Yemek Tarifleri ve Sağlıklı Beslenme Portalı

E-posta Şifre giris

Çocuğunuz Yemek Yemiyorsa... « Geri

eposta E-posta 15.10.2009'de eklendi.
Çocuğunuz Yemek Yemiyorsa... Bu davranışa temel bir çok neden vardır. Genellikle çocuğun dikkatleri üzerine çekerek kendini daha önemli hissetmek istemesidir. Veya diğer bir sebeb ise iştahın çocuktan çocuğa değişmesidir.

Bazı çocuklarda tıpkı kimi erişkinlerde olduğu gibi daha az iştahlıdır. Çocuğun iştahı az olduğu için anneler onu yemeğe zorlar oda reddeder. Bunun üzerine anne baba daha ileri giderek zorlama kandırma, ceza verme, tehdit etme yoluna başvurarakyemek zamanlarının çocuk için bir kabusa dönüşmesine neden olur.

Böylelikle yemek ve yemek zamanı ilgili kötü çağrışımlar zamanla gerçekten çocuğun yemek yemeğe şiddetli tepkiler vermesine neden olur. Yemek yemekte zorluk çıkaran çocuğunuza uygulanacak en iyi yöntem yemek istemediğinde "peki" diyerek,onunla ilgilenmemeli endişe veya öfke ile bakmamalı, olayın çok normal olduğu izlenimi vermelisiniz.İsterse yemeğini olduğu gibi bırakabilir, ama sade diğer öğüne kadar hiç bir şey vermeme konusunda kararlı olmalısınız. Unutmayın 3-5 gün aç kalmakla çocuğa hiç bir zarar gelmez.



Yemekte problem çıktığında annenin en uygun davranışı şöyle olmalıdır: "Hepsini yemek zorunda değilsin, şimdi aç değilsen bir sonraki yemekte yersin."

Böylece çocuğun anneye direnç göstermek için bir nedeni kalmıyacaktır. Yemek öncesinde şu küçük öneriler yemek zamanının daha keyifli geçmesine yardımcı olabilir.

-Çocuğunuzun çok yorgun uykusuz olarak yemeğe başlamamasına dikkat edin.

-Yemek öncesinde yıkanmış el yüz ve taralı saçlar onunu kendini daha zinde ve keyifli hissetmesini sağlıyabilir.

-Yemek tabağı veya servisi desenli parıltılı materyeller şeklinde olursa çocuk ilgisi yükselebilir.

-Yemek masasını hazırlarken ondan yardım almanız çocuğunuzun kendine olan güveninin de artmasına yardımcı olacaktır.

-Yiyeceği kadar yemeği tabağına kendi servis yapması yemeğini tamamlamasına yardımcı olabilir.
Tüm bunlara rağmen çocuğunuz kilo kaybediyor, yenilenleri çıkartıyor, yemek yemeği kesinlikle reddediyorsa bir uzmandan yardım almanızda fayda vardır.

Sevgilerimle,

Dr. Ahmet Balta

Çocuklarınızın yanında yemek seçmeyin
Yetişkinlerin, çocukların yanında yemek seçmemesi gerektiği belirtildi. Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Figen Göz, annelere çocukların beslenmesi konusunda bilgi verdi. Beslenmenin, karın doyurmak anlamına gelmediğini anlatan Göz, düzenli ve yeterli beslenmenin çocuğun sağlıklı olmasına katkı sağladığını belirtti. Çocuklarda yemek yememe ve yemek seçmenin sık görüldüğünü ifade eden Göz, şunları kaydetti: “Çocuk yemek istemiyorsa kesinlikle üzerine gitmeyin ve inatlaşmayın. Yedirmenin başka yollarını arayın. Sizin seçtiğiniz yemek olsa bile bunu çocuğa hissettirmeyin. Çocuklarınızın yanında yemek seçmeyin. Kardeşlerden biri yemek seçiyorsa, diğer kardeşe bunu hissettirmeyin Çünkü, kardeşinin yemediğini gören çocuk etkilenebilir.” Göz, yiyeceklerdeki vitaminlerin, uygun pişirme yöntemleriyle korunabileceğini sözlerine ekledi.

Çocuğunuz Yemiyor Mu?
Çocukluk döneminde sıklıkla görülen beslenme sorunlarının önlenmesi için bebeklik döneminde düzenli beslenme alışkanlığının kazandırılması gerektiği bildirildi. Yemek konusunda üzerine fazla düşülen, gereğinden fazla ilgilenilen ve ailesinin katı, kaygılı ve huzursuz tutumlarıyla karşılaşan çocuklarda beslenme bozukluğunun daha çok görüldüğü kaydedildi.

