Yemek Tarifleri ve Sağlıklı Beslenme Portalı

E-posta Şifre giris

Bebek Bakımı « Geri

eposta E-posta 15.10.2009'de eklendi.
Bebek Bakımı Sevgili anne ve babalar, bebeğinizle birlikte yepyeni bir hayata başlıyorsunuz ; bu hayatta çok güzel ve mutlu günler yaşayacaksınız. Bunun yanında yabancı olduğunuz pek çok durumla karşılaşabilirsiniz. Biz kurum olarak , sizlere anne-baba olmanın keyfini doya doya yaşatmak istiyoruz ,her şeyden önemlisi bebeğinize hazırlayacağınız sağlıklı ve mutlu bir gelecek için , bu kitapçıkla biraz da olsa sizleri desteklemek , önerilerde bulunmak ve çözümler üretmek istedik.

YENİDOĞAN ÖZELLİKLERİ

Cilt Özelliği
Doğumdan sonra deri normal renginden daha mor görülebilir.
Elleri ayakları soğuk olabilir.
Nefes alışı düzgün değildir ve hızlıdır.
Cildi kırmızı,pürüzlü ve hassasdır.

Vücut Özelliği
Kafa bedene oranla daha büyüktür ve normal doğan bebeklerde şekli doğum kanalından geçtiği için bozuk olabilir.
Kafasında yumuşak kısımlar vardır.(bıngıldak)


Bacakları içe doğru kıvrıktır,normaldir.
Çenesinde ve burun etrafında yağ kabarcıkları olabilir. (milia)
Sakral bölgede morluk olabilir(mongon lekesi)

Görme Ve İşitme Özellikleri
Bebeklerin çoğunda gözyaşı 2.ayda başlar.Doğar doğmaz duyuları algılmaya başlarlar.

Genital Özellikler
Anneden geçen hormonların etkisiyle kız ve erkek bebeklerin gögüslerinde şişme ve süt gelme olabilir.Gögüslere masaj yapmayın, sıkmayın
Kız bebeklerin genital organları,vajinayı örten dudakları şiştir.Ayrıca akıntı ve kanama gelebilir.
Erkek bebeklerin yumurtalıklarının örten deri şiş görülebilir.6-12 ayda geçer.
Erkek bebeklerin %4 ünün testisleri henüz inmemiştir.

Yenidoğan Davranışları
Yenidoğan bebeklerde;çene titremesi,alt dudağın içe dönmesi,hıçkırık,düzensiz solunum, öksürme,hapşırma,esneme,sesli uyuma,irkilme,ağlarken el ve kollarının titremesi,ağlarken ve üşürse morarma gibi davranışlarla karşılaşabilirsiniz.

Ağlama Nedenleri
Bebekler kendilerini ağlayarak ifade ederler. Ağlamaları oldukça doğal ve olmasını beklediğimiz bir davranıştır.. Bebekler genellikle acıktıklarında ,altları kirliyken yada gazları olduğunda ağlarlar.

Bunların dışında bütün bu sorunları ortadan kaldırdığınız halde nedensiz gibi gelen ağlamaları olabilir. Bebeklerin fiziksel ihtiyaçları dışında ,manevi tatminede ihtiyaçları vardır. Bunu karşılamak için anne kucağında,şefkat,sevgi ve o sıcaklığı hissederek birlikte kendini güvende hissetmesini sağlamak gerekir.

Yatış Pozisyonları
Bebek yatağı bebek içine gömülmeyecek kadar sert olmalı ve yastık kullanılmamalıdır.Bebeğinizi beslenme sonrası sırtını yastıkla destekleyerek sağ yan tarafına yatırmanız gerekir. Bebeğiniz yoruldukça sağ-sol yan olarak pozisyonunu değiştirebilirsiniz.

Kilo Kaybı
Bebeğiniz in ilk bir haftasında ,doğum kilosunun %10 ‘ nu aşmayacak tartı kaybetmesi normaldir. Bundan sonra tartı almaya başlamalıdır. Doktor kontrollerinde bunun takibi yapılacaktır.

