Yemek Tarifleri ve Sağlıklı Beslenme Portalı

E-posta Şifre giris

Sofraların rengi « Geri

eposta E-posta 15.10.2009'de eklendi.
Sofraların rengi Vejetaryen mutfağının demirbaşı salatalar, birbirinden değişik soslarla şimdi daha lezzetli. Mide dostu salatanın faydası saymakla bitmiyor. İştah açıcı özelliği olduğundan yemeklerden önce tüketilmesi öneriliyor.

Sağlıklı beslenmenin bir yolu da vejetaryen olmaktan geçiyor. Vejetaryenliğin de birçok çeşidi var. Kimisi protein ihtiyacını sadece balıktan alırken, kimisi kırmızı et hariç tavuk eti ağırlıklı bir program izliyor. Gelişme çağında olanların kırmızı eti kesmeleri pek akıl karı değil aslında. Ancak yetişkinlerin bu eti tercih etmemelerinde fayda var. Faydası ilerleyen yaşlarda etkili oluyor. Beyaz etin sağlıklı olduğunu artık herkes biliyor. Tavuk, balık ve hindi eti beyaz et tercihleri arasında yer alıyor.

Vejetaryen mutfağının diğer vazgeçilmezini de salata ve çorbalar oluşturuyor.
Alsancak'taki vejetaryen restoranın açılışında orada başaşçı olarak görev yapan Binali Çalt, şimdi bu mutfağın salatalarını Kipa'daki Kafe Kip'e taşımış. Hem damağa, hem de sağlığa hitap eden Binali Usta'nın salata çeşitleri şöyle:



Sebze meyva karışımı

* İlk salatamız domates, biber, maydonoz ve soğan karışımından oluşuyor.
* İkinci grup sadece salatalık, enginariçi, kırmızı turp ve tere kullanılarak yapılıyor.
* Bir de sebze salatası var. Lahana, kereviz, elma ve taze nanenin karışımı hiç tatmadığınız bir lezzet sunuyor.
* Dördüncü salata çeşidi ise havuç, kereviz kökü ve tereyle oluyor.
* Rendelenmiş kırmızı lahana ve elmayla yapılan salata ise çok kolay hazırlanıyor.
* Bezelye, rendelenmiş taze pancar ve soğan karıımı ise bir başka salata türü.
* İnce kıyılmış marula karnıbahar ve kırmızı turp karıştırmaya ne dersiniz?
* Son çeşit ise tahıl salatası. Binali Usta'ya göre, haşlandıktan sonra tüm tahıl ürünlerinin salatası yapılabilir. Her tahıl kendi tadına uygun sebzelerle karıştırıldığında yepyeni lezzetler yaratmanız mümkün. Yeter ki denemekten korkmayın.

Bu malzemeleri kullanarak salata örneklerinden birisini yaptınız diyelim. Sıra salatanıza tat vermeye geldi. Limon ve zeytinyağ, salata sosunun ana malzemesi. Ancak lezzeti artıran başka ürünler de var. İşte size yukarıdaki salata örnekleriyle birlikte kullanabileceğiniz sos tarifleri:

Soslar lezzet katıyor

Limon-zeytinyağı sosu:
Bir çay bardağı limon suyu ve bir çay bardağı zeytinyağı, biraz ceviz içi, az miktarda nane, yeteri kadar tuz, bir çay kaşığı bal blenderda 5-10 dakika karıştırılarak sos haline getirilip salataya karıştırılır.
Hardal sosu:
Limon-zeytinyağındaki tarife hardal karıştırılmak suretiyle hazırlanır.
Mayonez sosu:
Bir bardak mayonez, yarım bardak limon suyu, bir çay kaşığı bal ve yeterince tuz blenderda karıştırılıp salataya ilave edilir.
Ketçap sosu:
Mayonez sosun içine ketçap karıştırılarak hazırlanır.
Yoğurtlu sos:
Bir bardak yoğurt, bir bardak limon suyu, bir çay kaşığı bal ve tuz karıştırılır.

Evet, vejetaryen mutfağına hoşgeldiniz... Bu mutfak sadece salatalara dayanmıyor elbet. Salata beyaz et ve çorbayla destekleniyor. Ama salatanını çok önemli bir yeri olduğu kesin. Mide salgısını uyarıcı özelliğe sahip salatalar, iştahı da açıyor. Sebzelerin çiğ olması sindirim sistemi ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlıyor. Uzmanlar yYemekten önce tüketilmesini öneriyor.

