Yemek Tarifleri ve Sağlıklı Beslenme Portalı

E-posta Şifre giris

Horlama: Komik Değil, Ümitsiz Değil « Geri

eposta E-posta 15.10.2009'de eklendi.
Horlama: Komik Değil, Ümitsiz Değil Normal yetişkinlerin yüzde 45'i en azından bazen, yüzde 25'i ise alışkanlık şeklinde horlamaktadır. Horlama, kilolu erkeklerde daha sık görülmekte ve yaş arttıkça daha kötüleşmektedir.

Dünyada, horlamayı önlemek için 300'den fazla icat satılmaktadır. Bunların bir kısmı, kişinin sırtüstü yatmasını önlemek amacı taşırlar, çünkü horlama çoğunlukla sırtüstü daha kötüleşir. Boyunu gergin tutmak için aletler de üretilmiştir. Kişi horladığı zaman, elektrik veren birçok cihaz bile mevcuttur. Düşünce, kişinin horlamadan vazgeçebileceği üzerine kurulmuştu. Maalesef, horlama, kişinin elinde değildir, şayet bu aletler iş görüyorsa, bunlar insanı uyanık tuttuğu içindir.

Horlamaya Ne Yol Açar? Hava akımının, burun ve ağzın gerisinde engellendiği durumlarda, horlamanın o gürültülü sesi oluşur. Yumuşak damak ile uvulanın (küçük dil), dil ve boğazın üst kısmı ile birleştiği bölge, havayolu pasajının büzülebileceği tek yerdir. "Uvula", ağzımızı açtığımızda, üst damağımızın devamında, dilin arkasında aşağıya sallanan yumuşak dokudur. Bu yapılar, nefes alıp verirken birbiri ile çarpışır ve titreşir ki, bu ses "horlama"dır. Horlayan kişiler, şu durumlardan en az birine sahiptirler:



1-Dil ve boğaz kaslarının gevşek yapıda olması: Bu gevşeklik, dilin arkaya düşmesine veya nefes alırken boğaz duvarlarının içeriye doğru çökmesine sebep olur. Bu durum, özellikle kişinin, uyku hâli veren alkol veya ilaç kullandığında görülür. Aynı durum, bazı kişilerin derin uyku zamanında da oluşur.

2-Boğaz dokularının kalın olması: Meselâ çocuklarda, büyük bademcik ve geniz eti, sıklıkla horlamaya sebep olur. Fazla kilolu kişilerin de boyun bölgesi kalındır. Nadir de olsa, kist veya tümörler de bu bölgeyi genişletebilirler.

3-Yumuşak damağın ve uvulanın normalden uzun olması: Uzun damak, burundan boğaz bölgesine geçişin daralmasına sebep olabilir. Yumuşak damak, boğazdan aşağıya uzandıkça, nefes alırken bir kapak gibi davranarak horlamanın o gürültülü seslerine eşlik eder. Uzun bir uvula, durumu daha da ağırlaştırır.

4-Tıkalı burun pasajı: Kişinin burunu tıkalı ise, havayı içine çekmek için daha fazla basınç uygulamak zorunda kalır. Bu durum, boğazda daha fazla vakum oluşmasına sebep olur ve boğazın büzülen dokuları havayolunu daraltır. Sırf burnundan nefes alamadığı için horlayan kişiler bile vardır. Bu durum, kişilerin nezle, sinüzit ve alerji olduğu zaman horlamalarının sebebini açıklar. Burun şekli ve iç duvar eğrilikleri de burun tıkanıklığına, dolayısıyla horlamaya sebep olabilirler.

Horlama Ciddi Midir? Sosyal açıdan, evet. Aile hayatını bozar. Horlayan kişinin alaya alınmasına ve diğer aile fertlerinin uykularının kaçmasına veya düzensizleşmesine yol açar. Tatilde ve iş gezilerinde horlayanlar istenmeyen kişi olurlar.

