Yemek Tarifleri ve Sağlıklı Beslenme Portalı

E-posta Şifre giris

Şİfalı Bitkiler « Geri

eposta E-posta 15.10.2009'de eklendi.
Şİfalı Bitkiler ALIÇ (Crataegus monogyna)
Yörsel Adları: Yemişen, Edran, Geviş, Akdiken
Kullanım Alanları: Kalp hastalıkları, kalp ritim bozukluğu, kalp kasları zafiyeti, kalp krizi sonrası yüksek kan basıncı.
Not: Tıbbî tedaviyi destekleyici olarak da kullanılabilir. Sürekli kullanımda bile hiçbir yan etkisi yoktur, bağımlılık oluşturmaz.

ATKUYRUĞU (Equisetum arvense)
Yörsel Adları: Kırkkilitotu, Zemberekotu.
Kullanım Alanları: Romatizma, gut, kronik öksürük, bacak ödemleri, idrar yolları ve böbrek iltihabı, akciğer hastalıkları, dişeti ve ağız iltihabı.
Not: Ödem çözücü niteliğinden ötürü ağır kalp ve böbrek hastaları, doktora danışarak kullanılmalıdır. Bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.

BİBERİYE: (Rosmanirus officinalis)
Yörsel Adları: Hasalban, Kuşdili.
Kullanım Alanları: Sindirim sistemi rahatsızlıkları, kramplı mide, bağırsak ve safra kesesi rahatsızlıkları, kas ve eklem romatizması, sinirsel hastalıklar, alçak kan basıncı, kronik güçsüzlük, romatizma ve gut hastalıkları.


Not: Anne adaylarının ve kan basıncı yüksek olanların kullanması doğru olmaz. Bilinen başkaca yan etkisi yoktur.

KANTARON: (Hypericum perforatum)
Yörsel Adları: Birbirdelikotu, Kanotu, Kılıçotu, Mayasılotu, Yaraotu.
Kullanım Alanları: Depresyon halleri (menapoz dönemleri dahil), sinirsel rahatsızlıklar, sindirim rahatsızlıkları, uyku bozuklukları, sinirsel yüz ağrıları, yatağa işeme, ayrıca genç kızların cinsel organlarının sağlıklı gelişimi için, âdet başlıngıcından önce ve âdet başlangıcında görülen düzensizliklere karşı kullanılabilir.
Not: Bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.

KÜÇÜK ÇİÇEKLİ YAKIOTU: (Hypericum perforatum)
Kullanım Alanları: Prostat büyümesinden kaynaklanan idrar zorluğa karşı.
Not: Uzun süreli aralıksız kullanımlarda, bazı bünyelerde kabızlığa yol açabilir. Bilinen başka bir yan etkisi yoktur.

CİVANPERÇEMİ: (Achillca millefolium)
Yörsel Adları: Akbaşlı, Kandil çiçeği, Binbiryaprakotu.
Kullanım Alanları: Menapoz sıkıntıları (genel), âdet görme rahatsızlıkları, döl yatağı rahatsızlıkları, yatağa işeme, zona çıbanları, iltihaplı yaralar, kansızlık, mide, bağırsak ve safra safrakesesi rahatsızlıkları, öksürük, soğukalgınlığı.
Not: Bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.

ISIRGANOTU: (Urtica dioica)
Yörsel Adları: Dızlağan, Dikenli ısırgan.
Kullanım Alanları: İdrar söktürücü, ödem çözücü, kan temizleyici, kansızlık, demir eksikliği, romatizma ve gut, idrar yolları iltihabı, şiddetli başağrıları (teşhis edilemeyen), prostat büyümesinden kaynaklanan idrar zorluğu, mide ve bağırsak ülseri, tüm alerjik rahatsızlıklar, egzema, ergenlik ve fistüller
Not: Ödem çözücü niteliğinden ötürü ağır kalp ve böbrek hastaları doktora danışarak kullanmalıdır. Bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.

