerin emme sıklığı ve süresi ilk ay içinde çok değişkenlik gösterebilir. Kimi bebek saat başı emmek isterken kimi de iki, üç saatte bir acıkır. Biz bebeklerin acıktıkça emzirilmesini öneriyoruz. Emme süresi de ilk ay çok değişken olabilir. Bebeğiniz yeterli kilo aldığı sürece 5 - 10 dakika da, bir saat de emebilir. Emzirme tekniği iyice oturduktan sonra genellikle bir emzirme 10 - 30 dakika sürer.

Biberon neden zararlı?

Anne memesini emmek ile biberon emmek arasında çok fark var. İlk ay içinde süt yetmiyor kaygısıyla biberon verildiğinde bebeğin emme tekniğinde bozulmalar olabiliyor ve 'meme başı şaşkınlığı’ yaşanıyor. Biberon emmek daha kolay olduğundan bebek buna kolayca alışabiliyor. Bu da bebeğin aktif emmeyi bir türlü öğrenememesine yol açıyor. Aynı şey emzik için de geçerli. Kısacası, emzirmek isteyen anneler ilk ay içinde bebeğin kafasını ve ağzını şaşırtmamak için biberon ya da emzik vermekten kaçınmalılar.

Bebeğin doyup doymadığını nasıl anlayabiliriz?

Bebeğinizin doyup doymadığı konusunda endişeleriniz olması son derece doğal. Pek çok anne doğum sonrası alevlenen hormonların etkisiyle benzeri kaygılara kapılıyor. Oysa, biliyoruz ki emziren kadınlar gerektiğinde iki bebeği tek başına anne sütüyle besleyebilecek kadar süt üretme kapasitesine sahiptir. Yeterli miktarda süt alan bebekler günde yaklaşık 6-8 kez çiş yaparlar, kakaları sulu, hardal renginde ve hafif kokuludur.
Eğer bebek yanlış veya yetersiz emiyorsa sadece meme başını emer. Bu da annedeki meme başı çatlaklarına neden olur. Ayrıca emzirme ağrılı ve acılı olur. Bazı bebeklerin emme içgüdüsü çok fazladır ve devamlı emmek isterler. Böyle bir bebeğiniz varsa doymuyor kaygısına kapılabilirsiniz. Bu durumda yapılacak en iyi şey doktorunuza danışmaktır.

İyi emzirmenin püf noktaları


Bebeğinizi her ağladığında emzirin.
Bebeğinizi emzirmeden önce memeyi silmenize gerek yoktur. Günde bir kez alınan duş yeterli olacaktır. Daha fazlası göğsünüzün zedelenmesine neden olabilir.
Emzirmek için kendinize rahat bir yer seçin. Rahat edebileceğiniz şekilde oturun ya da uzanın.
Bebeğinizin yüzü, omuzları ve vücudu bir çizgide, sizin vücudunuza paralel ve yakın olacak şekilde memenize yaklaştırın.
Bebeğinizin burnu meme ucu hizasında olmalı.
Memeyi yakaladığında ağzını kocaman açmış olması ve yalnızca meme ucunu değil çevresindeki kahverengi alanı da mümkün olduğunca alttan ağzına alması gerekli.
Çenesi memeye gömülü, dudakları dışarıya dönük olmalı.
Eğer acı hissediyorsanız bu bebeğinizin memeye uygun şekilde yerleşmemiş olmasındandır. Bu durumda bebeğinizi memeden ayırıp tekrar yerleştirmeyi deneyin.
Bebeğiniz memeden kendiliğinden ayrılana kadar emzirmeye devam edin.
Hâlâ emmek istiyorsa diğer memeyi de verin. Bir sonraki emzirmeye, emzirilmeyen ya da son olarak verilen memeden başlayın.