Tıbbi açıdan, evet. Horlayan kişinin uyku düzenini bozar, bundan dolayı huzurlu uyuyamaz. Daha da kötüsü, ağır horlayan kişilerin, horlamayanlara göre genç yaşta yüksek tansiyona meyilli oldukları bulunmuştur.

Horlamanın en ileri düzeyi, tıkayıcı uyku apnesi (uyurken nefes tutma) olarak bilinir. Uykusu boyunca kişi, sık sık, yüksek sesli horlamadan sonra belirli bir süre nefes alıp vermez. Bu durum, 10 saniyeden uzun sürerse ve bir saat içerisinde 7 defadan fazla olursa, ciddidir. Hekiminiz, durumunuza göre, sizden, uyku sırasında yapılan bir test isteyebilir. Apne hastaları bir gecede 30 ile 300 arasında "nefes tutması" yaşayabilirler ve bazılarının uykularının yarı süreleri, kan oksijen seviyeleri normalden düşük olarak geçer. Nefes alınmadığı zamanlar, kalp, aynı derecede kanı pompalamak için daha fazla güç harcar. Bu, düzensiz kalp atışlarına sebep olur ve ileride yüksek kan basıncı ve kalp büyümesiyle sonuçlanır. Kan oksijen basıncı düşünce, kişi nefes yollarını açık tutmak için yüzeyel uyur. Ağır uyku apneli kişiler, çoğunlukla durumlarının farkında olmadıkları için, uyku testleri bazen durumun ortaya çıkartılmasının tek yoludur.

Tıkayıcı uyku apnesi olan kişiler, uykularını derin uyuyarak geçiremezler ve bu durum iyi dinlenmiş olarak uyanmalarına engel olur. Gün boyu yorgun ve uykulu olurlar. Araba kullanırken veya iş esnasında uyuyakalabilirler.

Horlama Tedavi Edilebilir Mi? Günümüzde horlamaların bir çoğuna etkili tedavi yöntemleri mevcuttur.

Hafif veya nadiren horlayan yetişkinlerde şu tavsiyeler denemeye değer:

1-Kilo vermek ve güçlü bir kas yapısına sahip olabilmek için düzenli bir hayat ve egzersiz programı uygulayınız.

2-Uyumadan önce, uyku ilaçları, sakinleştiriciler ve antihistaminik ilaçlardan kaçınınız.

3-Alkol ihtiva eden içeceklerden uzak durunuz.

4-Uyumadan 3 saat önce yemek yemeyi bırakınız.

5-Aşırı yorgunluktan kaçınınız ve düzenli uyuyunuz.

6-Sırtüstü yatmaktansa, yan yatmayı deneyiniz. Pijamanızın sırt kısmına ufak top gibi bir şey dikerseniz sırtüstü yatmanızı engelleyebilirsiniz.

7-Yatağınızın baş kısmını ayak kısmından 15-20 santimetre kadar yukarıya kaldırınız.

8-Aynı odada yattığınız horlamayan kişinin ilk uyumasına izin veriniz.

Her pozisyonda horlaması olan kişilerde bu öneriler yeterli olmayabilir.

Horlama, kişiyi ve diğer ev halkını rahatsız edecek duruma geldiyse, tıbbi çözüm aranmalıdır, hele diğer kişiler horlayan kişinin gece nefesini tuttuğundan da şüphe ediyorlarsa, durum daha da ciddidir.

Ağır horlayan kişi, iyi bir burun, ağız, damak, boğaz ve boyun muayenesinden geçmelidir. Uyku esnasında yapılan "uyku testi", kişinin horlamasının ve apnesinin sağlığını ne derecede etkilediğinin saptanmasında değerlidir. Tedavi, tabii ki sebebe bağlıdır. "Alerji, nezle, grip tedavisi; burun eğriliğinin düzeltilmesi veya bademcik ve geniz etinin çıkartılması" kadar basit olabilir. Veya, boğazda yumuşak dokuların daralma yaptığı yeri genişletmek ve buradaki dokuları daha gergin hâle getirmek için operasyon da gerekebilir. Şayet operasyon çok riskli olur, istenmezse veya başarısız olursa, diğer yöntem olan, yatarken burna takılan ve basınçlı hava veren maskeler kullanılabilir.