MELİSA: (Melissa officinalis)
Yörsel Adları: Oğulotu, Kovanotu, Limonnanesi.
Kullanım Alanları: Uyku bozuklukları, sinirsel rahatsızlıklar, işlevsel kalp rahatsızlıkları, sinilsel kaynaklı mide ve bağırsak rahatsızlıkları, organizmanın dengelenmesi ve savunma gücünün yükseltilmesi.
Not: Bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.

ÖKSEOTU: (Viscum album)
Yörsel Adları: Çekem, Burç, Gevele, Gövelek, Gökçe.
Kullanım Alanları: Yüksek kan basıncı, alçak kan basıncı, hormon dengesi, elipsi, kronik kramplar, histeri, atardamar sertliği, kalp yetmezliği, kalp ritim bozukluğu, menapoz sıkıntılarının tümü, kalp krizine karşı önlem, kalp krizi sonrası önlem.
Not: Albümine karşı duyarlı kişilerin ve tüberkiloz hastalarının kullanması doğru olmaz. Önerilen dozajlarda kullanıldığında bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.

ANASON: (Pimpinella anisum)
Yörsel Adları: Enison, Nanahan.
Kullanım Alanları: Bebeklerde, çocuklarda ve yetişkinlerde gaz söktürücü, mideyi güçlendirici, öksürük, sürekli hıçkırık, uykusuzluk, yetersiz anne sütü, mide şişkinliği, İştah açıcı ve sindirim uyarıcıdır.
Not: Bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Çiğneyerek de kullanılabilir.

MAYIS PAPATYASI: (Chamomilla recutita)
Yörsel Adları:Yörsel Adları: Tıbbî papatya, Babunç.
Kullanım Alanları: Bebeklerin ve küçük çocukların rahatsızlıklarına karşı, kramp çözücü, yatıştırıcı, gaz söktürücü, tüm mide rahatsızlıkları, safrakesesi kaynaklı mide rahatsızlıkları, sinirsel kaynaklı mide rahatsızlıkları, üst solunum yolları tahriş ve iltihabı, zor iyileşen yaralar, anal ve vajinal bölge tahriş ve iltihabı, kronik nezle, kronik ağız içi iltihabı, sinirsel rahatsızlıklar.
Not: Papatya çayı ile göz banyosu yapılmamalıdır. Konjoktivit'e yol açabilir. Önerilen dozlara uyulduğunda, bilinen hiçbir yan etkis yoktur.

SİNAMEKİ: (Cassia angustifolia)
Kullanım Alanları: Genel anlamda kabızlık.
Not: Kanyatılarak demlenip içilen çay, dışkıyı sulandırarak ishal benzeri dışkılamaya sebep olur ve böylece, bağırsak dengesi olumsuz etkilenebilir. Sinameki çayı, kaynar suyla haşlanarak demlenip, ılıklaşınca içildiğinde, dışkıyı yumuşatır ve dışkılamayı kolaylaştırır. Soğuk suda 10-12 saat bekletilerek de demlenilebilir.

EĞİR KÖKÜ: (Acorus calamus)
Yörsel Adları: Hazanbel, Azakeğeri.
Kullanım Alanları: Sindirim sistemini güçlendirici, mide asitlerini yatıştırıcı, iştah açıcı, sindirim sistemini uyarıcı, vejetatif sinir sistemi kaynaklı mide ve bağırsak hastalıkları, kötü karakterli bağırsak hastalıkları, ısınmayan el ve ayaklar.
Not: Anne adaylarının kullanması doğru olmaz, Uzun süre aralıksız kullanılmamalıdır. Dozajlara uyularak uygulanan 2-3 haftalık tedavi sürelerinde hiçbir yan etki oluşturmaz.

KETEN TOHUMU: (Limun usitatissimum)
Yörsel Adları: Kirbas Tohumu, Siyelek, Zeyrek Tohumu.
Kullanım Alanları: Kronik kabızlık, mukoza iltihabı ve tahrişi, öksürük gıcığı, ses kısıklığı, mide mukozası iltihabı.
Not: Bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.

AYNISAFA: (Calendula Officinalis)
Kullanım Alanları: Lokal deri problemlerinin dıytan tedavisinde kullanılan en önemli bitkidir. Tüm yüzeysel yarala, ezikler, güneş yanıklarına karşı etkilidir. Mide ve oniki parmak bağırsağı ülserine karşı kullanılabilir. Merhemi, mantar rahatsızlıklarında (Özellikle kaşıntılı ayak mantarı) çok etkilidir.
Not: Bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Alerjilere çok ender rastlanır.

