Yemek Tarifleri ve Sağlıklı Beslenme Portalı

E-posta Şifre giris

Toksin nedir ve nereden geliyor? « Geri

eposta E-posta 15.10.2009'de eklendi.
Toksin nedir ve nereden geliyor? Toksin zehir demektir. (Latince toxium). Toksin vücudunuzu aşırı duyarlı kılan, zararlı etkileri olan, sağlığınızı bozan herhangi bir madde olabilir.
Toksinler hem vücudumuzda üretilir hem de dışarıdan alınır. Dışarıdan soluyarak, yiyerek, fiziksel temasla alırız. İçeride ise metabolizma sonucu açığa çıkarlar.

Dışarıdan gelenler
Solunumla alınanlar
Egzos gazları, sigara dumanı, fabrikalardan salınan gazlar, havalandırma sistemleri, evlerde, endüstride ve tarımda kullanılan kimyasal maddeler.

Bunların düşük dozları göz ve solunum yollarını tahrip eder. Çok kirli alanlarda yaşayanlarda astım gibi daha ciddi sorunlara yol açabilir. Havadaki zehirli maddeler bağışıklık sistemini zayıflatır, kanser riskini artırır ve ani ölümlere yol açabilir.

Yiyeceklerle alınanlar
Tarımda tohumları hastalıklara karşı dirençli kılmak için kullanıla ilaçlar ve spreylerin çoğu bir dereceye kadar toksit. Bunlardan üretilen meyve ve sebzeler de haliyle bu toksinleri taşıyorlar. Bu yüzden meyvelerin kabuğunu soyarak yemekte fayda var. Ama bu durumda kabuklarda bulunan önemli besin maddelerini de çöpe atmış oluyoruz. İşin kötü yanı soysak da, rendelesek de yine de bu toksinlerden tamamıyla kurtulamıyoruz.



Tarımda toprağa da ilaç atılıyor. Bitki bu ilaçları topraktan emiyor, ilacın toksit madde bitkinin özünde kalıyor ve biz de yiyoruz.
Yiyecekler satış yerlerine tarladan çıktığı gibi gelmiyor. Bir yiyecek tabağınıza gelinceye kadar sayısız işlemden geçiyor. Boyanıyor rengi açılıyor, zenginleştiriliyor, saflaştırılıyor, korumak için koruyucu maddeler ilave ediliyor.sentetik tatlandırıcılar katılıyor. Sebze ve meyvelerin raf ömrünü uzatmak için spreyler de kullanılıyor.

Durun daha bitmedi! Bir de hayvanlara verilen antibiyotikler ve büyüme hormonları var. Marketlerde dolu dolu raflardan yiyecek seçerken bunları hiç aklınıza getiriyor muydunuz? Bu bilgileri aldıktan sonra, bundan böyle alışveriş yaparken daha seçici olacağınızı düşünüyoruz. Türkiye’de henüz organik yiyecek kavramı yerleşmedi. Organik yiyecek hiçbir kimyasal katkı maddesi kullanılmadan tamamen doğal olarak üretilen yiyeceklere verilen ad. Bu tabii ki bilinç, arz-talep meselesi. Avrupa ülkelerinde büyük süpermarketlerin hemen hepsinde organik yiyecek bölümü var. Bu bölümde satılan yiyecekler diğerlerine göre biraz daha pahalı. Çevrenizde, küçük arazilerinde doğal yöntemlerle ürettiklerini satanlar varsa bu kişilerden alışveriş yapabilirsiniz.

Suyla alınanlar
İçtiğimiz su da toksin içeriyor. Su için iki seçenek var: ya musluk suyu yada şişe suyu.

Musluk suyunun tarımsal ve endüstriyel atıklarla kirlenmiş olma riski var. Filtre etmeden içmeyin. Musluk suyunu yemeklerinizde de kullanmayın. Suyu kaynatmak mikropları öldürüyor ama kimyasal maddeler, metaller olduğu gibi kalıyor.

Şişe suyuna gelince; güvenilir bir şirketten almalısınız. Eğer bütün apartman aynı yerden alıyorsa, bir laboratuarda kontrol ettirebilir, böylece boşa para harcayıp harcamadığınızı görebilirsiniz.

Evinizde
Evinizin temiz olması toksinlerden arındırılmış olduğu anlamına gelmiyor. Toz, duman, ev temizlik maddeleri, boyalar hep toksin içeriyorlar.
Perdeler, halılar toksik gazları emiyor, bizler de sürekli ya fiiziksel temas, ya da solunum yoluyla bunları alıyoruz.