Bebeklik döneminden kaynaklanabilir
Nevşehir Milli Eğitim Müdürlüğü Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürü Yusuf Çağlayan, çocukluk döneminde görülen beslenme bozukluklarının, iştahsızlık, düzenli yememe, yemek seçme ve yemeklerden sonra kusma gibi sorunlara yol açtığını hatırlatarak, bu sorunların temelinde bebeklik dönemindeki alışkanlıkların yattığını söyledi.

Fazla ilgilenmeyin
Çağlayan, sorunun nedenleri hakkında bilgi vererek, "Yemek konusunda üzerine fazla düşülen, gereğinden fazla ilgilenilen ve ailesinin katı, kaygılı ve huzursuz tutumlarıyla karşılaşan çocuklarda beslenme bozukluğu daha çok görülür. Yemek konusunda annesinin fazla ilgisini farkeden çocuk, her yemekte oyun, ödül veya masal gibi beklentiler içine girer, yemek seçer, yemek yeme süresini gereğinden fazla uzatır. Çocuk bunu kaygılı ve aşırı koruyucu annesini cezalandırmak, ilgisiz babasının dikkatini çekmek, ailesinin ilgisini kendi üzerinde toplamak için yapar" dedi.

Üstelemeyin
Yemek konusunda keyfi ve düzensiz davranılmasının çocukta beslenmeye bağlı sorunları ortaya çıkaracağını belirten Çağlayan, bu konuda çocuğun yaşına uygun özgürlük tanınması gerektiğini bildirdi. Çocuğa yemek yemenin normal bir olay olduğunun anlatılması ve üzerine fazla düşülmemesinin sorunları azaltacağını kaydeden Çağlayan, “Anne, yaşına göre çocuğuna, yemek yaparken veya masayı hazırlarken kendisine yardım etmesine, döküp saçsa bile yemeğini kendisinin yemesine izin vermelidir. Televizyondaki programlarla çizgi filmlerle yemek olayı teşvik edilmelidir. Bu konuda çocuğun üzerine fazla gidilmemeli, yemek sorunu abartılıp saplantı haline getirilmemelidir. Kaç bardak süt içeceğine, yumurtasını nasıl yemek istediğine kendisinin karar vermesi sağlanmalı. Yemek yemesi için çocuğa yalvarmak, zor kullanmak, ödüller vaadetmek bir sonuç vermez. Çocuğun yemekle ilgili sorunları büyüklerinin ilgisini çekmek için yaptıkları unutulmamalıdır” önerilerinde bulundu
  • Bu haber için yorumlar (0 adet)

    • Geri İleri

Son Yorumlar

afiyetle

3 malzemeli kurabiye için:

Malesef yağ olarak kullanılmaktadır.

Anonim

3 malzemeli kurabiye için:

Tahin Koymasak Olurmu

nisa.

Çikolata dolgulu portakallı kurabiye için:

Vanilya koymasam olur mu?

merve sarkaya

Ali Nazik için:

Hemen marketten eksikler alınıp yapılıyor

elifim490

Havuçlu cevizli kek için:

Ilk defa bir tarifi becerip yaptım sanıyorum tarifim net ve güzel oluşundan :)

Güncel konular

.

Actifry ile irmik helvası

Actifry ile irmik helvası yapmak mümkün değildir.Çünkü kızartma tarifleri için tasarlanmış bir cihazdır. İrmik helvası genel olarak tavada , ocak üzerinde hazırlanır. irmik helvası geleneksel ta

.

Fonksiyonel Gıda Kurkumin içeren Zerdeçal

Birçok defa duyduğunuz fonksiyonel gıdalardan kurkumin bu listenin baş tacıdır. Günümüz modern yaşamda özellikle sindirim sistemi iltihabı giderek artmaktadır.Zerdeçal içeriğindeki kurkumin ile h

.

En ucuz yemek nedir?

Genel olarak temel gıdaların uygun fiyatlı ve erişilebilir olduğu yerlere göre değişmekle birlikte şu şekilde sıralanabilir. Pirinç Bir çok ülkede temel besindir ve uygun fiyatlı enerji kaynağıd

.

İpek kıvamında topaklanmayan tarhana çorbası nasıl pişirilir?

Hepimizin çok sevdiği tarhana çorbası hele de sıcacık ve ipek gibi bir kıvamda olursa kim hayır diyebilir ki. Bağışıklık sistemine de şifa olan tarhana çorbasını kışın kahvaltılarınız da da kolayl

.

Böreğin altı neden pişmez?

Böreğin altı neden pişmez? Evde böreğin altı üstü gibi tam olarak istediğimiz renkte ve pişmişlikte olmaz. Eğer böreğin altınında üstü gibi pişmesini sağlamak için fırın kabınızın içini yağlamanız

Çocuğunuz Yemek Yemiyorsa...

Bu makaleyi eposta olarak göndermek için lütfen aşağıdaki bilgileri doldurunuz.

Çocuğunuz Yemek Yemiyorsa...