İlk Çiş-Kaka
İlk kakası siyahımsı koyu yeşil ve yapışkandır buna mekonyum denir.2-3 gün sonra anne sütü aldıkça kaka sulu,hardal sarısı rengine dönüşür. Anne sütü alan bebekler her emzirme sonrasında kaka yapabilirler.Bebeklerin günde 7-8 kere idrar ve kaka yapmaları kilo alımlarıda iyi ise anne sütünün yaradığının göstergesidir.

Yenidoğan Sarılığı
Yenidoğan bebeklerin %60 ‘ da 2.-3. günlerinde ciltlerinde sarılık görülür Fizyolojik sarılık olarak tanımladığımız bu durum tamamen zararsızdır. Ancak sarılığı neden olan bilirubin maddesi kan uyuşmazlığı gibi bazı durumlarda tehlikeli düzeylere yükselebilir ve tedavi gerekebilir .Sarlığın fizyolojik olup olmadığını aile cilt renginden tahmin edemez bu yüzden mutlaka doktor kontrolü gerekir.

Bebeğinizin Beslenmesi

• Emzirmeye başlamadan önce mutlaka ellerinizi yıkamalıdır.

Emzirme Tekniği

• Bebeğinizi emzireceğini ortamın sakin ,sessiz ,huzurlu bir ortam olmasına özen gösterin

• Oturacağınız koltuğu rahat edeceğiniz bir şekilde yastıklarla destekleyerek, ayaklarınız yere değecek şekilde yerleşin

• Bebeğinizi kucağınıza, yüzü size dönük olacak şekilde yani göğsünüze paralel yerleştirin. Bu pozisyon bebeğinizle göz teması kurmanızı ve duygusal bir bağ oluşmasını kolaylaştıracaktır.Bebeğin size tam yan dönmesini sağlayın(Anne ile bebeğin karnı birbirine dokunmalıdır.)

• Emzirme esnasında göğsünüzün sadece ucu değil kahverengi halka da (areola) ağzına iyice yerleştirilmelidir. Bu işlemin doğru şekilde yapılması hem sütün gelmesini hızlandırır,hem de göğsünüzde çatlak oluşmasını engeller. Göğsünüzü bebeğinizin ağzına yerleştirirken dört parmağınız alttan çeneyi desteklemeli baş parmağınızla da hafifçe göğsünüze bastırarak burnunun açık kalmasını dolayısıyla kolay nefes almasını sağlamalısınız.

• Emzirme sırasında ve sonrası mutlaka gazını çıkartın .Omzunuza yüzü size dönük olacak şekilde yerleştirin ,sırtına yapacağınız masaj yardımıyla ,eğer hava yuttuysa rahatlıkla gazını çıkartacaktır Masaj,sakin vuruşlarla birkaç dakika yapılması yeterli olacaktır.

MEME Hijyeni

Meme ucunun temizliği için günlük duş almanız yeterli,duş alamıyorsanız günde bir defa kaynamış ılık suyla silebilirsiniz.Ve her emzirme sonrası anne sütünü kahverengi bölgeye sürerek göğüs pedi ile kapatmak meme hijyeninizi sağlamak için yeterli olacaktır.

ANNE SÜTÜ NASIL ARTIRILIR

• İlk aylarda emmesi çok düzenli olmayacak her istediğinde, istediği sıklık ve sürede emmesi sütünüzün kısa sürede ve bol gelmesini sağlayacaktır

• Sadece anne sütü aldığı sürece su verilmesine gerek yok, katı besinlere geçildiğinde su (kaynamış ılık) ihtiyacı olacaktır.

• Anne sütünü artırmak için anne kendi beslenmesinede dikkat etmeli günde en az 2-3lt su içmelidir.

Emzirmenin Devamı

• Bebeğiniz her iki göğsünüzü de emmişse, bir sonraki emzirmede son emzirdiğiniz göğsünüzden başlamalısınız. Her iki göğsünüzü de emzirdiyseniz emzirmeye en dolgun hissettiğiniz göğüsten başlamalısınız.

