Yemek Tarifleri ve Sağlıklı Beslenme Portalı

E-posta Şifre giris

Metabolik Sendrom Sıklığı Araştırması « Geri

eposta E-posta 15.10.2009'de eklendi.
Metabolik Sendrom Sıklığı Araştırması Türkiye'de 20 yaş üstü nüfusun 3'te 1'inde, kalp hastalığı riskini artıran ''Metabolik Sendrom'' sorunu saptandı.

Abdi İbrahim İlaç'ın desteğiyle gerçekleştirilen ve Türkiye'de bu konuda yapılan en kapsamlı araştırma olan METSAR'ın (Metabolik Sendrom Sıklığı Araştırması) sonuçları, Hyatt Regency Otel'de düzenlenen basın toplantısında açıklandı.

47 ilde toplam 4 bin 264 kişiyle yapılan araştırmada, bel çevresi kalınlığı, tansiyon yüksekliği, kan şekeri yüksekliği, trigliserid yüksekliği ve iyi kolesterol (HDL) düşüklüğü faktörlerinin en az 3 tanesinin bir arada olması şeklinde açıklanan metabolik sendrom sıklığı tarandı.

Araştırmada, Türkiye'de 20 yaş üstü erişkin nüfusun 3'te 1'inin, kalp hastalığı riskini artıran metabolik sendrom sorunuyla karşı karşıya bulunduğu tespit edildi.

Kadınlarda erkeklere göre sendromun daha sık görüldüğü araştırmada, yine kadınların yarısından fazlasının bel bölgesi şişmanlığı sorunuyla karşı karşıya olduğu saptandı.




-ARAŞTIRMADAN...

Araştırmada, Türkiye'de metabolik sendrom görülme sıklığı yüzde 35 olarak bulunurken, bu oran kadınlarda yüzde 41, erkeklerde yüzde 29 çıktı.

20-29 yaş arası nüfusta kadın ve erkek arasında anlamlı bir fark saptanamazken, 40-49 yaş arası nüfustaki kadınlarda oranın 5 kat arttığı tespit edildi. Bu yaş grubundaki kadınların yarısından fazlasında hastalık belirlendi.

Metabolik sendromun en sık gözlendiği yaş grubu 60-69 olarak saptanırken, bu kişilerin yüzde 62'sinde sendrom bulundu.

Araştırmada, nüfusun yüzde 36'sında bel bölgesi şişmanlığı (abdominal obezite) tespit edilirken, bu oranın kadınlarda yüzde 54.8'e çıkması dikkat çekti.

Nüfusun yüzde 35.8'inde trigliserid ve yüzde 27.6'sında kan şekeri yüksek, yüzde 44.1'inde de iyi kolesterol (HDL) düşük saptandı.

Araştırmada ayrıca, nüfusun yüzde 31'inin sigara içtiği ortaya çıktı.

Bu arada, kırsal ve kentsel yerler ile bölgeler arasında metabolik sendrom görülme sıklığı açısından anlamlı bir fark bulunmadı.

-UZMANLARDAN UYARI...

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çetin Erol, Türkiye'de yaşam tarzı değişikliği ve bilinçlenmenin şart olduğunu söyledi.

Metabolik sendromun tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Erol, bunun önüne geçebilmek için az yiyip çok hareket etmek gerektiğine işaret etti.

Metabolik sendromun kalp hastalığı için en önemli risk faktörü olduğunu söyleyen Sağlık Bakanlığı Göztepe Hastanesi İç Hastalıkları Klinik Şefi Prof. Dr. Aytekin Oğuz, ''Türkiye, çok yakın bir gelecekte metabolik sendroma bağlı kalp-damar hastalıkları salgını ile karşılaşacaktır'' dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Kozan ise özellikle kadınların bel bölgesi genişliğiyle ilgili sonuçlara dikkat çekti.

Bu durumun kalp hastalığı riskini artırdığına işaret eden Prof. Dr. Kozan, Türkiye'de genelde kadınların özellikle evlendikten sonra kendilerine bakmadıklarını söyledi.

Prof. Dr. Kozan, kadınların daha hareketli bir yaşam sürmelerinin önemine değindi.

  • Bu haber için yorumlar (0 adet)

    • Geri İleri

Son Yorumlar

afiyetle

3 malzemeli kurabiye için:

Malesef yağ olarak kullanılmaktadır.

Anonim

3 malzemeli kurabiye için:

Tahin Koymasak Olurmu

nisa.

Çikolata dolgulu portakallı kurabiye için:

Vanilya koymasam olur mu?

merve sarkaya

Ali Nazik için:

Hemen marketten eksikler alınıp yapılıyor

elifim490

Havuçlu cevizli kek için:

Ilk defa bir tarifi becerip yaptım sanıyorum tarifim net ve güzel oluşundan :)

Güncel konular

.

Actifry ile irmik helvası

Actifry ile irmik helvası yapmak mümkün değildir.Çünkü kızartma tarifleri için tasarlanmış bir cihazdır. İrmik helvası genel olarak tavada , ocak üzerinde hazırlanır. irmik helvası geleneksel ta

.

Fonksiyonel Gıda Kurkumin içeren Zerdeçal

Birçok defa duyduğunuz fonksiyonel gıdalardan kurkumin bu listenin baş tacıdır. Günümüz modern yaşamda özellikle sindirim sistemi iltihabı giderek artmaktadır.Zerdeçal içeriğindeki kurkumin ile h

.

En ucuz yemek nedir?

Genel olarak temel gıdaların uygun fiyatlı ve erişilebilir olduğu yerlere göre değişmekle birlikte şu şekilde sıralanabilir. Pirinç Bir çok ülkede temel besindir ve uygun fiyatlı enerji kaynağıd

.

İpek kıvamında topaklanmayan tarhana çorbası nasıl pişirilir?

Hepimizin çok sevdiği tarhana çorbası hele de sıcacık ve ipek gibi bir kıvamda olursa kim hayır diyebilir ki. Bağışıklık sistemine de şifa olan tarhana çorbasını kışın kahvaltılarınız da da kolayl

.

Böreğin altı neden pişmez?

Böreğin altı neden pişmez? Evde böreğin altı üstü gibi tam olarak istediğimiz renkte ve pişmişlikte olmaz. Eğer böreğin altınında üstü gibi pişmesini sağlamak için fırın kabınızın içini yağlamanız

Metabolik Sendrom Sıklığı Araştırması

Bu makaleyi eposta olarak göndermek için lütfen aşağıdaki bilgileri doldurunuz.

Metabolik Sendrom Sıklığı Araştırması