Bizim ürettiklerimiz
Vücutlarımız hayatta kalabilmemiz için çalışırken toksin de üretiyor. Her soluduğumuzda, oksijeni içimize çektiğimizde hücrelerimiz bu oksijeni kullanıp glukozu yakarak enerjiye çeviriyor. Ancak bu sırada serbest radikaller adı verilen yan ürünler de oluşuyor. Bunlar sağlıklı hücrelere sahip

Bunlar sağlıklı hücrelere saldırıp onların yapısını bozuyorlar. Erken yaşlanma, kanser, kalp hastalıkları ve artrite hep rolleri var.
  • Bu haber için yorumlar (7 adet)

    • Mart 14 2013

      mehmet ali

      mehmet ali

      allah razı olsun çok işime yaradı
    • Mart 13 2013

      sibel

      sibel

      Ozaman biz direkt hic yasamayalim....
    • Şubat 12 2013

      ali

      ali

      sadece bu saydıklarnız değil hocam mikro orgranizmalar toksinlerin asıl kaynağıdır ..bazı ilaçlarda bunları engellemek için kullanılır
    • Haziran 04 2012

      rabia

      rabia

      teşekkür ederiz hocam inanın toksin kelimesinin ne olduğordumunu bile bilmiy
    • Mayıs 03 2012

      AHMET COŞKUN

      AHMET COŞKUN

      HARİKA HER KESİN ANLAYACAĞI SAF DİLLE YAZMIŞSINIZ.TEŞEKKÜRLER
    • Nisan 12 2012

      Mahmut GÜLER

      Mahmut GÜLER

      SAYIN HOCAM, ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.OLDUKÇA AYDINLANDIM FAKAT AKLIMA BİR SORU GELDİ, ALINMIŞ MEVCUT TOKSİNLERDEN KURTULMANIN YOLLARINIDA GÖSTERİRSENİZ ÇOK MAKBULE GEÇER.
    • Nisan 11 2012

      beyza

      beyza

      saolun çok ğüzel
    • Geri 1 İleri

Son Yorumlar

afiyetle

3 malzemeli kurabiye için:

Malesef yağ olarak kullanılmaktadır.

Anonim

3 malzemeli kurabiye için:

Tahin Koymasak Olurmu

nisa.

Çikolata dolgulu portakallı kurabiye için:

Vanilya koymasam olur mu?

merve sarkaya

Ali Nazik için:

Hemen marketten eksikler alınıp yapılıyor

elifim490

Havuçlu cevizli kek için:

Ilk defa bir tarifi becerip yaptım sanıyorum tarifim net ve güzel oluşundan :)

Güncel konular

.

Actifry ile irmik helvası

Actifry ile irmik helvası yapmak mümkün değildir.Çünkü kızartma tarifleri için tasarlanmış bir cihazdır. İrmik helvası genel olarak tavada , ocak üzerinde hazırlanır. irmik helvası geleneksel ta

.

Fonksiyonel Gıda Kurkumin içeren Zerdeçal

Birçok defa duyduğunuz fonksiyonel gıdalardan kurkumin bu listenin baş tacıdır. Günümüz modern yaşamda özellikle sindirim sistemi iltihabı giderek artmaktadır.Zerdeçal içeriğindeki kurkumin ile h

.

En ucuz yemek nedir?

Genel olarak temel gıdaların uygun fiyatlı ve erişilebilir olduğu yerlere göre değişmekle birlikte şu şekilde sıralanabilir. Pirinç Bir çok ülkede temel besindir ve uygun fiyatlı enerji kaynağıd

.

İpek kıvamında topaklanmayan tarhana çorbası nasıl pişirilir?

Hepimizin çok sevdiği tarhana çorbası hele de sıcacık ve ipek gibi bir kıvamda olursa kim hayır diyebilir ki. Bağışıklık sistemine de şifa olan tarhana çorbasını kışın kahvaltılarınız da da kolayl

.

Böreğin altı neden pişmez?

Böreğin altı neden pişmez? Evde böreğin altı üstü gibi tam olarak istediğimiz renkte ve pişmişlikte olmaz. Eğer böreğin altınında üstü gibi pişmesini sağlamak için fırın kabınızın içini yağlamanız

Toksin nedir ve nereden geliyor?

Bu makaleyi eposta olarak göndermek için lütfen aşağıdaki bilgileri doldurunuz.

Toksin nedir ve nereden geliyor?