REZENE: (Foeniculum vulgare)
Yörsel Adları: Raziyane, Mayana, Arapsaçı, Tatlı Rezene
Kullanım Alanları: Öksürükte balgam söktürücü çocukları yatıştırıcı, mide şişkinliklerini gidericidir. Sütü az olan annelerin sütünü artırır, bebeklerin gaz sancılarını alır, sinirlilik halleri için kullanılır.
Not: Bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.

KEDİOTU KÖKÜ: (Valleriana officinalis)
Yörsel Adları: Kırmızı Kantaron, Kırmızı Mahmuz Çiçeği.
Kullanım Alanları: Sinirsel kalnaklı tüm rahatsızlıklar ve ağrılar, stres kaynaklı gerginlik, endişe, korku ve sinirlilik halleri, uyku bozuklukları, baş ağrısı, migren, sinirsel kalp çarpıntısı, histeri, dişilik organı ağrıları, sinirsel kaynaklı mide şişkinlikleri ve ağrıları, menepoz rahatsızlıkları.
Kediotu yatıştırır ve rahatlatıcı bir canlılık kazandırır.
Not: Bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.

FRENK KİMYONU: (Carum cavri)
Yörsel Adları: Karaman Kimyonu, Nemse Kimyonu, Ermeni Kimyonu.
Kullanım Alanları: Mide şişkinliği, kramplı mide ve bağırsak rahatsızlıkları, sinirsel mide ve kalp rahatsızlıkları, bebek, çocuk ve yetişkinlerde gaz söktürücü, mideyi güclendirici, safrakesesi salgılarının dengelenmesi, genç kızlarda ağrılı âdet görme ve salçalı ağır et yemeklerinde, sindirimi kolaylaştırıcı baharat olarak.
Not: Bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.

İSVEÇ ŞURUBU:
Faydaları, Muhteviyatı ve Kullanım Alanları:
Bu acı şurubun reçetesi İsveçli Dr.Samst'ın notları arasında, kendisinin ölümünden sonra bulunmuştur. Kuşaklar boyunca, bireyleri çok uzun ve sağlıklı yaşamış olan Samst ailesinin son ferdi olan Dr.Samst 104 yaşında attan düşerek ölmüştür. İsveç Şurubu dediğimiz bu acı şurup, dahilen ve haricen akla gelen tüm rahatsızlıklarda ve kazalarda başarıyla kullanılabilir. İsveç Şurubu hakkında ayrıntılı bilgi "Tanrının Eczanesinden Sağlık" ve "Sağlık Doğadan Gelir" adlı kitaplarından edinilebilir.

Reçete:
Sarısabır 10g - Ravent Kökü9g - Mirra 7g - Cedvar 5,5g - Centiyane 3,5g - Domuçdikeni 2g - Melekotu Kökü 6,5g - Doğal Kafur 1g - Sinameki 1g - Eğir Kökü 9g - Besbase 1g - Safran 0,1g - Tarçın 1g - Kakule 0,5g

Tüm bu droglar, 1,5 litre, 35 derecelik konyakla karıştırılır. Konyak ve drogların içine koyulduğu şişe, 2-3 litrelik ve geniş ağızlı olmalıdır. Şurup şişesi, 14 gün süreyle sıcak bir ortamda bekletilir ve hergün çalkalanır. Süre sonunda, kullanılabilecek kadarı bir tülbentten süzülerek, koyu renkli temiz bir şişeye aktarılır ve kullanılmaya başlanır. Büyük şişede kalan posalı şurup, bekledikçe daha da güçlenir ve serin bir ortamda saklanır. Bozulma sözkonusu değildir.

İçten Kullanım:
Günde 1-4 kere, 1-6 kahve kaşığı dolusu şurup, bitki çaylarına veya biraz ılık suya karıştırılarak içilir. Çocuklarda dozaj yarıya indirilmelidir. Akut vakalarda, 1-2 yemek kaşığı dolusu şurup, yarı yarıya suyla ıştırılarak da kullanılabilir. Alerjik bünyeli kişiler, şurupla birlikte süt içmemelidirler.

