Yemek Tarifleri ve Sağlıklı Beslenme Portalı

E-posta Şifre giris

Gıda Alışverişinde Bunlara Dikkat Edin « Geri

eposta E-posta 15.10.2009'de eklendi.
Gıda Alışverişinde Bunlara Dikkat Edin * Özellikle pazarlardan nasıl üretildikleri takip edilemeyen risk faktörü yüksek et, süt ve ürünlerinin satın alınmamalı.

* Hormonlu ve aşırı zirai kalıntı taşıyan meyve ve sebzeleri pazardaki satış yerlerinden takip etmek mümkün olmadığı için güvenilir marketlerden almalı.

* Avrupalı ülkelerin en önem verdiği konu malın izlenebilirliği. Bu da ambalajlı paketlerde mümkün. Bu yüzden özellikle risk faktörü yüksek gıdalarda ambalajlı olanları tercih etmek gerekiyor.

* Ürünün ambalajlı olmasıyla da iş bitmiyor. Ambalaj üstüne tarım bakanlığının üretim izin ve tarihinin olması gerekiyor.

* Son kullanma tarihine çok dikkat edilmesi gerekiyor.

* Deforme olmuş ambalaja sahip gıda satın alınmamalı. Tüketici en iyi müfettiştir. Bu yüzden satın almadığınız gıdayı aynı zamanda cezalandırmış oluyorsunuz. Eğer ortada şikayet edilecek bir durum varsa bu Tarım Bakanlığı, Tarım İl Müdürlükleri, valiliklerdeki tüketici masaları ve Gıda Güvenliği Derneği www.ggd.org.tr vasıtasıyla yapılabilir.



* Açıkta satılan ürünleri almamak lazım. Küçük miktarlarda peynir bile alacaksanız önce tenekesini ya da poşetini inceleyip öyle alın.

* Salatalar lağım sularıyla sulanabildiği için sağlığımızı tehdit eden en önemli gıdalardan. Bu yüzden poşetlenmiş olanları satın almak lazım. Eğer pazardan satın alınmış ise bir lavabo dolusu suya iki çorba kaşığı çamaşır suyu ilave edilerek yıkanmalı ve bolca durulandıktan sonra tüketilmelidir.

* Satın aldığınız suların üstünde Sağlık Bakanlığı'nın izniyle ibaresi olması gerek. Etiketi ve kapağın defalarca kullanılıp kullanılmadığını anlamak için çok iyi kontrol edilmeli.

* Hemen her tür gıdanın kaçak üretimi yapılabiliyor. Ama daha çok et, süt ve ürünlerinde, çikolata, şekerleme, pekmez, tahin gibi gıdalarda rastlanıyor.

* Evlerde konserve yapılmamalı. Çünkü bozulduğunda bu gıdalar direkt öldüren zehirler üretiyorlar. Kapağı şişmiş konserveler satın alınmamalı.

* Türkiye'de tüketilen sütün yüzde 70 hala açık sütten oluşuyor. Bu sütler büyük tehlike riskini de beraberinde taşıyor.

* Dondurulmuş gıdayı defalarca çözüp tekrar dondurmamak lazım.

* Birkaç öğünlük yapılan yemeklerin çabuk soğuyabilmesi için sığ kaplarda tutulması gerek.

* Lokantalarda sürekli aynı ısıda tutulan yemeklerin 65-85 derece arasında olması gerek. Bu ısı aralığındaki gıdalar 24 saat dahi bekletilebilir. Bu ısı aralığında bakteri üretimi olmuyor. Aksi takdirde uzun süre 30 derecede bekletilen gıdalar büyük tehlike arzediyor.

* Çok büyük çapta döner takan yerlerden döner satın almamak gerek. Çünkü ortada kalan et sürekli aynı ısıda uzun süre beklediği için bakteri üretiyor.

* Yumurtanın beyazında salmonella riski olduğu için çiğ yumurta tüketilmemeli.

* Özellikle kırmızı et mutlaka çok iyi pişmiş olarak yenmeli.

Kaynak:Sabah
  • Bu haber için yorumlar (0 adet)

    • Geri İleri

Son Yorumlar

afiyetle

3 malzemeli kurabiye için:

Malesef yağ olarak kullanılmaktadır.

Anonim

3 malzemeli kurabiye için:

Tahin Koymasak Olurmu

nisa.

Çikolata dolgulu portakallı kurabiye için:

Vanilya koymasam olur mu?

merve sarkaya

Ali Nazik için:

Hemen marketten eksikler alınıp yapılıyor

elifim490

Havuçlu cevizli kek için:

Ilk defa bir tarifi becerip yaptım sanıyorum tarifim net ve güzel oluşundan :)

Güncel konular

.

Actifry ile irmik helvası

Actifry ile irmik helvası yapmak mümkün değildir.Çünkü kızartma tarifleri için tasarlanmış bir cihazdır. İrmik helvası genel olarak tavada , ocak üzerinde hazırlanır. irmik helvası geleneksel ta

.

Fonksiyonel Gıda Kurkumin içeren Zerdeçal

Birçok defa duyduğunuz fonksiyonel gıdalardan kurkumin bu listenin baş tacıdır. Günümüz modern yaşamda özellikle sindirim sistemi iltihabı giderek artmaktadır.Zerdeçal içeriğindeki kurkumin ile h

.

En ucuz yemek nedir?

Genel olarak temel gıdaların uygun fiyatlı ve erişilebilir olduğu yerlere göre değişmekle birlikte şu şekilde sıralanabilir. Pirinç Bir çok ülkede temel besindir ve uygun fiyatlı enerji kaynağıd

.

İpek kıvamında topaklanmayan tarhana çorbası nasıl pişirilir?

Hepimizin çok sevdiği tarhana çorbası hele de sıcacık ve ipek gibi bir kıvamda olursa kim hayır diyebilir ki. Bağışıklık sistemine de şifa olan tarhana çorbasını kışın kahvaltılarınız da da kolayl

.

Böreğin altı neden pişmez?

Böreğin altı neden pişmez? Evde böreğin altı üstü gibi tam olarak istediğimiz renkte ve pişmişlikte olmaz. Eğer böreğin altınında üstü gibi pişmesini sağlamak için fırın kabınızın içini yağlamanız

Gıda Alışverişinde Bunlara Dikkat Edin

Bu makaleyi eposta olarak göndermek için lütfen aşağıdaki bilgileri doldurunuz.

Gıda Alışverişinde Bunlara Dikkat Edin