Vejetaryen mutfağının bir özelliği de sebzelerin az pişmiş olması. Az pişen sebzenin yalnız tadı değil, görüntüsü de güzel oluyor. Üstelik vitamin değerini de yitirmiyor. Bu mutfakta kullanılan sebzeler ve pişme yöntemleri de şöyle:

LAHANA: Beyaz veya kırmızı lahana iri iri rendeleyin. Çelik tencerede su veya sebze suyuyla haşlayın. 3-6 dakika sonra tuz, tereyağ, sıvıyağ veya süt ekleyerek servis yapın.
ISPANAK: Sararmış yapraklarını yıkladıktan sonra su içinde bekletmeden çabucak yıkayın. Büyük parçalara bölerek sıcak bir tencereye koyun. Su koymaya gerek yoktur. Yapraklar yumuşayınca, geenellikle 3 dakika sonra tuz ve yağ katarak servis yapın.
KARNIBAHAR: Tümünü ortaboy delikli rendeden geçirin. Isıtılmış bitkisel yağ bulunan tencereye atın ve kapağını kapatın. Dibine tutmaması için tencereye arada bir sallayın. Sebzenin rengi değişince, 4-10 dakika sonra sodyumsuz sebze tuzu veya iyotlu deniz tuzu atarak hemen servis yapın.
BEZELYE: Taze bezelyeyi ayıkladıktan sonra kabuklarını da değerlendirmek için elektrikli ısıtıcıda suyunu çıkarın. Vitamin yönünden zengin olan bu özsu içinde 5 dakika kaynatın. Tuz ve yağ ekleyin.
KABAK VE PATLICAN: Taze ve küçük olanları seçin. Kabuklarını soymayın ama iyice yıkayın. Rende veya dilim yapın. Düdüklü tencerede pişirin. Yumuşayınca üzerine yağ ve tuz ekleyin.
TAZE FASULYE: Uzunlamasına ikiye bölün. Biraz et suyuyla birlikte ısıtılmış tencerede 8 dakika pişirin. Yumuşayınca yağ ve tuz ekleyin.
PANCAR-ŞALGAM VE HAVUÇ: İyice yıkayın. Kabuklarını soyun ama atmayın. Orta büyüklükteki delikli rendeden geçirin. İki üç çorba kaşığı su koyun. Tencere ne kadar büyük olursa o kadar iyidir. Kaynayan suyun buhaarı tencere içinde kalmış olur. İçeri hava girmesini önlemek için kapağı sıkıca kapanmalıdır. Düdüklü tencereler bu açıdan uygundur. Yanma ve dibe yapışmayı önlemek için arasıra tencereyi sallayın. Rendelenmiş havuç, şalgam ve pancarın pişmesi miktarlarına göre 5-10 dakikayı alır. Sebzeler iyice pembeleşince biraz tuz ve bitkkisel yağ veya tereyağ ekleyin.

Binali Usta mutfağında tereyağını çok sık kullanmıyor ama yine de lezzet vermesi bakımından az miktarda da olsa bazı yemeklere katıyor. Tereyağının eriterek kullandıktan sonra bir zararı olmayacağına inanıyor. Belli bir ısıda eritilmiş tereyağının alt kısmından bir tortu kalıyor. O tortudan arındırdıktan sonra tereyağının zararı da kalmıyor.

Kaynak:Yeni Asır
  • Bu haber için yorumlar (0 adet)

    • Geri İleri

Son Yorumlar

afiyetle

3 malzemeli kurabiye için:

Malesef yağ olarak kullanılmaktadır.

Anonim

3 malzemeli kurabiye için:

Tahin Koymasak Olurmu

nisa.

Çikolata dolgulu portakallı kurabiye için:

Vanilya koymasam olur mu?

merve sarkaya

Ali Nazik için:

Hemen marketten eksikler alınıp yapılıyor

elifim490

Havuçlu cevizli kek için:

Ilk defa bir tarifi becerip yaptım sanıyorum tarifim net ve güzel oluşundan :)

Güncel konular

.

Actifry ile irmik helvası

Actifry ile irmik helvası yapmak mümkün değildir.Çünkü kızartma tarifleri için tasarlanmış bir cihazdır. İrmik helvası genel olarak tavada , ocak üzerinde hazırlanır. irmik helvası geleneksel ta

.

Fonksiyonel Gıda Kurkumin içeren Zerdeçal

Birçok defa duyduğunuz fonksiyonel gıdalardan kurkumin bu listenin baş tacıdır. Günümüz modern yaşamda özellikle sindirim sistemi iltihabı giderek artmaktadır.Zerdeçal içeriğindeki kurkumin ile h

.

En ucuz yemek nedir?

Genel olarak temel gıdaların uygun fiyatlı ve erişilebilir olduğu yerlere göre değişmekle birlikte şu şekilde sıralanabilir. Pirinç Bir çok ülkede temel besindir ve uygun fiyatlı enerji kaynağıd

.

İpek kıvamında topaklanmayan tarhana çorbası nasıl pişirilir?

Hepimizin çok sevdiği tarhana çorbası hele de sıcacık ve ipek gibi bir kıvamda olursa kim hayır diyebilir ki. Bağışıklık sistemine de şifa olan tarhana çorbasını kışın kahvaltılarınız da da kolayl

.

Böreğin altı neden pişmez?

Böreğin altı neden pişmez? Evde böreğin altı üstü gibi tam olarak istediğimiz renkte ve pişmişlikte olmaz. Eğer böreğin altınında üstü gibi pişmesini sağlamak için fırın kabınızın içini yağlamanız

Sofraların rengi

Bu makaleyi eposta olarak göndermek için lütfen aşağıdaki bilgileri doldurunuz.

Sofraların rengi