Kullanım Alanları:
Mide Krampları, kolit ağrıları, fazla alkol ve ağır yemeklerden sonra, göz söktürücü olarak, safrakesesi ağrılarında, iştahsızlığa karşı, romatizma ağrıları, sinirsel uykusuzluklarda, organizmanın güçlendirilmesinde, gırtlak, ağıziçi ve dişeti iltihaplarında, tahrişlerinde, dişeti çekilmesinde (gırtlak, ağız içi ve dişeti tedavilerinde bir yudum şurup, yarı yarıya suyla karıştırılır ve uzun süre ağızda tutulur). Bu işlem, arada bir, dişetini sağlıklı tutmak için de uygulanmalıdır.

Dıştan Kullanım:
Tüm yaralanmalarda, eziklerde, çarpmadan oluşan şişliklerde, hafif yanıklarda, bilek burkulmalarında, kas ağrılarında, şurupla ıslatılan bir pamukla uzun süreli kompres uygulanır. Tüm spor yaralanmalarında şişmeyi önlemek için kompres yapılır.

Kulak ağrısı, dışkulak yolunda sivilcelenme, kabuklanma ve kulak uğultusuna karşı, şurupla nemlendirilmiş küçük pamuk dış kulak yoluna sokulur. Kulak yolunu, alkolün kurumasını önlemek için, önceden biraz zeytinyağı ile nemlendirmek doğru olur. Burun içindeki kabuklanmalar, dudak uçukları, iltihaplı sivilcelerve çıbanlar, sık sık şurupla nemlendirilerek tedavi edilebilir.

Arı, sivrisinek ve ısırmalarında, ısırılan bölgeye şurup kompresi yapıldığında, şişme, kaşıntı ve kızarma olmaz. Sivrisinek ve kara sinek ısırmalarını önlemek için, ısırılabilecek bölgelere önceden şurup sürmek yeterlidir. Kokuyu alan sinekler o bölgeye yaklaşamazlar! Çatlayan ellere ve dudaklara sürüleblir. Akıntılı nezlelerde, avuç içindeki suya biraz şurup eklenirse ve su burnuna iyice birnina çekelirse, burun akıntısı kesilir.

Nasırların üstüne şurupla ıslatılmış bir pamuk parçası koyulur ve yara bandıyla hava almayacak biçimde örtülür. En geç 24 saat içinde nasır köküyle sökülür. Kompresin sürekli olarak nemli kalması gerekir!

Her türlü eski ve yeni yaralar, şurupla sık sık pansuman edildiğinde kısa sürede kapanır.

Bu bitkisel iksir için daha pekçok şey yazılabilir. Ama en doğrusu, kişinin onu kendisinin değerlendirmesidir. Her evin ecza dolabında (hatta el çantasında) bulunması gereken başlıca ve belki de en önde gelen ilk yardım malzemesidir.

KEKİK SUYU (Herba Organium Smyrnaeum):
Origanium Onites Water
Diğer isimleri: Ak Kekik, Peynir Kekiği


İzmir Kekiği: Akdeniz ve Batı Anadolu Bölgesinde bol olarak yetişmektedir. Bu natural ürün distilasyon kazanına konulduktan sonra su buharı ile işleme tabi tutulur. Bu işlem sonucunda imbikte;

1- Aromatik Su(kekik suyu) Uçucu yağ(kekik yağı) toplanır. Yoğunluk farkından dolayı uçucu yağ üstte, aromatik su (kekik suyu) alta toplanır. Su ve yağ ayrımı yapıldıktan sonra dinlenme tankına atılır. Filtrasyondan geçirilerek modern dolum makinelerinde şişelenmektedir. Bu işlem sırasında kesinlikle herhangi bir kimyasal madde kullanılmamaktadır. Elde edilen bu aromatik su %100 saf ve doğaldır.

İzmir sağlık birliği laboratuvarı müdürlüğünün yaptığı bakteriyolojik ve mikrobik analizleri (15/01/2001 tarihli 09 sayılı) belgelidir.