Göğüs Problemleri

Bebek sizi emdikten sonra göğüslerinizde hala dolgunluk hissediyorsanız sertlik, kızarıklık ve sıcaklık hissi varsa mutlaka göğüslerinizin boşaltılması gerekmektedir.Göğüslerinizi süt çekme pompalarıyla veya elle sağabilirsiniz. Bu işlemi kolaylaştırmak için süt çekmeye başlamadan önce ılık uygulama ve masaj yapabilirsiniz.

ANNE SÜTÜNÜN SAĞILMASI VE SAKLANMASI

Göğüsden elle veya makine ile çektiğiniz sütü steril bir kap ile 8 saat oda ısısında,24 saat buzdolabında,6 ay derin dondurucuda steril saklayabilirsiniz.

Kullanılmak üzere saklanan sütü, bebeğin alabileceği miktarda benvari usulü ile sıcak su dolu bir kaba oturtarak ısıtabilirsiniz. Isıtılmış fakat kullanılmamış süt besin değerini kaybettiği için tekrar kullanılmamalıdır.

CiLT BAKIMI

Göbek Bakımı
Göbek bakımı günde en az 3 defa yapılmalıdır. Göbek kordonu idrar ya da kaka ile kirlendiğinde daha sık bakım yapılabilir. Göbek bakımı, kordonunun her tarafını göbeğin dip yuvarlak kısmından göbek kordonunun ucundaki mandala doğru %70 ‘lik alkol damlatarak yapılmalı,alkolün cilde temas etmemesi için steril kare gaz kullanılmalıdır.Daha sonra göbek kordonu steril kare gazla kurulayıp, bebek bezinin dışında kalacak şekilde bırakılır. Göbek düşene kadar banyo yaptırılmamalıdır.Silme tarzında banyo yaptırılabilir.Göbek kordonu düşene kadar etrafı kuru tutulmalıdır.

Göbek kordonu 10-15 gün içinde düşecektir,göbek düştükten sonrada iki gün daha %70’lik alkol ile bakım yapılmaya devam edilir.

Göbekte akıntı,kızarıklık,kötü koku,ateş ve kanama gibi durumlarla karşılaşılır ise doktorunuzla görüşmeniz gerekir.

Banyosu
Göbek düşene kadar banyo yaptırılmamalıdır.Silme tarzında banyo yaptırılabilir. Banyosunu ,göbeği düştükten iki gün sonra yaptırabilirsiniz. Suyun sıcaklığının 36.5-37 derece,oda sıcaklığının 22-26 derece olması uygun olur. Banyo öncesi mutlaka hazırlığınızı yaptıktan sonra banyo işlemine başlayın çünkü bebekler çıplakken kendilerini güvende hissetmezler ve çok huzursuz olurlar.

Bebek Giydirilmesi
Kıyafetlerini seçerken;pamuklu,yumuşak,az dikişli olmasına özen gösterin. İlk aylarda ,iç giyim için body, dış giyim için tulum tercih edilmelidir. Giysiler bebeğin hareketlerini kısıtlamayacak bollukta olmalıdır.Bebekler baş,el ve ayaklarından çok çabuk üşeyeceklerinden şapka, eldiven ve çorap mutlaka giydirilmelidir.

Göz Bakımı
Bebeğinizin gözünde akıntı,çapak oluşmuşsa,steril gazlı bezi kaynamış ılık suda ıslatıp,gözümü içten dışa(burundan-kulağa doğru) doğru tek bir hareketle fazla bastırmadan silebilirsiniz. İşlemin tekrarlanması gerekirse yeni bir gazlı bez kullanılmalıdır. Gözde kızarıklık,aşırı çapaklanma ve şişlik varsa doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir.

Kulak Bakımı
Kulaklar çok hassas olduğu için asla diplerine kadar temizlemeye çalışılmamalı , içine yabancı cisim sokulmamalıdır.
Sadece kulağın arkası ve dış kulak kepçesi silinmelidir.
Pamuklu çubuklar kesinlikle kullanılmamalıdır.

Burun Bakımı
Serum fizyolojik damlatılarak ucu kıvrılmış peçeteyle dıştan ve ucundan temizlenir.