Emme süresine karışmayın

Emziren anneler bilir, sütün niteliği bir emzirme sırasında bile çok değişkenlik gösterir. Bebek memeyi aldığında akan ilk süt daha sulu görünümlüdür. Bu ilk süt aynı zamanda oldukça tatlıdır. Bebek bu tatlı sütü hevesle emmeye başlar. Bu da oksitosin refleksini başlatarak memeden sütün akmasını hızlandırır. Emzirmenin sonlarına doğru ise süt koyu beyaz, yağlı bir hal alır. Anne sütünün bu özelliği sayesinde bebekler doyduklarının farkına varırlar ve gereğinden fazla besin almamış olurlar.
Bebek memeden zamanından önce alınır ve diğer memeye konursa her iki memeden de şekerden zengin olan 'ön sütü’ alacaktır. Sütte bulunan şekerin fazla alınması gaza neden olarak bebeğinizi rahatsız edebilir.

Tüm bu nedenlerden dolayı bebeğinizin memeyi ne süreyle ve ne sıklıkla emdiğine karışmamanızı öneririz.
  • Bu haber için yorumlar (2 adet)

    • Ekim 16 2012

      sen

      sen

      Hayret ilk defa emzirme suresine onem vermeyen bir yazi okudum. Benim mini meme tiryakisi sureyi on a birakirsam o benim mememi Hic birakmazki, nasil olacak bu is?
    • Aralık 30 2011

      eda

      eda

      tebrik ederim bu kadar püf noktası olan bir emzirme yazısı okumamıştım teşekkür ederim doktorum
    • Geri 1 İleri

Son Yorumlar

afiyetle

3 malzemeli kurabiye için:

Malesef yağ olarak kullanılmaktadır.

Anonim

3 malzemeli kurabiye için:

Tahin Koymasak Olurmu

nisa.

Çikolata dolgulu portakallı kurabiye için:

Vanilya koymasam olur mu?

merve sarkaya

Ali Nazik için:

Hemen marketten eksikler alınıp yapılıyor

elifim490

Havuçlu cevizli kek için:

Ilk defa bir tarifi becerip yaptım sanıyorum tarifim net ve güzel oluşundan :)

Güncel konular

.

izmirde Dubai çikolatası modası

Büyük küçük herkesin lezzetine doyamadığı Dubai çikolatası hem görüntüsü hem çıtırdısı ile herkesi mest ediyor. Çikolatanın sırrı kadayıf ve antepfıstığı ezmesinde saklı. Uğruna uzun kuyruklar o

.

Dubai çikolatası workshop

Tiktok başta olmak üzere instagram ve influencerların yaptığı dubai çikolatasını sizde öğrenmek ve sevdiklerinizle paylaşmak istermisiniz. İşte A dan Z ye Dubai çikolatasının yapımını öğrenebileceğ

.

Dubai çikolatası tarifleri

Dubai çikolatası, dünyanın her yerinden gurmeler ve çikolata severler için bir lezzet yolculuğuna çıkarıyor. Bu tariflerde, hem klasik hem de yaratıcı seçenekler sunarak, sizlere evinizde Dubai'nin eş

.

Actifry ile irmik helvası

Actifry ile irmik helvası yapmak mümkün değildir.Çünkü kızartma tarifleri için tasarlanmış bir cihazdır. İrmik helvası genel olarak tavada , ocak üzerinde hazırlanır. irmik helvası geleneksel ta

.

Fonksiyonel Gıda Kurkumin içeren Zerdeçal

Birçok defa duyduğunuz fonksiyonel gıdalardan kurkumin bu listenin baş tacıdır. Günümüz modern yaşamda özellikle sindirim sistemi iltihabı giderek artmaktadır.Zerdeçal içeriğindeki kurkumin ile h

Ne kadar çok emzirirseniz o kadar çok süt üretirsiniz

Bu makaleyi eposta olarak göndermek için lütfen aşağıdaki bilgileri doldurunuz.

Ne kadar çok emzirirseniz o kadar çok süt üretirsiniz