Kekik suyu Osmanlı döneminde seyyar satıcılar tarafından İstanbul sokaklarında satılırdı. Akdeniz ve Ege bölgesinde kırsal kesimlerde modern olmayan imbiklerden edilen kekik suyu çarşı ve pazarlarda halen satılmaktadır.

KEKİĞİN BİLEŞİKLERİ:
Karvakrol
Terpinen
Simen
Karyofillen
Pinen
Mirsen-felladren
Terpineol / borneoi
Timol bulunur.

ETKİ ve YARARLARI:
· Astım ve kronik bronşit gibi öksürüklerde
· Zayıflamada (vücut yağlarını eritmede)
· Kolesterolde
· Yüksek tansiyonda
· Damat tıkanıklığında (trigliserid + lipid)
· Şeker hastalığında
· Hazmı kolaylaştırmada, bağırsak gazlarını gidermede
· Kan dolaşımını uyarmada
· Tüm vücudu enfeksiyonlara karşı korumada
· Parazit dökmede
· Diüretik etkileri vardır.

ANTİSEPTİK ve AFRODİZYAK özellik taşır.

KULLANILIŞ ŞEKLİ:
Her öğün aç karnına veya tok karnına kullanılmasında hiçbir sakınca yoktur. Bir su bardağına bir fincan veya bir çorba kaşığı konur. Üzerine ılık su ilave edilerek seyreltilmesinde yarar vardır. İki ay devamlı kullanabilirseniz. İki aylık bir kullanımdan sonra ara verip duruma göre tekrar kullanmaya devam edebilirsiniz. Şeker hastaları 4 ay süreyle kullanabilirler.
  • Bu haber için yorumlar (0 adet)

    • Geri İleri

Son Yorumlar

afiyetle

3 malzemeli kurabiye için:

Malesef yağ olarak kullanılmaktadır.

Anonim

3 malzemeli kurabiye için:

Tahin Koymasak Olurmu

nisa.

Çikolata dolgulu portakallı kurabiye için:

Vanilya koymasam olur mu?

merve sarkaya

Ali Nazik için:

Hemen marketten eksikler alınıp yapılıyor

elifim490

Havuçlu cevizli kek için:

Ilk defa bir tarifi becerip yaptım sanıyorum tarifim net ve güzel oluşundan :)

Güncel konular

.

Actifry ile irmik helvası

Actifry ile irmik helvası yapmak mümkün değildir.Çünkü kızartma tarifleri için tasarlanmış bir cihazdır. İrmik helvası genel olarak tavada , ocak üzerinde hazırlanır. irmik helvası geleneksel ta

.

Fonksiyonel Gıda Kurkumin içeren Zerdeçal

Birçok defa duyduğunuz fonksiyonel gıdalardan kurkumin bu listenin baş tacıdır. Günümüz modern yaşamda özellikle sindirim sistemi iltihabı giderek artmaktadır.Zerdeçal içeriğindeki kurkumin ile h

.

En ucuz yemek nedir?

Genel olarak temel gıdaların uygun fiyatlı ve erişilebilir olduğu yerlere göre değişmekle birlikte şu şekilde sıralanabilir. Pirinç Bir çok ülkede temel besindir ve uygun fiyatlı enerji kaynağıd

.

İpek kıvamında topaklanmayan tarhana çorbası nasıl pişirilir?

Hepimizin çok sevdiği tarhana çorbası hele de sıcacık ve ipek gibi bir kıvamda olursa kim hayır diyebilir ki. Bağışıklık sistemine de şifa olan tarhana çorbasını kışın kahvaltılarınız da da kolayl

.

Böreğin altı neden pişmez?

Böreğin altı neden pişmez? Evde böreğin altı üstü gibi tam olarak istediğimiz renkte ve pişmişlikte olmaz. Eğer böreğin altınında üstü gibi pişmesini sağlamak için fırın kabınızın içini yağlamanız

Şİfalı Bitkiler

Bu makaleyi eposta olarak göndermek için lütfen aşağıdaki bilgileri doldurunuz.

Şİfalı Bitkiler