Ağız Bakımı
Anne gögüs hijyenine dikkat etmelidir. Dil ve ağız mukozası normal görünümde ise ağız bakımına ihtiyaç yoktur.
Ağız bakımı yapılacak ise kare gaz kaynamış ılımış suyla ıslatılarak ağız içi tek seferde alınmalıdır.

Deri Bakımı
Yenidoğanda deri çok ince olduğundan kolayca zedelenebilir.
Derinin kirli kalması nedeniyle pişikler ve deri enfeksiyonları çabuk gelişir.
Çok sıcak ortamda kalan veya çok kalın giydirilen bebekler isilik olurlar.
Yenidoğanda deri bütünlüğünü korumak için derinin temiz tutulması önemlidir.

Kaynamış ılımış su pamuk veya kare gazlar kullanılarak baş,boyun,,gövde,ekstremite ve kıvrım yerleri silinir ve iyice kurulanır.
Vücudu özellikle kıvrım yerleri bebe yağı ile yağlanır.
İç çamaşırları hergün değiştirilir.

Genital Bölge Bakımı
Alt değişikliği enaz 2 ay kaynamış ılımış suya batırılmış pamuklarla yapılır.
Kızlarda temizlik önden arkaya doğru uygulanmalıdır.
Alt temizliğinin pHı düşük sabunlarla yapılması pişik oluşumunu önler.

Gaz Çıkartma
Her emme sonrası gaz çıkartılarak sağ yan tarafa yatırılmalıdır.

Not: Bebeğinizle ilgili yapacağınız her işlem öncesi ve sonrası mutlaka ellerinizi yıkayın.







  • Bu haber için yorumlar (0 adet)

    • Geri İleri

Son Yorumlar

afiyetle

3 malzemeli kurabiye için:

Malesef yağ olarak kullanılmaktadır.

Anonim

3 malzemeli kurabiye için:

Tahin Koymasak Olurmu

nisa.

Çikolata dolgulu portakallı kurabiye için:

Vanilya koymasam olur mu?

merve sarkaya

Ali Nazik için:

Hemen marketten eksikler alınıp yapılıyor

elifim490

Havuçlu cevizli kek için:

Ilk defa bir tarifi becerip yaptım sanıyorum tarifim net ve güzel oluşundan :)

Güncel konular

.

izmirde Dubai çikolatası modası

Büyük küçük herkesin lezzetine doyamadığı Dubai çikolatası hem görüntüsü hem çıtırdısı ile herkesi mest ediyor. Çikolatanın sırrı kadayıf ve antepfıstığı ezmesinde saklı. Uğruna uzun kuyruklar o

.

Dubai çikolatası workshop

Tiktok başta olmak üzere instagram ve influencerların yaptığı dubai çikolatasını sizde öğrenmek ve sevdiklerinizle paylaşmak istermisiniz. İşte A dan Z ye Dubai çikolatasının yapımını öğrenebileceğ

.

Dubai çikolatası tarifleri

Dubai çikolatası, dünyanın her yerinden gurmeler ve çikolata severler için bir lezzet yolculuğuna çıkarıyor. Bu tariflerde, hem klasik hem de yaratıcı seçenekler sunarak, sizlere evinizde Dubai'nin eş

.

Actifry ile irmik helvası

Actifry ile irmik helvası yapmak mümkün değildir.Çünkü kızartma tarifleri için tasarlanmış bir cihazdır. İrmik helvası genel olarak tavada , ocak üzerinde hazırlanır. irmik helvası geleneksel ta

.

Fonksiyonel Gıda Kurkumin içeren Zerdeçal

Birçok defa duyduğunuz fonksiyonel gıdalardan kurkumin bu listenin baş tacıdır. Günümüz modern yaşamda özellikle sindirim sistemi iltihabı giderek artmaktadır.Zerdeçal içeriğindeki kurkumin ile h

Bebek Bakımı

Bu makaleyi eposta olarak göndermek için lütfen aşağıdaki bilgileri doldurunuz.

Bebek Bakımı