Günümüzde lazer ile lokal anestezi altında, kanama olmadan horlama operasyonu yapılabilmektedir. Diğer bir modern yöntem “radyofrekans uygulamasıdır”. Bu yöntemde radyofrekans dalgaları kullanılarak, horlamadan sorumlu dokuların (burun eti, yumuşak damak, küçük dil ve dilkökü) küçültülmesi hedeflenir. Birçok kişide tek seanslık uygulama yeterli olabilirken, bazılarında 2 veya 3 seans gerekebilir. Bu yöntem lokal anesteziyle yapılabilmesi, uygulama sonrasında ağrı ve kanama olmaması ve kısa süren bir işlem olması nedeniyle tercih edilen bir yöntemdir.

Sürekli horlayan her çocuk, çok iyi incelenmelidir. Bulgular göstermiştir ki, geniz eti ve bademciğin çıkartılması, çocuğun sağlığında ve gelişmesinde çok iyi sonuçlar vermektedir.

Unutmayın, "horlama" demek, nefes yolunun tıkanması demektir, ciddi olabilir. Komik değildir ve çaresi olmayan bir durum da değildir.
  • Bu haber için yorumlar (0 adet)

    • Geri İleri

Son Yorumlar

afiyetle

3 malzemeli kurabiye için:

Malesef yağ olarak kullanılmaktadır.

Anonim

3 malzemeli kurabiye için:

Tahin Koymasak Olurmu

nisa.

Çikolata dolgulu portakallı kurabiye için:

Vanilya koymasam olur mu?

merve sarkaya

Ali Nazik için:

Hemen marketten eksikler alınıp yapılıyor

elifim490

Havuçlu cevizli kek için:

Ilk defa bir tarifi becerip yaptım sanıyorum tarifim net ve güzel oluşundan :)

Güncel konular

.

Actifry ile irmik helvası

Actifry ile irmik helvası yapmak mümkün değildir.Çünkü kızartma tarifleri için tasarlanmış bir cihazdır. İrmik helvası genel olarak tavada , ocak üzerinde hazırlanır. irmik helvası geleneksel ta

.

Fonksiyonel Gıda Kurkumin içeren Zerdeçal

Birçok defa duyduğunuz fonksiyonel gıdalardan kurkumin bu listenin baş tacıdır. Günümüz modern yaşamda özellikle sindirim sistemi iltihabı giderek artmaktadır.Zerdeçal içeriğindeki kurkumin ile h

.

En ucuz yemek nedir?

Genel olarak temel gıdaların uygun fiyatlı ve erişilebilir olduğu yerlere göre değişmekle birlikte şu şekilde sıralanabilir. Pirinç Bir çok ülkede temel besindir ve uygun fiyatlı enerji kaynağıd

.

İpek kıvamında topaklanmayan tarhana çorbası nasıl pişirilir?

Hepimizin çok sevdiği tarhana çorbası hele de sıcacık ve ipek gibi bir kıvamda olursa kim hayır diyebilir ki. Bağışıklık sistemine de şifa olan tarhana çorbasını kışın kahvaltılarınız da da kolayl

.

Böreğin altı neden pişmez?

Böreğin altı neden pişmez? Evde böreğin altı üstü gibi tam olarak istediğimiz renkte ve pişmişlikte olmaz. Eğer böreğin altınında üstü gibi pişmesini sağlamak için fırın kabınızın içini yağlamanız

Horlama: Komik Değil, Ümitsiz Değil

Bu makaleyi eposta olarak göndermek için lütfen aşağıdaki bilgileri doldurunuz.

Horlama: Komik Değil, Ümitsiz Değil